nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Mor Gori Mir, l'historiador del mallorquinisme polític

Mor Gori Mir, historiador del mallorquinisme polític. | Arxiu UH

Ahir diumenge va morir a Palma l’historiador i advocat Gregori Mir nascut a Campos el 1939.

Doctorat en Dret i polític, va publicar, entre altres obres, El mallorquinisme polític (París,1975), amb el pseudònim d'Anselm Llull; i diversos treballs sobre Miquel dels Sants Oliver. També són importants les seves col·laboracions en alguns estudis per a la recuperació de la figura de l'orientalista Joan Mascaró, de qui ha publicat Correspondència de Joan Mascaró 1998. Actiu en política, a les eleccions generals espanyoles de 1979 fou escollit senador per Mallorca i a les eleccions generals espanyoles de 1982 fou escollit diputat al Congrés dels Diputats, ambdós cops pel PSIB-PSOE. Va ser ponent de l'avantprojecte d'estatut d'Autonomia de les Illes Balears de 1983.

Va formar part del consell assessor del programa de TVE España en Guerra 1936-1939 de 30 hores de durada, emès el 1986.

El 2000 cedí la seva biblioteca amb la signatura d'un conveni amb la Universitat de les Illes Balears. L'any 2007 es publiquen els llibres Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca i Aturar la Guerra.

L’Obra Cultural Balear el va distingir el 1990 amb el Premi Miquel dels Sants Oliver dels Premis 31 de Desembre i el 1998 va rebre la Creu de sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jessie, fa mes de 8 anys

Però també té el demèrit d'haver-se inventat la bandereta de les Balears i d'haver claudicat davant el franquisme de Matutes i els germans Cañellas. És que ningú no recorda que el PSOE va acceptar de bon grat la regressió autonòmica que va suposar el cop d'estat del 23-F?

Valoració:6menosmas
Per Moncaira, fa mes de 8 anys

De la meva edat o sigui d'aquells que van lluitar per un estat espanyol democratic i també plurilinguitic i pluriculural i per una Mallorca autonómica de parla catalana. Gori Mir romandrà en la memoria colectiva d'aquells que conegueren a l'Anselm Turmeda dels dies dee la clandestinitat historiant en un català aleshores oficialment marginat el mallorquinisme politic.

Valoració:11menosmas
Per àlex Volney, fa mes de 8 anys

Una de les més rellevants figures que ha tengut Mallorca. Client i amic de molt agradable conversa i un gran mestre per a molta de gent.
Gràcies pel teu temps i les teves matisades opinions.
Et recordarem sempre en aquest costat del desert.

Pau

Valoració:10menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

Descansi en pau. Va fer una important aportació a la nostra cultura i pot reposar ben tranquil i sense cap remordiment.

Valoració:11menosmas
Per Ropit, fa mes de 8 anys

Al Cel sia.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente