algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 21°
26°

El GOB insta Medi Ambient a iniciar la redacció d’un pla de gestió per a Son Real

L’espai natural de Son Real, en bona part finca pública, presenta uns valors ecològics extraordinaris. Ocupat en la seva major part per una esponerosa garriga d’ullastre amb cobertura de pinar, hi trobam també un magnífic sistema platja-duna i una zona humida molt ben conservada (torrent d’es Revellar). Igualment extraordinari és el seu patrimoni històric, amb excepcionals restes arqueològiques de la nostra prehistòria.

Son Real presenta un ús públic molt important, tant de ciutadans de les Balears com de turistes, que gaudeixen d’aquest patrimoni. «A vegades de forma completament respectuosa i compatible amb la preservació dels valors, i altres no tant. D’altra banda, l’administració gestora (Conselleria de Medi Ambient) dirigeix la gestió de la finca pública, amb uns criteris que malauradament hem de dir que en alguns casos són ben discutibles», denuncien des del GOB.

La zona està emparada per la figura d’Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) i una porció del seu litoral és Lloc d’Interès Comunitari (LIC). En aquests moments la Conselleria tramita una ampliació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPAs) en la qual es planteja incorporar Son Real. Tot i això, actualment no compta amb cap instrument de planificació ni ordenació específic que estableixi quins usos hi són possibles i quines són les línies de gestió que pretenen dur a terme.

«El trànsit de cavalls sobre la zona dunar i el passeig de cans a lloure a zones de nidificació d’aus litorals són alguns dels usos públics que hem pogut constatar en les darreres setmanes i que afecten clarament de forma negativa la conservació del patrimoni natural de Son Real», ha explicat el GOB.

A més, han afegit: «D’altra banda, també hem pogut observar aquests dies l’arrasament de vegetació a les vores de camins, a destemps si el que es pretén és dur a terme una actuació de prevenció d’incendis (fent-la a la tardor s’evitaria l’impacte sobre la floració i sobre la nidificació d’aus). Recordem també que fa dos anys que hi demanam la prohibició de la caça de tords amb filats, sense que Medi Ambient hagi atès la petició».

Davant aquesta situació, el GOB considera «evident la manca de suficients criteris conservacionistes en la gestió de Son Real, una situació molt irresponsable que no està a l’alçada dels valors naturals i patrimonials d’aquest espai natural excepcional». Per això, l'entitat ecologista insta Medi Ambient a iniciar «sense demora» la redacció d’un pla de gestió de Son Real, i a adoptar «amb caràcter immediat» les directrius de gestió necessàries per reconduir la situació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.