algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.88°

Jornades per «repensar l'estratègia» del mallorquinisme polític

Jornades d'estudi i debat.

El 2017 es compliran 50 anys de la publicació de Els Mallorquins de Josep Melià, obra cabdal pel nacionalisme mallorquí del segle XX. Les Fundacions Ateneu Pere Mascaró i Emili Darder han decidit commemorar «una data tan assenyalada» amb una actualització del pensament i el discurs del mallorquinisme polític «per adaptar-ho a les circumstàncies de la Mallorca del segle XXI», amb l'objectiu d'aconseguir «àmplies majories socials favorables a la sobirania dels pobles de les Balears».


El debat i procés d'elaboració d'aquest «pensament estratègic» es farà a partir d'unes jornades d'estudis estructurades en cinc eixos temàtics, que culminaran amb un simposi on es presentaran les conclusions del debat entorn de les comunicacions presentades per a la seva posterior edició i publicació.

Els cinc eixos temàtics són:
- Balanç històric del mallorquinisme: encerts, errades i limitacions de la construcció nacional a Mallorca i les Illes Balears al segle XXI: en aquesta taula es pretén posar sobre la taula quins encerts i quines limitacions i errades ha tingut el mallorquinisme fins el dia d'avui, que s'ha fet bé i que malament per tenir clara la base d'on partim per a elaborar un nou discurs i una nova estratègia. 

- Actualització del discurs de construcció nacional: L'objectiu d'aquest espai és debatre sobre quines modificacions s'han d'incloure en el discurs vigent de construcció nacional per tal de corregir les errades i/o limitacions que s'han detectat en el balanç històric i que serveixi com eina per a l'estratègia.

- Estratègies per a construir noves majories socials: A partir de la diagnosi històrica i al relat elaborat per a adaptar-se a les noves condicions socials actuals, s'ha d'elaborar de forma paral·lela una estratègia o full de ruta que guiï l'acció política per aconseguir assolir l'objectiu fonamental de qualsevol moviment de construcció nacional, que és el d'esdevenir majoritari.

- Quin model de país volem? Dibuixar els grans trets del país que volem a partir de diferents àmbits: polítiques públiques, model institucional, cultural, joventut, etc.

- Projectes polítics del sobiranisme illenc per a àmbits suprainsulars: pretén establir quina ha de ser la posició del sobiranisme per als àmbits en els quals es troben inserides les Illes, des de les relacions amb la resta de Països Catalans, als territoris de l'Estat, Mediterrània o Europa.


Les Fundacions han anunciat que compten amb una trentena de comunicacions, amb participació de gent d'arreu de les Illes Balears, exceptuant Formentera. Segons han destacat, entre els participants s'inclouen el diputat menorquí Nel Martí, l'ex-eurodiputat eivissen Bernat Joan, el futur batle de Palma Antoni Noguera, l'actual Secretaria General del PSM-Entesa Bel Busquets, el coordinador i portaveu del grup parlamentari de MÉS per Mallorca David Abril i el president del grup Blanquerna, Tomeu Martí, entre d'altres.


Les jornades es duran a terme els dies 26 i 27 de novembre al Casal d'Entitats d'Inca, amb taules de debat específiques dels cinc eixos temàtics. Els participants faran la presentació de les seves comunicacions i posteriorment es farà un debat sobre l'eix temàtic. Les aportacions dels participants seran recollides per l'organització de les jornades per dur a terme un simposi i publicació de les conclusions del debat dut a terme. Així mateix Les Fundacions obriran un nou període per a la presentació de comunicacions per encara aglutinar més opinions sobre un tema que consideren «cabdal» per al futur illenc.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Unaperaqui, fa mes de 7 anys

No, si encara que digui "mallorquinisme" no els agrada a certs personatges. .. Serà perquè està en mallorquí i no en castellà ni "bâleà"?

Valoració:3menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

El pantacalanismo es un modo de vivir del cuento a base de subvenciones a su idolatrado idioma catalán.

Valoració:0menosmas
Per SOM PANCATALANISTA, fa mes de 7 anys

Visca el gran moviment nacional catalanista!
De Salses a Guardamar, de Fraga a l'Alguer, un sol poble, una sola nació, una sola República.
Els millors mallorquins som catalans.
Els millors catalans som pancatalanistes!
SOM PANCATALANISTA.
AMB MOLTA D'HONRA!

Valoració:8menosmas
Per Macia, fa mes de 7 anys

Tia (bord), pots descriure "feixisme pancatalanisme"?

Valoració:3menosmas
Per Salvat, fa mes de 7 anys

La mentida repetida cent vegades arriba a esdevenir veritat, no és cert, cuques goebbeliano-espanyolistes?

Valoració:3menosmas
Per Macià, fa mes de 7 anys

gusanos?, gobbelianos?. Això és nou!!, encara no mos ho havien dit mai, en tornar que sarà Salvador?

Valoració:3menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

La mentira repetida cien veces acaba convirtiéndose en verdad. ¿verdad gusanos goebbeliano-catalanistas?

Valoració:0menosmas
Per Biel, fa mes de 7 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.


Cadascun

d'aquests

és

un

feixista,

segons

en Tià fals.

Valoració:3menosmas
Per Margalida, fa mes de 7 anys

Mare de Déu! Ara hem d'esperar el 2017 per repensar les coses. Aquests de Més es passen la vida repensant les coses. De què els serveix governar?

Valoració:6menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

O sea, dejar que Cataluña abuse de nosotros. Lo teneis clarinete, esclavos.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente