algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

La UOB reclama el requisit del català a la Sanitat «com un fet normalitzat a qualsevol país del món»

Unió Obrera Balear, sectorial d'Ensenyament, ha reclamat aquest divendres que el coneixement del català sigui requisit imprescindible per treballar a la sanitat pública, «tal com es fa amb la llengua pròpia de qualsevol país normal del món».
 
«Estam segurs que els metges i infermers procedents d'altres indrets van més que sobrats intel·lectualment per aprendre i superar les proves de català, igual que ho estarien per aprendre danès, italià o alemany, per exemple, si decidissin anar a treballar a Dinamarca, Itàlia o Alemanya, i si no ho volen fer és perquè pretenen constituir-se en una casta supremacista i colonial dins el conjunt de funcionaris del Govern Balear i de l'Administració», han asseverat des de la UOB.
 
En aquest sentit, la sectorial d'Ensenyament ha considerat que els professionals de la medicina no haurien de tenir cap problema en sumar-se a les 7.910 persones que s'han presentat a les proves de gener de 2018 per obtenir els certificats oficials de coneixements de llengua catalana que expedeix la Conselleria de Cultura, una xifra que suposa un 33,76 % més d’inscripció que en la convocatòria de gener de l’any passat i un 127 % més respecte de la convocatòria de gener de 2016.
 
És per aquest motiu, que des de la UOB han considerat un perill que la salut pública quedi «en mans d'un grup de professionals hostils a la nostra llengua que diuen que 'las lenguas no curan' i que s'arrisquen a fer un mal diagnòstic perquè no volen aprendre la llengua del pacient». Una actitud, per altra banda, que atempta «contra el codi deontològic de la professió, que destaca l'empatia amb el malalt com a un dels factors essencials per a una relació assistencial de confiança plena», han assenyalat.
 
Per a la UOB, el metge s'ha d'adaptar al pacient, «repectant la seva ideologia, la seva llengua i cultura i els seus valors». «És intolerable que un metge o un infermer pugui coaccionar i obligar a parlar en castellà amb l'excusa de desconèixer el català i proferint frases amenaçadores del tipus 'en castellano que no le entiendo' o 'estamos en España', com ja ha passat més d'una i de dues vegades a les consultes de PACs i hospitals».
 
Finalment, des de la sectorial, han fet una crida als metges i sanitaris demòcrates a organitzar-se en sindicats que respectin la llengua pròpia de les Balears, a diferència dels que, com Sindicato Médico i CSIF, actuen a les nostres illes amb esperit neofranquista i colonitzador.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Emigrante, fa mes de 5 anys

¿a que se refieren con país normal?
En Francia los médicos tienen que saber corso? ¿Bretón? Catalán ?
En Alemania tienen los médicos que hablar frisón? Bávaro?
En Polonia kashubí?

Valoració:-2menosmas
Per Catalunya Insular, fa mes de 5 anys

Les nacions tendeixen a la normalitat quan disposen d'estat propi. Aleshores tot flueix amb una lògica i normalitat que ara és impossible. Sense un estat protector i amb uns estats agressius que sempre ens va a la contra és impossible de viure en llibertat i amb tranquil·litat.

Valoració:11menosmas
Per Pères, fa mes de 5 anys

D'aquí a 4 o 5 anys ja sortiran metges fills o nets nostres de la Facultat de Medicina de les Balears. No els hi prenguem aquest avantatge que tindràn!
Es que som beneits?

Valoració:11menosmas
Per Cucala, fa mes de 5 anys

Feis com jo: sempre que puc trii un metge de llinatges catalans.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente