algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.88°

Abril: «La Llei de regulació del lloguer turístic és valenta i evitarà l'especulació»

El portaveu del grup parlamentari de MÉS per Mallorca David Abril ha defensat la Llei que regula el lloguer turístic que serà debatuda aquest dimarts al Parlament i l'ha qualificat d'una normativa «valenta» que servirà per «garantir el ben comú i evitar l'especulació», ha dit. Abril ha comparegut en roda de premsa al costat del diputat Antoni Reus, a qui ha agraït el treball realitzat durant la negociació parlamentària davant les «postures antagòniques expressades tant a escala social com a l'àmbit parlamentari sobre un fenomen, el lloguer turístic, que és bastant complex».

Noves competències
Segons ha indicat Abril, «des del primer moment han tengut clar que del que es tractava és de defensar el ben comú i evitar l'especulació, i amb aquesta «filosofia» han treballat, primer amb l'equip del vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, i després també des del Parlament», ha afirmat. Quant als canvis introduïts en el tràmit parlamentari, el diputat Reus ha destacat que la llei serà més respectuosa amb les competències dels Consells Insulars, que tendran més marge per desenvolupar els requisits de la llei pel que fa a les condicions que han de complir els habitatges que es destinin a lloguer turístic.

Així mateix, el projecte de Llei dóna eines que no existien per a les administracions per poder sancionar les males pràctiques i el lloguer turístic il·legal, i en el tràmit parlamentari s'ha incorporat una disposició perquè les administracions competents hauran de dotar els recursos necessaris en matèria d'inspectors als seus pressupostos i relacions laborals. També s'han reforçat els mecanismes de control, amb l'obligatorietat que els habitatges de lloguer turístic estiguin inscrits en el seu corresponent registre. Els habitatges que es registrin i no compleixin els requisits també seran considerats il·legals, per haver intentat enganyar l'administració, ha precisat el diputat de MÉS.

Sancions de fins a 400.000 euros
A més, segons ha indicat, es millora la definició de canal de comercialització turística, que ara inclourà les empreses immobiliàries i altres empreses d'intermediació que en l'actualitat estan «fent l'agost» amb el lloguer turístic, i també s'ha afegit la sanció «molt greu» per a les plataformes digitals, pel fet de comercialitzar habitatges que no hagin estat inscrits en el corresponent registre, amb multes de fins a 400.000 euros. «Per evitar l'especulació i la concentració, es limita a 3 el nombre d'habitatges que un sol propietari podrà comercialitzar com a establiment de lloguer turístic» i es modifica la normativa de l'Impost de Turisme Sostenible perquè els fons també es puguin destinar a la rehabilitació d'habitatges per a lloguer social amb criteris d'eficiència energètica.

Derogació disposicions Llei Delgado
A més, la nova normativa deroga les disposicions de la 'Llei Delgado' del 2012 que havien quedat suspeses, de tal manera que es posar fi a les excepcions per als establiments hotelers, grans equipaments esportius o altres infraestructures que emparades a la «desestacionalització» es podien seguir fent en una clara demostració d'urbanisme a la carta, ha afegit Rues. Finalment, segons ha explicat, es manté el sostre de places previst en el projecte de Llei, que inclou les places legals i les de la Borsa de Places (Ajuntament), amb l'anotació que les places donades d'alta mitjançant excepcions durant aquests últims anys no passen a la borsa, per la qual cosa quan es donin de baixa implicaran un decreixement de places.

A proposta de l'Ajuntament de Palma, i sempre que la zonificació ho permeti, les famílies podran comercialitzar part de l'habitatge en la qual visquin habitualment amb un màxim de 60 dies a l'any. Aquestes places també computen a l'efecte de sostre de places. Finalment, el diputat Reus ha lamentat que Podem «encara no garanteixi l'aprovació de la Llei amb l'excusa d'una emergència habitacional, que no han estat capaces de concretar en forma de proposta política, sobretot, quan l'aprovació de la llei implica en la pràctica una moratòria, ja que durant un any no es podran donar llicències, i això és el primer que hi ha ara per detenir l'especulació amb l'habitatge, i en la Llei d'habitatge és quan ens toca lluitar per garantir el dret d'accés a l'habitatge», ha remarcat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jbm, fa mes de 6 anys

Legalitzen lloguers turístics que fins ara eren il·legals, i bravegen d'ecologistes. Quina barra!!!

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente