cielo claro
  • Màx: 21.7°
  • Mín: 13.08°
21°

Biel Barceló: «Als grans hotelers se'ls ha de demanar més implicació amb el país»

«Xelo Huertas ha quedat molt tocada i la seva continuïtat es fa difícil»

Avui ha visitat la Vila del Pingüí, el programa d'Ona Mediterrània, el Vicepresident del Govern i Conseller de Turisme, Biel Barceló. Ha parlat de temes de màxima actualitat, alguns d'ells polèmics i ha fet balanç d'aquest any i mig de govern on el seu partit, MÉS per Mallorca, té un important protagonisme.

Fira de Golf

«El turisme de masses, és el que tenim ara mateix i d'un dia per l'altre això no ho canvies. Hem d'anar diversificant el model econòmic. Quant al golf dir que al decret llei 1/2016 es va derogar la llei que permetia construir nous hotels en sol rústic o a camps de golf. No volem cap camp de golf més. Amb el Pla de Sequera es posen encara més restriccions als camps de golf a l'hora d'usar aigua regenerada. Tenim 20 camps de golf a Mallorca, un a Menorca i un a Eivissa. La fira ja estava aparaulada per l'anterior Govern. Ha despertat per cert un gran interès. Vàrem fer una sèrie d'inspeccions i es va detectar un camp de golf que no complia. Se li varen precintar els pous i des de l'agència de turisme se li va comunicar que quedaven exclosos de la Fira.

94 % d'inversió publica per a la Fira són massa doblers?

«Entenc la crítica. La part privada hi ha posat pocs doblers. Però reverteix a les 600 empreses que es veuen beneficiades, on veim que es duplica el nombre invertit. És a dir: per cada euro públic invertit, les empreses de les Balears, la majoria d'elles petites i mitjanes, en reben dos i escaig. El balanç que queda a les Illes Balears és positiu».

Xelo Huertas i la polèmica al si de Podem

«Vull recordar que Podemos té 10 diputats al Parlament, un més que MÉS. I el PSOE, 14. A partir d'aquí es conforma una majoria d'esquerres. A Podemos li va correspondre elegir el president del Parlament. Això forma part dels vots que varen rebre de la gent i també dels Acords pel Canvi. Una altra cosa és si aquesta persona ha respost o no a les expectatives. A Podemos volien la presidència del Parlament com a figura d'arbitri. No entenia molt bé perquè ho demanaven, pensava que tenir el senador autonòmic els hagués pogut donar més joc. Que s'equivocaven. Potser el temps m'haurà donat la raó.

Pens que no varen preveure bé les conseqüències d'obrir un expedient. Hagués estat millor gestionar-ho internament. Entenc que Huertas té dret a defensar-se però no crec que votant amb el PP sigui la millor manera. Em pareix un error greu. Podemos rep moltes instruccions de Madrid i això es nota contínuament. L'expedient de fet, s'obri a Madrid i és el senyor Echenique qui informa sobre l'expedient».

Dimissió Huertas

«Crec que encara no ha de dimitir, s'ha d'esperar a veure com acaba el tema de l'expedient. Una altra cosa és que com a figura hagi quedat molt tocada i que la seva continuïtat sigui difícil».

Quina sensació teniu quan parlau amb els hotelers?

«Hem de distingir entre els hotelers. La gent pensa en les grans cadenes. Però hi ha molts petits hotelers que procuren fer les coses ben fetes i hi ha pirates, com en tots els sectors. Se'ls ha de demanar, als més grossos més implicació cap aquest petit país. Quan veus empresaris alemanys, per exemple, et fa enveja veure el grau de compromís amb el seu país».

Cas Valtònyc

«Com a partit li hem donat suport total, i personalment no compartesc que la llibertat d'expressió pugui ser coartada d'aquesta manera. Pensar que hi ha gent intocable que no pot ser criticada, em repugna democràticament».

Saturació turística

«Estem plantejant de quina manera podem suavitzar la punta d'estiu, i millorar puntes que són molt baixes com la primavera o l'hivern. És una tasca complexa amb l'agreujant que no tenim control sobre els tres aeroports, els quals cada vegada estan més privatitzats. No es tenen en compte qüestions com els recursos limitats, la fragilitat del territori... sobre la principal infraestructura econòmica no hi tenim cap control.

Madrid i les Illes

«Hem de fer un front polític i també social; dels sindicats als empresaris i des d'ecologistes a associacions de veïnats. El mal finançament afecta tothom. Hem de ser molt bel·ligerants amb l'Estat. Volem deixar de ser els que pagam més i els que rebem manco. L'experiència que tenim és que els Governs Centrals no han acomplert els seus compromisos amb les Balears».

Regulació habitatges turístics

«A principi del 2017 tramitarem la proposta de llei. És un tema que té implicacions molt diverses: econòmiques, socials, urbanístiques... Per això estem tardant a presentar la proposta».

Limitar places turístiques i cotxes de lloguer

«Volem fer una limitació real de les places. Volem també regular el lloguer vacacional perquè són places que no són turístiques però que, a la realitat, es lloguen a turistes i que són molt difícils de controlar. La diferència entre un lloguer turístic i un lloguer via llei d'arrendaments urbans és mínima. El GOB ha de saber que el control d'això és molt complicat perquè tu no pots prohibir a ningú llogar ca seva. Quant als cotxes, hem demanat a la Conselleria d'Hisenda que estudii la possibilitat d'un control fiscal. Ara com ara no és possible fer una normativa que limita el nombre de cotxos. Amb la Normativa de Lliure Comerç Europea no pots imposar un nombre concret de cotxes. Sí que podem millorar la nostra regulació de control i mirar que els impostos els paguin aquí».

Presentació de la campanya Turisme Sostenible, va ser un bon moment?

«Va ser una bona intenció comunicada a un mal moment. El turisme sostenible és l'única sortida que tenim. Clar, comunicar això en ple mes d'agost, no va ser entès des d'un punt de vista comunicatiu, i ho entenc. Però hem d'anar cap a la sostenibilitat medio ambiental, social i econòmica».

Eleccions 2019, podrà MÉS mantenir els resultats de 2015?

«El projecte està consolidat, té una gran implantació territorial i parteix de la suma de diferents responsabilitats. El proper candidat tendra un repte important. Governar desgasta; les coses van més poc a poc del que voldríem tots. El que s'ha fet fins ara si ho analitzem fredament és impressionant des de la renta social a l'impost turístic, mes tots els projectes que tenim pel futur. Tot forma part d'anar cap a unes Illes sostenibles. La gent al final veurà que aquesta legislatura no té res a veure amb la d'en Bauzá. El programa que s'està duent a terme, és bàsicament el programa de MÉS. El candidat o candidata tendra molt a presentar podent fer un resultat similar i perquè no, millorar-lo.

David Abril com a possible candidat pel 2019

«Seria un excel·lent candidat, però no em vull banyar per ningú. Hi ha molta més gent preparada dins MÉS però no és el moment encara de triar el nostre candidat».

Fira de Londres en representació de les Balears

«Aquestes fires podrien funcionar perfectament sense que els polítics hi anéssim. També puc dir que si no hi anéssim, les critiques serien enormes i no s'entendria. Entenc que hi hagi gent que critiqui que hi anem però a les tres grans fires, les úniques que vaig, hi seguiré anant, perquè pens que em toca per la nostra responsabilitat

Els manca valentia als governs d'esquerres?

«No hi estic d'acord. Hi ha una insatisfacció generalitzada i no es vol veure tot el que s'ha aconseguit. Dir com he sentit, que no ha canviat res en relació a l'anterior legislatura a mi me costa d'entendre. Pens que el Govern ha pres mesures molt clares en tots els àmbits i dins un projecte global. Des de la sostenibilitat fins a un nou model econòmic més diversificat i equilibrat. Hem retornat a l'Institut Ramon Llull, aconseguit recuperar els canals en català, el requisit de funció publica, recuperar línies d'ajuda cap als mitjans de comunicació en català... La renda social, no existeix? O les inspeccions laborals que es fan per aquells que no compleixen en relació als treballadors i treballadores? O la promoció turística on mai s'havia apostat tant per un producte de futur, de qualitat, diversificat i que crea sinergies amb altres... Avui per avui els hotels no poden créixer en places sinó només en modernització d'instal·lacions. La llei d'habitatge, de canvi climàtic, el Pla de Sequera... el conjunt seria tan enorme que podria estar hores xerrant... A vegades em fa la impressió que no es valora el que s'ha fet. Jo crec que el balanç d'aquests quatre anys serà impressionant».

 

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ja, fa mes de 7 anys

Als grans hotelers se'ls ha d'exigir que paguin el seus impostos i en una quantitat més elevada, entre d'altres, per reparar el que es pugui dels destrossats paisatges de les illes.

Valoració:2menosmas
Per T, fa mes de 7 anys

Sr vicepresident:metre esperau que als grans hotelers s,impliquin un poc mes amb el seu pais,ses illes,perquè no feis tancar qualsevol negoci turístic que no estigui obert al Manco 8 mesos?

Valoració:0menosmas
Per Unaperaqui, fa mes de 7 anys

Serà com demanar llimones al plataner. Si els grans hotelets tenguéssin el més mínim interès en les Illes tret de per omplir les seves butxaques, ja fa temps que actuarien d'altres formes.

Valoració:3menosmas
Per !!!!, fa mes de 7 anys

S'enyora el lideratge de na Fina!!

Valoració:-4menosmas
Per ??, fa mes de 7 anys

En David Abril de candidat a les autonòmiques??!! Esper que no, no veig de candidats ni a na Bel ni a en David a les autonòmiques ... Enyor el lideratge d'en Biel i na Fina com a caps del partit :(

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente