muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.26°
12°

El Consell de Mallorca lliura les medalles d'honor i fa Filla Predilecta Aurora Picornell

Aquest dilluns s'han lliurat les medalles d'honor i gratitud del Consell de Mallorca. L'acte ha comptat amb la presència del president, Miquel Ensenyat, i els vicepresidents, Francesc Miralles i Jesús Jurado.

La celebració ha estat marcada pel compromís social i cultural i pels aniversaris, ja que la Fundació Patronat Obrer celebra els 110 anys, l’Associació de Persones Sordes de Mallorca els 75, el CIDE els 50 i, superant la vintena, l’Escola d’Estiu d’Estudis de Gènere i la feina d’Antoni Torrens amb la promoció de les festes de Sant Antoni al barri de Gràcia de Barcelona.

També hi ha hagut un moment per a la memòria històrica i la justícia amb el nomenament de Filla Predilecta de l’Illa de Mallorca d’Aurora Picornell, per la lluita i defensa dels drets de les dones i treballadors que fou afusellada pel règim feixista a Porreres el 1937. L’encarregat de rebre el premi en nom d’Aurora Picornell ha estat el seu nebot nét, Miquel Tortella.

Després s’han lliurat les cinc medalles d’honor i gratitud de l’illa de Mallorca. A l’apotecari, dinamitzador cultural i músic, Antoni Torrens, pel foment de la cultura i les tradicions mallorquines. A la Cooperativa d’ensenyament, CIDE, per la trajectòria en el món de l’educació, l’ha recollit Joan Perelló Ramis. En nom de la Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere de la UIB, han recollit la medalla dues de les fundadores. Esperança Bosch Fiol i Victòria Ferrer Pérez, pels estudis i la formació en matèria de gènere i igualtat. Margalida Ferragut Martorell, actual presidenta de la Fundació Patronat Obrer, ha recollit la medalla que reconeix la feina que han fet i el reforç assistencial per a la societat més vulnerable de Palma des de fa 110 anys. I, finalment, l’Associació de Persones Sordes de Mallorca, que fa 75 anys que lluita per la igualtat de drets d’aquest col·lectiu, ha recollit el premi l'actual presidenta de l'associació, Ana M. Ruiz Cordero.

Antoni Torrens ha estat escollit per llegir el discurs en nom dels guardonats i les guardonades. «No puc deixar passar l’oportunitat de parlar del món de la cultura, tan menyspreada en aquest temps en què vivim, ja que en aquest acte es fa un reconeixement a la CULTURA amb majúscules. La cultura és vida i la vida és el tot.» La cultura ha unit a tots els presents «És comunicar-se amb els altres, ja sigui per escrit, oralment o per signes. És ensenyar i és aprendre. És predicar els drets de totes les persones, en especial de les més dèbils i de les més necessitades, sense distinció de pensament, religió o gènere. És defensar el teu poble, la teva llengua, la teva identitat respectant sempre la dels altres i fer que els altres respectin la teva. És estimar i esser estimat.» Amb un poc de broma, i resumint els mèrits dels seus companys i companyes, Torrens també ha reclamat a les autoritats un veritable suport cap a iniciatives com la que s’han premiat en aquest acte, ja que «al començament pareixen quimeres, al llarg del temps, amb esforç i voluntat acaben sent una realitat.»

Per la seva part, el president Ensenyat ha manifestat que «la proclamació d’Aurora Picornell com a Filla Predilecta de Mallorca és un homenatge a totes les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme». En aquest sentit, Ensenyat ha assegurat que «esperem que aquesta societat pugui recuperar prest la seva dignitat i que tots els morts puguin ser tornats als seus familiars».

El president insular ha tornat a reclamar les competències pendents de transferir, així com també una millora del finançament dels consells insulars, al mateix temps que ha lloat i agraït la tasca de cada un dels premiats, en especial la de defensa de la cultura pròpia de Mallorca, que ha dut a terme Antoni Torrens.

Entre els assistents destacar la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el president del Parlament de les Illes Balears, Baltasar Picornell; el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, Biel Barceló, entre d'altres representants institucionals

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A la fi, fa mes de 6 anys

Ja era hora de que se li dones un reconeixement.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente