nubes dispersas
  • Màx: 13°
  • Mín:
10°

[VÍDEO] Com serà la Diada de Mallorca a partir d'ara?

Iván Sevillano, Antoni Amengual, Lluís Apesteguia, Mercè Bujosa i Miquel Àngel Coll.

Consell de Mallorca

La Comissió Especial per a la Diada de Mallorca ha aprovat elevar un dictamen al plenari del Consell en què recomana un canvi de data i de format de la celebració. L’acord s’ha pres per set vots a favor (PSOE, MÉS, Podem i el Pi) i un en contra (Ciutadans).

El PP va decidir el passat setembre abandonar la Comissió per la Diada. El document que es debatrà al plenari de dia 23 de desembre proposa que la Diada de Mallorca deixi de ser el 12 de setembre i, a partir de l’any que ve, s’institueixi el 31 de desembre. Els motius que ha argumentat el president de la Comissió Lluís Apesteguia són legals, de rellevància, històrics, socials, d’arrelament popular, de participació ciutadana i de context cultural. El president de la Comissió per a la Diada ha assegurat que no volen un nou 12 de setembre que havia fracassat en l’arrelament popular i només era una celebració institucional. Al contrari, ha assegurat que el canvi de data al 31 de desembre ha d’anar acompanyat d’una tasca per popularitzar i fer sentir aquesta jornada entre els mallorquins i les mallorquines.

La Diada de Mallorca de 2017 serà la primera que comptarà amb un relat cohesionador que impulsiu un projecte col·lectiu per als ciutadans i les ciutadanes de Mallorca per tal que es puguin reconèixer com a poble.

Cada any, la celebració comptarà amb una temàtica que guiarà tots els actes entorn a la Diada. Apesteguia també ha expressat que a partir d’ara s’hauran de cercar mecanismes de col·laboració amb l’Ajuntament de Palma perquè el Consell pugui participar a la Festa de l’Estendard.

Impuls a la Diada a la Part Forana

També s’ha anunciat que la Diada de Mallorca comptarà amb un gran acte institucional a la Part Forana.

Així mateix, també se cercarà una data per a què el Consell de Mallorca es doni a conèixer com a institució amb un acte de lliurament de les Medalles d’Or i de Gratitud i els premis Jaume II.

El dictamen posa sobre la taula la possibilitat que segui el 24 d'abril, per coincidir amb la data que es constituí per primera vegada la institució l’any 1979.

Un altre aspecte que s’ha aprovat al document és sol·licitar al Govern de les Illes Balears, en coordinació amb la resta dels consells insulars, la possibilitat que un dels dies festius autonòmics pugui ser fixat per les institucions de cada illa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per slort, fa mes de 6 anys

La cosa que molesta més els que escriuen en foraster en aquest fòrum, com a "trolls" que són, no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, allò que podem fer és no respondre'ls, deixar-los la puntuació en blanc i, molt millor encara, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no fa efecte.

Valoració:0menosmas
Per El capitanet, fa mes de 6 anys

La Inquisición española quemaba a personas en esfinge o representaciones si no las podía atrapar.
¿Hacéis lo mismo.?

Valoració:0menosmas
Per Biel, fa mes de 6 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.


Cadascun

d'aquests

és

un

feixista,

segons

en

"Tià"

fals.

Valoració:3menosmas
Per Tià, fa mes de 6 anys


Deu esser evident que m'he errat de lloc per a enviar el meu comentari, que feia referència a les prohibicions espanyoles del procés independentista.

Volia dir que tenim la sort que, a cada potada i llenegada d'Espanya, l'independentisme augmenta.

N'hi hauria per a pensar que Espanya ens vol veure independents, sinó que sabem que el seu interès principal sobre el nostre país és poder xuclar la mamella, i això ja no són rialles.

Ai d'ells, el dia que perdran la mamella!

Valoració:7menosmas
Per Tià, fa mes de 6 anys


Millor.

Aqueixa Espanya insensata no aconsegueix sinó fer créixer l'independentisme.

Perdran les rialles en veure com ja no pot xuclar la mamella.

Sort en tenim, de tenir un enemic tan idiota que es tira ell mateix de cap dins el pou.

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente