algo de nubes
  • Màx: 19.42°
  • Mín: 9.02°
19°

L'ASM commemora la revolta de 1916 amb la denúncia de l'actual espoliació fiscal

18302

Aquest divendres horabaixa, diversos representants de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca han fet una roda de premsa davant la seu de la delegació de la Hisenda espanyola amb l'objectiu de retre homenatge als mallorquins que el mes d'octubre de 1916 es varen rebel·lar contra l'espoliació fiscal i contra la decisió del ministre d'Economia espanyol d'aleshores Santiago Alba Binifaz que, després de declarar que no confiava en els funcionaris mallorquins que feien feina a l'administració, va decidir enviar directament des de Madrid un grapat de funcionaris amb l'objectiu de fer una inspecció fiscal extraordinària i exhaustiva arreu de les Balears.

Els sobiranistes han llegit una declaració en la qual expliquen que «avui com ahir, les Illes Balears pateixen un espoli fiscal que actualment es calcula que està a l'entorn del 14% del PIB. Sumada la triple pressió fiscal que patim (estatal, autonòmica i local) ens converteix en la comunitat de l'estat que paga més imposts i que, per altra banda, veu com serveis públics com ensenyament, sanitat, infraestructures... estan infradotats econòmicament en conparació amb la mitjana de la resta de comunitats. Això sumat a la manca de recursos per destinar a sectors com agricultura, indústria, etc. Que no poden competir amb igualtat de condicions amb el continent, etc.»

Cronologia de la Revolta de 1916

- 18 d'octubre: la Diputació Provincial va proclamar el desacord amb les decisions i les opinions del ministre i les va considerar un ultratge a l'honorabilitat dels mallorquins. A continuació, la Unió Industrial que agrupava les organitzacions patronals de la indústria i el comerç, la Cambra de Comerç i la 'Sociedad Económica del País', es varen adherir a la protesta.

- 21 d'octubre: el ple de l'Ajuntament de Palma, aleshores presidit per Nicolau Alemany Batle, va defensar també l'honorabilitat dels funcionaris mallorquins adscrits a la Delegació Provincial d'Hisenda i el regidor Oliver i Roca va reclamar un concert econòmic semblant al basc.

- 23 d'octubre: es va organitzar una manifestació contra els inspectors enviats des de Madrid a executar la funció fiscalitzadora i la Unió Industrial va convocar un tancament patronal en protesta per la inspecció extraordinària.

- 24 d'octubre: la majoria de comerços, cafès, indústries i tallers varen secundar la convocatòria de la Unió Industrial. Els transports es varen paralitzar. Milers i milers de manifestants es varen concentrar davant l'hotel on estaven allotjats els inspectors, el van enrevoltar, dia i nit, i no els varen deixar sortir.

El mateix vespre, 24 d'octubre, el diari Última Hora se feia ressò de l'excitació i de la indignació provocada pel ministre Santiago Alba publicant a portada la crònica següent:

«Anoche brotó espontánea y enérgica la protesta de la ciudad de Palma contra los que en un momento de cobardía y malquerencia han querido herirla en su honorabilísimadignidad. La protesta surgió ante la presencia de inspectores de Hacienda en el sitiomás céntrico de Palma y se dirigió después hacia los culpables de la medida que de una manera tan bastarda (sic) ha flagelado la dignidad del pueblo mallorquín. La protesta en la calle ha sido la exteriorización del sentir de la ciudad, y ella ha dado ocasión a lasmedidas radicales (sic) que posteriormente se han tomado y que con entusiasmo (sic) vemos que hoy han secundado todos los comercios, establecimientos, sociedades, cafésfábricas, almacenes, etc. Cerrando sus puertas. Una comisión formada por el alcalde, elpresidente de la Cámara de Comercio y el presidente de la Unión Industrial se reunió para pedir a nuestros representantes en las Cortes que se ordene la suspensión de la visita de inspección de los inspectores de Hacienda».

8 de novembre: una comissió on hi eren representades les institucions locals (Diputació, Ajuntament de Palma) i les entitats industrials i comercials, es varen reunir a Madrid amb Santiago Alba. En acabar la reunió es va fer públic que s'havia arribat a un acord segons el qual s'ajornava la inspecció sine die i que quan es realitzaria es faria d'una forma gradual i consensuada. L'11 de juny de 1917, el ministre Alba va deixar el govern d'Espanya.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Es suis, fa mes de 7 anys

I tu no t'has enterat que cent anys despres, amb tots aquests "canvis" que dius tu, i tots aquests sapastres que han passat per sa poltrona, avui a Balears s'espoli fiscal es des 14% des PIB ?.
Pot ser que no ho vegis ?. Si, si que pot ser...
Fa 300 anys que Espanya la mantenen es mateixos, i aixo, cracies a gent com tu, canviara mes aviat de lo que penses. Un bon govern des PP a Madrid, que tornin posar es toros a Catalunya, i que inhabilitin sa presidenta des parlament democratic catala, i a Mallorca no la coneixeras ni tu !. Be, de fet no la coneixes ara per lo que contes. Segueix ajudant pes canvi, fas molt bona feina !!

Valoració:1menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

Este Sastre del lobby me tiene alucinado.Ya no sólo por sus huelgas falsas que no engañan a nadie sino también por sacarse de la manga celebraciones extravagantes por sucesos ocurridos hace cien años. Desde 1916, con Alfonso XIII reinado en España y Santiago Alba de ministro, ha habido gobiernos monárquicos,republicanos, la guerra civil,la dictadura de Franco, la restauración monárquica, una nueva Constitución a partir de 1978 y los sucesivos gobiernos desde entonces a ahora.¿Qué tiene que ver lo de Alba con la situación actual de las Isñas Baleares?

Valoració:0menosmas
Per FA COLLÓ., fa mes de 7 anys

MANIFESTACIÓ JA
PROU D'ESPOLI FISCAL.

AVUI L'ESTAT S'ACABA D'ENDEUTAR PER 50 ANYS EN UNA EMISIÓ AL 2,5%.

OLE OLE. QUI HO PAGARÀ, NOSALTRES.

Valoració:9menosmas
Per de asco, fa mes de 7 anys

Lo que marca butzamen es el agua de mar y los derivados del cerdo..

Es increíble que el inquero no tenga sentido del ridículo. Como callaba el tío cuando cada mes cobraba por pertenecer de una manera u otra al Partido Popular.

Valoració:-2menosmas
Per Salvador, fa mes de 7 anys

Excelente ministro, D.Santiago Alba. Y muy capaz. Por cierto, la situación de 1916 y la de 2016 no tienen nada que ver.

Valoració:-1menosmas
Per NO ES POT DIR MÉS ALT, fa mes de 7 anys

SI ESPANYA ENS ESCANYA, PURA REALITAT.

Valoració:16menosmas
Per t, fa mes de 7 anys

yuan:en tu idioma,CABEZA DE HABA.

Valoració:2menosmas
Per Yuan, fa mes de 7 anys

12 personal i el kelitas, sin comentarios. Un clam.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente