algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
26°

Carta de les Balears al poble català amb motiu del referèndum d'autodeterminació

El Parlament de Catalunya aprovarà aquest dimecres la llei que apel·la a la ciutadania catalana a decidir sobre el seu futur en relació a Espanya en forma de referèndum. En aquest marc, el grup de suport al referèndum català a les Balears ha elaborat una carta que es dirigeix a la ciutadania de Catalunya en motiu de la convocatòria del referèndum d'autodeterminació.

En aquest sentit, el grup de suport ha animat a tots els illencs a adherir-se a aquest manifest de suport al referèndum, ja que «Catalunya viu uns moments històrics que culminaran en un referèndum d'autodeterminació el pròxim dia 1 d'octubre. El procés polític català també afectarà, de manera molt important, les Illes Balears», han considerat. A hores d'ara diverses personalitats de la societat civil com Margalida Ramis, portaveu del GOB; Maria Antònia Font, presidenta de la FOLC i membre de l'STEI; el periodista i activista, Antoni Lluís Trobat; membres de la formació ecosobiranista MÉS per Mallorca com el portaveu David Abril i Lluís Apesteguia del Consell, ja s'han adherit al manifest.

Així mateix, aquest mateix dijous l'OCB, la Plataforma AVANÇAM i l'ASM han convocat una concentració de suport al referèndum d'autodeterminació català a la plaça Major de Palma a les 19.00 hores. 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per transcriptor ||*||, fa mes de 6 anys

«Mallorca, sense perdre cap característica de la seva fesomia pròpia, no és altra cosa que una illa catalana, digui el que digui tot el filisteisme vuitcentista. Com a tal forma part de la Catalunya integral, participant amb ella de la unitat de raça, de la unitat de llengua i de la unitat de cultura, la qual ha enriquit molt sovint amb aportacions de gran vàlua. Cal desfer l’equívoc que Mallorca és una regió d’Espanya distinta de Catalunya, i desvirtuar el regionalisme o el mallorquinisme com a conceptes mancats totalment de sentit». La Nostra Terra (1930)

«Menorca és catalana, genuïnament catalana (…) [i cal] enfeinar-nos en la tasca, àrdua és ver, però també bella i justa de la catalanització radical de la nostra illa. (…) Advinguda la República, que no pot ésser altra que federativa, ens cal tombar els ulls vers la història i regenerar-nos com a poble lliure. (…) Res d’Estat Balear, res de provincianisme. Volem ser catalans, tot essent menorquins, com en són els empordanesos, els rossellonesos, els mallorquins mateixos. (…) Si Menorca és una regió catalana ha de seguir una política catalana.» Joan Timoner i Petrus, Menorquit (1931)


http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699

Valoració:-63menosmas
Per Ramon, fa mes de 6 anys

Som mallorquí, xerr I defens des de sempre la nostra llengua I cultura. Però també me sent espanyol, som partidari d una Espanya plurinacional, diversa, on els diferents pobles que hi convivim ho facin amb respecte. Pens que hi ha més coses que ens uneixen que les que ens separen. Vull seguint sent mallorquî I espanyol I des d aquí el meu suport al PSC pel seu seny.

Valoració:15menosmas
Per Jordi, fa mes de 6 anys

Es podria donar informació de com adherir-se al manifest. Quina web tenen, etc. Un diria que es vol amagar informació, no sigui que hi hagi massa firmants

Valoració:-1menosmas
Per arg, fa mes de 6 anys

1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana:

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


1390: "Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que 'si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa' se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, 'per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa'. Això demostra que el gentilici 'català' es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus."

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:-78menosmas
Per Francisca Perelló, fa mes de 6 anys

Mallorquina. Mare de dues nenes catalanes.
Visca Catalunya independent. Visca SA ROQUETA!

Valoració:-1menosmas
Per Josephine, fa mes de 6 anys

Catalunya, Balears i València, som el mateix poble. Som germans malgrat que molts i moltes, ho vulguin negar, ja sigui per odi o per ignorancia, no ho podrán canviar. Som la mateixa llengua i cultura.

Valoració:-67menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 6 anys

«Nosaltres els mallorquins, a grat o a desgrat, no som altra cosa que catalans de Mallorca, i Mallorca no és altra cosa que una illa catalana. Negar la catalanitat de Mallorca és la prova més evident que no es tracta d’altra cosa més que d’una manifesta i immotivada antipatia per Catalunya, que quasi tots acaben per confessar. Els prejudicis no són arguments». Antoni Salvà (1932)


http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/258699

Valoració:-67menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 6 anys

Fragment de la "Resposta dels mallorquins" als nostres compatriotes del Principat (10-6-1936)


“Amb la nostra resposta volem fer la triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura; afirmació de fidelitat a una pàtria natural que és la terra on es parla la mateixa llengua. Afirmació que adrecem a la Catalunya de tots els catalans i de tots els temps, que s'estén del Rosselló a València, la del rei En Jaume I i de Ramon Llull. I així responem a la crida que ens és feta, disposats a col·laborar en tots aquells projectes encaminats a consagrar la nostra germanor essencial i la nostra comuna esperança”.

Valoració:-64menosmas
Per Catalunya completa (continental i insular), fa mes de 6 anys

Les Balears són part fonamental de la nació catalana. Som el mateix poble. No confonguem el Principat amb tot Catalunya.

Valoració:-57menosmas
Per Guiem, fa mes de 6 anys

De moment encara no, i son les set de s' horabaixa

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente