cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

El sector turístic debat sobre un nou model sostenible

L'acte es va celebrar a la sala de s'Aljub del Baluard.

Kamal P.

El turisme a debat. El Cercle Mallorquí de Negocis i l'Institut Ignasi Villalonga d’Economia i Empresa varen presentar el dijous 28 de gener a la sala de S’Aljub Es Baluard de Palma, l'estudi El Turisme a l'Euram; la Xarxa de Costa.

Aquest estudi s'emmarcava dins un acte que apuntà al valor afegit com a factor d'èxit per al turisme de l'Euroregió de l'Arc Mediterrani, bàsicament conformat pels territoris amb uns vincles històrics, culturals i de mentalitat empresarial, com són el Principat de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. A l'esdeveniment hi assistiren una vuitantena de persones, entre les quals s'hi trobaven nombrosos empresaris, polítics i d'altres representants de la societat civil.

El president del Cercle Mallorquí de Negocis, Bartomeu Rosselló obrí l’acte  amb un discurs al qual va deixar clar que les Illes no poden sobreviure ni amb l'actual sistema de finançament autonòmic, ni sense el control de les decisions que condicionen la nostra economia. «Ens trobem en un moment històric i decisiu. Es necessita una evolució de la base econòmica aprofitant els recursos generats pel monocultiu turístic», va assegurar.      

Per part seva, el director general de pressupostos del Govern Balear, Joan Carrió, manifestà la intenció de l'executiu de capgirar el dèficit fiscal illenc i afegí que s'estan intensificant els contactes amb els altres territoris de l'Euram, també aportadors nets a la caixa de l'Estat, per avançar en aquest sentit.

Al seu torn, Pau Caparrós, director de la Càtedra Ignasi Villalonga, defensà que és més necessari que mai un espai de cooperació com l'Euram «per avançar en els interessos econòmics comuns entre les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya». Per a Caparrós, el sector turístic «n'és clau pel pes que té en l'economia dels tres territoris, però no n'és l'únic, i afegí que en la lluita per materialitzar el projecte del corredor mediterrani, l'Euram té un paper cabdal».

Ja a la taula rodona, Lluís Català, consultor principal de l'estudi, el va presentar a tots els assistents. El treball plasma que l'Euram és el corredor turístic més important d'Europa, en detalla els punts comuns entre tots els seus territoris i remarca com a aspectes específics de les Illes, entre d'altres, una major necessitat de conservar el paisatge i un major control de les connexions aèries.

Antoni Riera, catedràtic d'Economia Aplicada a la UIB, va defensà que les Illes Balears «estan obligades a créixer d'una altra manera si volen mantenir els nivells de benestar que varen conquerir en el passat gràcies al desenvolupament del turisme». Riera creu que la prioritat de la política turística hauria de ser transitar «cap a un nou equilibri que demana canvis en els patrons d’acumulació, assignació, aprofitament i distribució que han forjat la senda de creixement de les Balears»..

A l’acte també hi participà Roc Gregori, membre de la Fundació Visit Benidorm, qui explicà les claus de l'èxit en termes econòmics del model turístic d’aquesta destinació turística.  Per altra banda, l'aprofundiment en matèria de transports de passatgers l'aportà Ramon Ferrer, expert en transport aeri i membre de la Comissió Executiva del CMN. F

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 6 anys

Mentre es turisme siga sa base de s'economia i es doni facilitats a aquesta realitat no hi haurà res a fer. Es turisme ha de ser com a molt una propina i ha de tenir reciprocitat, és a dir, que jo puga visitar es teu país amb sa mateixa facilitat com tu visites es meu

Valoració:0menosmas
Per Xec, fa mes de 6 anys

Si estan que cauen és per a) no són rendibles i per tant no s'han de reabilitar, sinó tirar baix, i/o b) perquè no es gestionen eficientment.

O sigui que els tirin baix o que els venguin a algú que en pugui treure quelcom de profit d'un hotel que cau a trossos.

Valoració:2menosmas
Per Gallina de Pell, fa mes de 6 anys

No s'ha de construir ni un hotel més.

N'hi ha més de mil que cauen a trossos i s'han de rehabilitar.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente