algo de nubes
  • Màx: 18.99°
  • Mín: 13.31°
13°

Violència feixista a Mallorca: tres dècades d'impunitat

Casal Popular Voltor Negre després de l'atac patit l'any 2014.

Can Alcover patí, la matinada d'aquest dissabte passat l'enèssim atac feixista des que el 2008 es va inaugurar. Aquesta vegada, però, es tracta d'un atemptat delictiu, perquè no tan sols es varen fer pintades, sinó que es va siliconar el pany i la porta.

Aquest mateix dissabte es complia un any de l'atac al Casal Voltor Negre de Palma. El 24 d'octubre de 2014, una dotzena d'extremistes vestits amb camisetes del Reial Mallorca varen assaltat el Casal Voltor Negre de Palma, ubicat al carrer Eivissa, molt a prop de la Prefectura de la Policia Nacional. Una vegada a l'interior, varen provocar diverses destrosses al local. L'atac va ser celebrat públicament pel Círculo Balear.

No són els únics atemptats feixistes perpetrats a Mallorca. A Mallorca, des de fa anys, i encara que sigui de baixa intensitat, hi ha hagut violència feixista-gonellista.

Algun dels atacs més violents els va protagonitzar el terrorista Jaume Martorell, que ja havia protagonitzat diversos atacs durant la Transició com la bomba que va col·locar a la seu del Govern Civil, perquè el Governador era «català» o l'intent d'homicidi contra el periodista Planas i Santmartí.

Martorell va ser l'autor de l'atemptat contra el repetidor de TV3 a Alfàbia. El 22 d’abril de 1989, Martorell atemptava contra el repetidor de TV3, poques setmanes abans de la data prevista per a l'arribada a Mallorca del Canal 33. La crema del repetidor va provocar una intensa campanya de solidaritat ciutadana. Sota el lema «Prou barbàrie, som un poble digne».

L'any següent també hi hagué un atemptat contra el repetidor de TV3 al puig de Sant Martí d’Alcúdia. El 1985 Martorell cremà la porta del local de l'OCB.

El mateix local, situat al carrer Imprenta de Palma, el 1987 va patir un altre atac. El grup Orden Negra (format per joves com els germans Lázaro, Sabater, Conolly o Garcia Campos) va llançar un còctel molotov contra la seu de l’Obra Cultural Balear a Palma. També cal recordar les pintades amenaçadores a la casa on residia Josep Maria Llompart.

A la dècada dels 1990 és quan es produeixen més atacs a joves militants independentistes i anarquistes, protagonitzats per membres dels Ultras Mallorca entre els que hi havia Xisco Andebuela, Luis Forteza Díez, el 'Putre' o 'El Lápida'.

El 1997 es va produir l'atemptat contra l’Editorial Moll, un dels autors era conegut aleshores com 'El Moco'. També el local del PSM-EN situat al carrer Antillón de Palma va rebre un atac. En aquest cas a pedrades.

De la següent dècada destaca l'atac amb bomba a la seu de la CGT, ubicada al carrer Àngel Guimerà de Palma, el març de 2007. Pocs dies abans, la seu del Consell de la Joventut de les Illes Balears va patir un atac a base de pintades homòfobes. L’associació AFA (de la que en formava part el diputat del PP, Antoni Camps) havia assenyalat el CJIB afirmant que «el Consell de la Joventut és un niu de catalanistes i independentistes».

A tots aquests atacs cal afegir les desenes d'atacs a persones destacades del sobiranisme mallorquí.

També mereixen capítol a part els atemptats patits pels monuments i racons memorialistes que hi ha a Palma i a diversos pobles de Mallorca.

La immensa majoria d'aquests atacs resten a dia d'avui impunes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per RIP, fa mes de 8 anys

Fan pena!
S´ho passen tan malament!
Són com els animals ferits i moribunds.
Esperem que en breu acabin de patir.

Valoració:5menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

Son el braç armat de la dreta. Per això tenen habeas corpus.

Valoració:9menosmas
Per Guillem., fa mes de 8 anys

Quan no hi arriben amb les "seves" lleis utilitzen l'extrema dreta.

Valoració:27menosmas
Per Això afavoreis la independència., fa mes de 8 anys

S´amaguen a les clavegueres com a rates!
L´únic que fan és destrossar. No saben fer res més.
I estan rabiosos de la seva impotència.
Són malvats, estúpids, bojos, no saben com progressar, el seu cervell no els dóna per a més...
Haurien d´anar alerta, perquè arribarà un dia que si no canvien hauran de fotre al camp!

Valoració:26menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente