El Govern exigirà el nivell B2 de català als professionals del Servei de Salut de les Balears (IbSalut) i només admetrà a candidats sense el requisit quan el nombre de places ofertes sigui superior al dels aspirants. Així figura en l'esborrany del decret elaborat per la Conselleria de Salut i la Direcció general de Política Lingüística de la Conselleria de Cultura per desenvolupar la llei per a la recuperació de l'ús del català en l'àmbit de la funció pública aprovada el 2016.
Amb tot, en els casos en els quals s'admeti personal sense el requisit per manca de professionals, es donarà als professionals que no tenguin el nivell de català un termini de dos anys per acreditar-ho des del moment en què prenguin possessió de la plaça. A més, aquesta situació haurà de ser reconeguda per mitjà d'un informe justificatiu de l'IbSalut.
L'esborrany de decret s'ha presentat aquest dimarts a la Comissió Tècnica de la Taula Sectorial de Sanitat i el divendres es presentarà en la Taula Sectorial perquè ho aprovi. Posteriorment, s'enviarà per la via d'urgència al Consell Consultiu, pas previ perquè finalment pugui aprovar-ho el Consell de Govern en els pròxims mesos.
Així mateix, des de la Conselleria han destacat que s'han inscrit més de 1.100 professionals als cursos de català que han organitzat conjuntament amb l'IbSalut i la Direcció general de Política Lingüística. Segons ha informat l'IbSalut, el català s'estableix com a requisit per a tot el personal del servei «per garantir el dret dels ciutadans a ser atesos també en català».
En aquest context, l'IbSalut ha manifestat que respecta «el dret de tots els ciutadans de les Balears a ser atesos en les dues llengües oficials». Per això, ha creat el Servei de Planificació Lingüística, que entre altres funcions fomentarà la formació i l'aprenentatge de la llengua catalana entre els professionals de la sanitat, promourà la normalització lingüística als centres sanitaris i estudiarà les demandes dels usuaris del Servei de Salut en matèria lingüística. Aquest Servei actuarà en coordinació amb la Direcció general de Política Lingüística.
Tot i que estic d'acord amb aquest requisit, sobretot per a places de llarga durada, pens que no és fàcil per als no catalano-parlants trobar formació compaginable amb feines com la de metge i/o infermeria, sovint de torns variables i horaris exigents. A més, en la meva opinió, els cursos van molt dirigits a aprovar un exàmen, no tant a aprendre l'idioma. Per situació personal pròpia i interès en el tema, pens falten iniciatives variades, originals i atractives com algunes que ja hi ha hagut (cursos de cuina, activitats familiars, etc) a més de més oferta de cursos tant gratuïts, econòmics i no tan econòmics, als lloc de feina i a cada barriada.