cielo claro
  • Màx: 22.41°
  • Mín: 13.08°
22°

Neix 'Obertament Balears' per combatre l'estigma per raons de salut mental

05 04 2017/BALEARES/PALMA/FOTOGRAFO; JORDI AVELLA/

Més de 200 persones han assistit aquest dimecres, al CaixaForum Palma, a la presentació d’Obertament Balears, projecte que posa en marxa 3 Salut Mental en col·laboració amb Obertament per combatre l’estigma per raons de salut mental.

Obertament Balears és un projecte que desenvoluparà a les Illes Balears el programa de lluita contra l’estigma d’Obertament, posat en marxa a Catalunya l’any 2010.

L’objectiu és aconseguir un canvi d’actituds i comportaments a la societat en general, treballant de forma prioritària amb col·lectius amb una especial capacitat d’influència, com els mitjans de comunicació o el sector sanitari. Entre els mesos de maig i juny es formaran els primers activistes antiestigma, que a través de la seva experiència en primera persona són els protagonistes d’aquest procés

A l’acte de presentació han intervingut Andrea Quintana, que ha aportat la seva experiència com a activista antiestigma amb el seu testimoni en primera persona—; Josep Anton Llurba, vicepresident d’Obertament, i Alfons Suárez, president de 3 Salut Mental. La consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, ha tancat un acte que ha comptat amb l’assistència de més de 200 persones, entre elles la presidenta i el vicepresident de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Margalida Puigserver i Javier de Juan respectivament; els directors generals de Planificació i Serveis Socials i de Dependència, Andreu Horrach i Juan Manuel Rosa respectivament; el director insular de Persones amb Discapacitat, José Manuel Portalo, i el coordinador del Pla estratègic de salut mental de les Illes Balears 2016-2020, Pablo Tobajas, entre d’altres.

La raó de ser d'Obertament, que va néixer el 2010 de la mà dels principals agents socials de la salut mental a Catalunya, és lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones a causa d'algun problema de salut mental. Elles són precisament les protagonistes d’aquest canvi. Ara, 3 Salut Mental —aliança de les entitats Gira-Sol, Estel de Llevant i Es Garrover, que des de fa 20 anys treballen en l’àmbit de la salut mental a Mallorca—, amb la col·laboració i experiència d’Obertament, implantarà a les Illes una acció continuada de lluita contra aquest tipus de discriminació.

La salut mental continua sent un tabú i moltes persones amb trastorns estan sotmeses a la discriminació en tots els àmbits de la seva vida. Obertament pretén aconseguir els necessaris canvis d’actituds i comportaments de la població en general i de col·lectius determinats, que per la seva capacitat d’influència puguin accelerar aquest procés de canvi respecte a la percepció social cap a les persones que tenen un trastorn de salut mental.

Una de les primeres accions d’Obertament Balears serà ja en els mesos d’abril-juny la formació metodològica dels professionals de 3 Salut Mental i la preparació d’activistes antiestigma. Tot sempre amb el mètode i experiència d’Obertament. A partir d’aquí s’incidirà especialment en col·lectius que poden ser determinants en aquest procés: els mitjans de comunicació i el sector sanitari. A partir del 2018 l’objectiu és ampliar el nombre d’activistes i incidir en més col·lectius. Així mateix, cal abordar la necessitat d’estudis que permetin conèixer millor la percepció social del trastorn mental.

En el cas de Catalunya un 80,1 % de les persones amb trastorn ha estat discriminada per raó de salut mental i un 54,9 % és discriminat bastant o molt freqüentment, segons recull l’estudi presentat per Obertament el setembre de 2016, amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i Janssen, realitzat pels investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i Spora Sinergies. Una altra dada rellevant és que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones viurà un trastorn de salut mental.

L’acte de presentació d’Obertament Balears ha comptat amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”.
3 Salut Mental és l’aliança que des del 2014 uneix a la Fundació Es Garrover, Estel de Llevant i Gira-Sol, entitats que des de fa dues dècades treballen per a la inserció social i laboral de persones amb problemes de salut mental a l’illa de Mallorca. L’any 2016 van participar més de 450 persones en els diversos programes i serveis de les tres entitats: serveis ocupacionals, integració laboral, formació, habitatge… A més, des de 3 Salut Mental es pretén fomentar projectes d’emprenedoria social com l’aigua 3 Glops, en marxa des del 2015 amb un important compromís per aconseguir més visibilitat d’aquest col·lectiu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 6 anys

"La salut mental continua sent un tabú i moltes persones amb trastorns estan sotmeses a la discriminació en tots els àmbits de la seva vida"

En moltes ocasions ni els propis malalts mentals ni tampoc les persones que els assetgen ho saben que són malalts.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente