nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
14°

Qui va ser número dos de Matas pronostica que el català desapareixerà de les Balears l'any 2051

19796

Javier Mato, el que va ser el totpoderós col·laborador i cap de comunicació de Jaume Matas quan aquest era president del Govern, la persona que feia i desfeia, que inflava de doblers públics el diari en el qual ara escriu, mentre feia xantatge a altres mitjans i negava el pa i la sal als escrits en català, publicava aquest passat cap de setmana un article on preveu que «el mallorquí o català» desapareixerà de les Balears l'any 2051.

L'actual professor del Cesag diu ara que «per a Balears, la desaparició del mallorquí o del català suposaria una tragèdia; perdre un senyal d'identitat que ha marcat la nostra història seria un vergonyós símbol de l'escassa estima contemporània per la riquesa cultural». Però curiosament aquesta desaparició no serà culpa de la gent que, com ell, ha fet tot el que ha pogut per exterminar el mallorquí, sinó dels qui «s'han apropiat de la llengua com a bandera de lluita han acabat per resultar els millors amics del castellà; els qui branden la bandera del català han aconseguit fer de la llengua un element polític, hostil, desagradable, ideològic, que ha alienat a tot el que volgués sumar-se a l'ús de la llengua», i afegeix que «fins i tot els nadius mallorquins tenen motius per sentir-se agredits en la seva llibertat per decidir en quina llengua parlar, si és que aconsegueixen saber com es denomina la llengua en la qual els seus pares els varen educar» i «els va millor el castellà», llengua que segons Mato «no defensa ningú» més que quatre «chalados» irrellevants, o sigui que en un tres i no res s'oblida de la RAE, l'Instituto Cervantes, l'Estat espanyol, la trentena d'estats americans i la dotzena de comunitats autònomes que tenen el castellà com a oficial. A més a més dels pressuposts que els Matas, Mato i Bauzá desviaren cap als mitjans pancastellanistes.

Mato demostra que no coneix els límits del cinisme i afirma: «Fa anys que l'idioma hauria d'haver quedat al marge de la política, hauria d'haver estat eina de comunicació i no un separador de les tribus. L'idioma és important, però el gran error dels seus suposats defensors és pensar que alguna cosa pot estar per sobre de la llibertat de l'individu».

L'article acaba amb un pronòstic ben concret: «tots els avantatges són per a les (llengües) majoritàries però, si a més els seus defensors són tan cecs com els nostres, podem assegurar com acabaran. Fins i tot quan: 2051.»

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per rater, fa mes de 7 anys

El CESAG és un centre de cria i engreix dels gonelles.

Valoració:8menosmas
Per Cucala, fa mes de 7 anys

Els que no serem per aquí serem ell i jo!

Valoració:9menosmas
Per Arruix, fa mes de 7 anys

Bàmbol!
Ja pot partir avui!

Valoració:12menosmas
Per Goriet, fa mes de 7 anys

Què més vodria aquest curt i els homoniqueus Salvatore i Malloquin (sic)!!!!!!!!!

Valoració:14menosmas
Per Es blonco d'Ariany, fa mes de 7 anys

Lo que es ben cert que va desapareixer, i no n'han tornat, son els doblers que va robar es seu jefe, i no fa falta ser cap bruix per endevinar-ho.

Valoració:15menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 7 anys

Aquests que només xerren el mallorquí "en la intimitat" me fan venir una grotesca imatge al cap: què deven fer, xerrar i escriure castellà tot lo dia i després, en despullar-se per boixar i en anar al lavabo xerren en mallorquí? Penosos!
Això deu ser el que volen per la nostra llengua.

Valoració:17menosmas
Per Pere, fa mes de 7 anys

Trist veure com aquest diari sembla que no sap distinguir el que és una noticia i el que és article d'opinió. Aquesta diferència marca la el que és un diari del que és un "pamflet". I ho repetesc, me sap greu...

Valoració:11menosmas
Per I doncs, fa mes de 7 anys

En Nostradamus en brut, dixit.

Valoració:14menosmas
Per Barrufet, fa mes de 7 anys

-Devant aquet preocupant pronostic he consultat per internet las 10 pendents profecias de Nostradamus i la veritat es que no diu res de tot aixó per lo que estic bastant tranquil sobre el tema del catalá.- En camvi amb lo que repecta al PP ,.....hum.... no pinta gaire bé en el 2051 .- No obstant (i ara parlant am serio) lo que diu las profecías es que Europa en conjunt ho estará pasant molt malament degut a la influéníçia fanática del islamisme.- Os recomeno a que l´hi dongeu un vistazo.

Valoració:26menosmas
Per Cucala, fa mes de 7 anys

Ni ell ni jo ho veurem. Això m'aconhorta.

Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente