nubes dispersas
 • Màx: 10°
 • Mín:

El nou Consell de la Joventut recupera la veu de més de 210.000 joves de les Balears

Després de quatre anys sense un òrgan d’interlocució específic, el nou Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB) ha quedat aquest dissabte constituït.

CAIB

Després de quatre anys sense un òrgan d’interlocució específic, el nou Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB) ha quedat aquest dissabte constituït amb la participació de vint entitats i quaranta representants i amb l’objectiu prioritari de ser la veu dels més de 210.000 joves d’entre 14 i 30 anys que resideixen a la Comunitat Autònoma.

Prèviament, s’ha celebrat un acte institucional que ha comptat amb la presència de nombroses autoritats i representants d’entitats que han volgut commemorar la recuperació d’aquest òrgan de participació juvenil que va ser suprimit l’any 2012.

L’acte ha estat presidit pel vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, qui ha destacat que la posada en marxa d’aquest òrgan, «cobardament arrabassat sense diàleg i per decret llei» suposa «fer una passa endavant en el compromís del Govern de donar protagonisme a les persones, a la ciutadania, i especialment, als joves».

També hi ha participat la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, qui ha destacat la «tasca de resistència» que han fet les entitats i, especialment, la Plataforma per a la Recuperació del CJIB, pel retorn d’aquest òrgan col·legiat adscrit al Govern que «no serà un ens instrumental, serà totalment independent i recuperarà la crítica i el debat des de l'autonomia». A la taula també hi han participat diversos càrrecs institucionals del Govern i els diferents Consells.

Màxim òrgan de canalització de la participació juvenil  

El CJIB és, segons la seva norma de creació, el máxim òrgan de canalització de la participació dels joves en el desenvolupament polític, econòmic, social i cultural de les Illes Balears. Està format íntegrament per entitats juvenils i per consells de joventut d’àmbit insular i local i té com a funcions representar el jovent de les Illes Balears, impulsar la participació activa i dinàmica del col·lectiu i promoure i defensar l’associacionisme juvenil a la Comunitat Autònoma.

La constitució del CJIB suposa recuperar un òrgan de participació juvenil que es va suprimir l’any 2012, mitjançant un Decret llei, després de gairebé tres dècades de funcionament. A diferència de llavors, quan  era un ens públic, el nou CJIB  adopta la forma d’òrgan col·legiat adscrit al Govern de les Illes Balears, però sense sotmetre's a l’estructura jeràrquica, amb la qual cosa en queda garantida l’autonomia i la independència. Comunitats autònomes com ara Andalusia, Canàries o Madrid han optat també per aquesta fórmula jurídica,  que suposa un menor cost per al pressupost públic i que permet als seus membres dedicar-se únicament i exclusivament a les tasques assignades de consulta i participació.

El nou CJIB és també més plural que el que va funcionar fins l’any 2012, ja que dóna cabuda a les entitats més petites (han de tenir un mínim de 10 persones afiliades, enfront de les 100 del passat) i, en una fase posterior, s’obrirà també als col·lectius no organitzats, com a membres no observadors.

Pel que fa a l’estructura, el CJIB s’organitza en ple i en comissió permanent.  Aquesta comissió permanent comptarà amb una presidència i dues vicepresidències, escollides entre els representants del Ple; els representants en representació dels consells de la joventut de caràcter insular; quatre vocals i una secretaria, la qual correspon a una persona al servei de la Direcció General d’Esports i Joventut o de l’Institut Balear de la Joventut, amb veu, però sense vot; i altres.

Cal dir que cap de les persones que formen part de l’òrgan cobraran remuneració ni dietes, cosa que permet que la partida que s’assigni a aquest òrgan es podrà dirigir completament a realitzar activitats i serveis a favor del jovent.

Entitats que en formen part i comissió gestora

Les entitats que, ara per ara, formen part del Consell de la Joventut són les següents:

 • Grup d’Esplai El Cercle.
 • Escoltes i Guies de Mallorca.
 • Casal de Joves de Tramuntana.
 • Associació Juvenil Centre d’Esplai La Cadernera.
 • Germanes de la Caritat de Sant Vicenç de Paül Naüm.
 • Associació Juvenil Onit.
 • Associació Illa de Cultura.
 • Organización Juvenil Española.
 • Fundación Diagrama Intervención Psicosocial.
 • Club d’Esplai Es Turó.
 • Associació Reis Mags de Formentera.
 • Amadip Esment Fundació.
 • Ben amics. Associació de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals de les Illes Balears.
 • Joves de Mallorca per la Llengua.
 • Centre d’Estudis de l’Esplai.
 • Consell de Participació de la Infància i la Joventut de Formentera.
 • Grup d’Esplai Sa Calatrava.
 • Joventuts Socialistes de les Illes Balears.
 • Iniciativa d’Estudiants d’Esquerres (IDEES).
 • Fundació Maria Ferret–Escoltisme i Guiatge de Mallorca.
 • Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.
 • Joves d’Esquerra Nacionalista.
 • Centre Jove de Llubí.

 
Les persones representants d’aquestes entitats han escollit una comissió gestora encapçalada per Àlex Segura (Joves de Mallorca per la Llengua) i formada per la vintena d'entitats. La Comissió Gestora, que ha de funcionar fins que es creï la Comissió Permanent, ha d’elaborar el reglament del nou CJIB, en un termini de tres mesos. 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Miquel, fa mes de 6 anys

No vos preocupeu, que tots son fills de cuerpo.

Valoració:1menosmas
Per Joan, fa mes de 6 anys

Aquí ningú cobra res, ni sous ni dietes. El pressupost és per les pròpies finalitats del Consell. Ja trobava a faltar els "ho critic tot per que sí"

Valoració:2menosmas
Per yuan, fa mes de 6 anys

Por lo menos reconoceis que tambien dilapidais dinero en vuestras mierdas... lo unico diferente es que son las vuestras...

Valoració:0menosmas
Per A si?, fa mes de 6 anys

Val més, que es gastin els doblers en una entitat que coordini les associacions juvenils, que no en dinars de llagosta, festes "de pijos" i subvencionant sectes destructives, com feia un altre.

Valoració:3menosmas
Per yuan, fa mes de 6 anys

Ya tenemos unos cuantos amiguetes colocados y a los jovencitos les pagamos dietas en vez de darles la paga... todo cortesia de una institución tan necesaria como el senado: el consell.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente