cielo claro
  • Màx: 22.41°
  • Mín: 13.08°
22°

L'ASM i l'OCB reten homenatge a Guillem Riera, «heroi de la resistència antiborbònica»

131774

L'Obra Cultural Balear de Manacor i l'Assemblea Sobiranista de Mallorca han organitzat per a aquest dimarts, 4 d'abril, un homenatge a «un dels herois més injustament oblidats de la nostra història», Guillem Riera.

L'acte tendrà lloc a la Torre del Serral dels Falcons (Porto Cristo) a les 19 hores.

GUILLEM RIERA

«L’abril de 1715 hi ha el primer intent de desembarcament de les tropes borbòniques a Mallorca. Guillem Riera, des de la seva torre de defensa, dia 4 d’abril albirà els tres vaixells més grans que havia vist mai. Va fer sonar el corn a la manera dels maulets i, a la correguda, acudiren trenta homes, amb trabucs i ballestes, a enfortir la resistència. Els filipistes, des dels sues vaixells, arriaren llanxes amb devers tres-cents soldats armats. Amb el petit canó de la torre, un falconet que disparava bales com una taronja, Guillem Riera va espantar les barcasses. Desconeixedors de les limitades forces que els disparaven, els atacants tornaren enfilar-se als vaixells i fugiren. Mentre, els milicians mallorquins, des de terra, no paraven de disparar els arcabussos i les ballestes. Guillem Riera, tampoc no s’aturà, però el petit canó, tan calent com estava, va rebentar i va matar l’heroi d’aquell dia. Les tropes borbòniques estarien més de dos mesos a tornar». 1

Guillem Riera fou el primer mallorquí que, en el marc de la mal anomenada Guerra de Successió, donà la vida per les nostres llibertats com a poble aquí, a Mallorca. Altres mallorquins ho havien fet al continent al setge de Barcelona: els artillers mallorquins i els mariners que des de Mallorca aportaren queviures i pólvora a la ciutat assetjada . Guillem Riera, un manacorí valent que no es deixà intimidar pels tres vaixells de guerra filipistes, sabia els que ens jugàvem: la nostra llibertat com a poble.

Amb ell començà el primer acte de resistència a Mallorca, el nostre petit país. El borbó es pensava que l'ocupació de Mallorca seria com un passeig militar, la realitat fou distinta. Les tropes borbòniques hagueren de fer un desembarcament en tota regla. Desembarcaren a Mallorca un contingent de tropes semblant al que van assetjar Barcelona. Els mallorquins no volíem perdre les nostres llibertats.

1 «Pólvora i farina». Bartomeu Mestre “Balutxo”

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per IB3 en català!, fa mes de 6 anys

Mentrestant, ara mateix (17h, 3-4-2017), IB3 emet una altra pel·lícula en foraster.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente