cielo claro
  • Màx: 22.28°
  • Mín: 13.08°
22°

Medi Ambient recupera l'àguila ‘coabarrada’ a Mallorca

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca dona per acabat «amb èxit» el Pla de Reintroducció de l'Àguila Coabarrada. | CAIB

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca dona per acabat «amb èxit» el Pla de Reintroducció de l'Àguila Coabarrada, que s'ha dut a terme des de 2010, atès que un estudi científic prediu que la població ja és autosostenible.

Segons ha informat aquest dissabte el Govern, en set anys (2011-2017) s'han alliberat 41 exemplars a Mallorca, als quals cal afegir-n’hi 11 que hi han nascut. La població actual està formada per 27 exemplars i 6 parelles territorials, de les quals 4 s'han reproduït des 2014, quan va volar el primer poll nascut a Mallorca. Els resultats han superat les previsions Pla de Reintroducció d'aquesta espècie, aprovat el 2008.
 
Recuperació de la fauna 

Les accions han estat dutes a terme pel Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) i la Fundació Natura Parc, amb la contribució del Programa Life de la Comunitat Europea (Life Bonelli) i la col·laboració de Xarxa Elèctrica d'Espanya, Vinyes Mortitx i ENDESA.
 
A principi de 2017 el COFIB va encarregar a l'Equip de Biologia de la Conservació de la Universitat de Barcelona una anàlisi de viabilitat de la població de l'àguila coabarrada reintroduïda a Mallorca. «Els resultats de l'estudi indiquen que la població és autosostenible, segons les prediccions dels models demogràfics, i es preveu que continuarà en lleuger creixement en els anys vinents», ha explicat la Conselleria.
 
Aquesta anàlisi ha permès corroborar que s'ha complert l'objectiu del Pla de Reintroducció de l'Àguila Coabarrada a Mallorca (publicat en el BOIB 112, d’1 d'agost de 2009), que era aconseguir una població autosostenible, de manera que el Pla es dona per acabat.

Espècie en perill 

A partir d'ara el Govern de les Illes Balears seguirà de prop aquesta espècie, catalogada com en perill a les Illes Balears, ja que encara necessita vigilància i seguiment per confirmar que les prediccions demogràfiques es compleixen i la població continua estable o en lleuger creixement.

Tal com ha explicat el Govern, «el retorn d'aquestes àguiles és clau per als ecosistemes insulars, ja que són un element de control poblacional d’espècies que fins ara no tenien depredadors (com la gavina, el mart, el corb i d’altres).Per dur a terme aquest Pla el Govern ha comptat amb la col·laboració, la implicació i la participació activa de diversos centenars de persones —treballadors però també voluntaris—, a les quals vol agrair el compromís amb la conservació de la natura balear».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.