nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
12°

Moñino: «Hem de recuperar la dieta mediterrània»

«Consumim aliments amb molt de sucre, com els cereals dels matins»

David Corral

El nutricionista Manuel Moñino, president de l'associació «Cinc al dia» ha parlat avui pel programa La Vila del Pingüí d'Ona Mediterrània. Ha abordat diverses qüestions com l'ascens del vegetarianisme i veganisme, la dieta mediterrània i ha analitzat els nostres hàbits a l'hora de menjar.

Menjar ràpid

«Per a la salut em d'invertir un poc de temps, tenim poc temps però hi ha alternatives. Podem comprar verdures fresques llestes per posar a la paella. La fruita, no necessita preparació. Almenys em de consumir cinc peces de fruita i verdura al dia. A Balears tenim una bona producció de fruites i verdures»

El 30% dels nins no consumeixen fruita cada dia

«En el consum de fruita, Balears estem per sota d'aquestes cinc peces al dia. Cada cop ens allunyam mes de la dieta mediterrània, que és un patró alimentari saludable»

EUA i l'obesitat

«Hi ha molts aliments ultra processats amb gran quantitat afegida de sucre i sal. I aquest és el patró cada cop mes present a països com EUA o el Regne Unit, on els índexs d'obesitat són alarmants. Mes de la meitat de la població a l'estat espanyol te excés de pes. En els nins, d'entre 6 i 9 anys entorn del 40%. És important destacar que aquestes xifres són molt superiors a fa 20 o 30 anys».

Consum de sucres i greixos

«Consumim aliments amb molt sucre com cereals per berenar els matins que poden tenir entre el 30 i el 40% de sucre afegit. Són productes amb bona imatge entre la població infantil. Això mateix es dóna una substitució progressiva de l'aigua per begudes refrescants riques amb sucre. El sucre és cada cop més present a la dieta. A Europa, el 80% dels casos de diabetis, es deuen a l'obesitat»

Menjar vegetarià i vegà

«Una alimentació vegetariana ben planificada, és compatible amb una bona salut. El problema ve quan algú que ha estat menjat de tot i probablement malament, de cop, es fa vegetarià. Aquí hi ha un greu problema perquè el vegetaria ha de tenir molt clar quins plats no han de mancar en la seva alimentació. I això no ho te algú que es fa vegetarià perquè ha llegit un article. La tendència a menjar més vegetals sempre es bona. Però no es poden eliminar aliments claus com el lactis, el peix o els ous, carns...»

«El veganisme exclou tot producte procedent d'animals. Si tenen el coneixement adients, poden cobrir totes les necessitats excepte la vitamina B12 que es troba només en productes animals i han de menjar suplements inclús en algun moment de la vida, algunes vitamines. Cal un coneixement profund de la dieta. Tenint a l'abast la dieta mediterrània, el que em sembla més interessant és recuperar aquesta dieta».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.