muy nuboso
  • Màx: 22°
  • Mín: 17°
21°

IB3 torna a registre estàndard i deixa de 'salar' als Informatius

El director de IB3, Josep Maria Codony, s'ha compromès aquest dilluns, a fer complir el llibre d'estil de la Universitat de les Illes Balears per als mitjans de comunicació, aquesta és una de les conclusions de la reunió a tres bandes que han mantingut avui IB3, la UIB i la Direcció General de Política Lingüística.

La directora general de Política Lingüística del Govern ha explicat que «Hem aconseguit el compromís del director d'IB3 de transmetre als seus treballadors l'exigència d'aplicar el Llibre d'estil per als mitjans de comunicació orals i escrits (UIB, 2009). Açò vol dir que en els propers dies, els serveis informatius d'IB3 tornaran a utilitzar el registre estàndard adequat al nivell de formalitat d'aquest espai de la televisió autonòmica».

Cal recordar que la consellera Esperança Camps ja ha demanat en repetides ocasions al director d'IB3, Josep Maria Codony, que torni a aplicar el Llibre d'estil i que normalitzi, per tant, el model lingüístic de la televisió autonòmica d'utilitzar un registre formal a tots els espais dels informatius de la cadena.

Des de la UIB i la Direcció General s'ha exigit a IB3 que doni aquest pas imprescindible per arribar a un nou acord de col·laboració entre totes les parts implicades en matèria d'assessorament lingüístic.

Els serveis jurídics de la Conselleria i de la UIB han començat a treballar en un nou acord de col·laboració amb IB3 per donar resposta a les necessitats de caire lingüístic a la ràdio i a la televisió autonòmica que contempli aspectes com l'assessorament, la formació, l'avaluació de la qualitat lingüística de les produccions, i l'actualització del llibre d'estil.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per tanmateix, fa mes de 7 anys

@ Vilipendiado.
Me pareix que no he faltat al respecte a ningú, així que no m'hi faltis a mi. No dic dois (maldament a tu t'ho paresqui). L'article salat té un origen correcte del llatí, tal com ha explicat en Àlex B. En canvi el ceceo és un fenòmen dialectal, i que la parlin 4 milions de persones no lleva que sigui o no sigui correcta, ja que això depèn de com ho considerin els estudiosos del tema; jo amb això no mi fic.
Idò que te quedi clar, una cosa és una característica pròpia d'un dialecte (el ceceo), i una altra (l'article salat) una modalitat d'article tan genuïna com l'anomenat "article literari".
Abans d'envestir, pensa una mica.

Valoració:1menosmas
Per Vilipendiado, fa mes de 7 anys

Tanmateix no et fiquis a on no te cridan. "...perquè seria com equiparar el "salar" en català amb (per exemple) el "ceceo" d'algunes zones d'Andalusia, i no és el mateix...."
I qué saps tú del "ceceo", una modalitat dialectal que parla més gent que gairebé tot el català al món,-unes 3 ó 4 millions de persones només a Andalusia-. Per qué no és comparable? Opina del que saps i diguis dois.

Pel que es refereix al tema tractat. Totes les varietats dialectales han de ser respectades i s'han de mantenir al seu territori. No creec que a Nova Zelanda, Nigeria o Texas els 'telenoticies' segueixen el standart anglés de Cambridge....

Valoració:-5menosmas
Per Tià, fa mes de 7 anys

@ Pep

Gràcies, companyó. Jo ja he firmat.
Cap passa enrere en sa lluita contra es feixisme pancatalanista!

Valoració:0menosmas
Per tanmateix, fa mes de 7 anys

Hi ha molt de radical ignorant per aquí, amb ganes de rompre la dèbil unió de molts que estam de la banda de la cultura catalana, tot i mantenint les diferents senyes diferencials. Això no pot acabar gaire bé.

Valoració:4menosmas
Per Macià, fa mes de 7 anys

I això no podria començar per "El Casta"?

Valoració:4menosmas
Per Pep, fa mes de 7 anys

Ja hi ha mes de 1500 firmes en contra de sa postura antibalearista des Govern i IB3. Si vols seguir escoltant ses noticis amb ses nostres modalitats lingüistiques insulars pots firmar a change.org copiant aquest enllaç https://goo.gl/Hy4A98

Valoració:-3menosmas
Per gironí, fa mes de 7 anys

Com a gironí i d'una població on encara salem crec que cal conservar el tipisme de sa llengua ( de sa llengo, com dieu ) en certes intervencions, siguin televisives o radiofóniques i per què no, literàries. I sobre tot no en renuncièssiu en el dia a dia. Conserveu la vostra personalitat, les vostres arrels. No ens ho cerreguem tot per massa papistes i intransigents.

Valoració:2menosmas
Per tanmateix, fa mes de 7 anys

N'Àlex B. ho ha brodat. I no tots els que "demanen" l'article salat desconeixen aquest detall. Estic d'acord que molts fan aquesta demanda simplement per crear polèmica i desunió, de la mateixa manera que reclamen "poder estudiar en mi lengua (castellà i mallorquí)" per generar confusió i desunió amb els altres territoris de la llengua catalana. Però això no lleva que es defensi l'autenticitat i genuïnitat de l'article "salat", i així evitar que poc a poc quedi arraconat i, qui sap, arribi a desaparèixer. No estic gens d'acord, com suggereix qualque comentari, que reclamar la presència de l'article "salat" sigui degradar la llengua, perquè seria com equiparar el "salar" en català amb (per exemple) el "ceceo" d'algunes zones d'Andalusia, i no és el mateix.

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa mes de 7 anys

D´acord, Alex, però els que demanen l´article salat no ho saben, només veuen una manera de rompre la Llengüa La majoria qu reclamen l´article salat, ho fan emprant el Castellà . Qui se´ls pot prendre seriosament aquesta petició?

Valoració:4menosmas
Per Àlex B., fa mes de 7 anys

L’article salat, del llatí IPSE, n’és tan correcte com el lalat, del llatí ILLE, no és per tant cap accent ni forma de parlar. La seva aplicació pretén homogeneïtzar un registre als mitjans de comunicació, però el que si es pot discutir es l’eficàcia de la mesura i la seva oportunitat, no penso que sigui una qüestió que posi en risc la unitat de la llengua ni molt menys, ja que als mitjans de comunicació orals el que importa és la interacció, la immediatesa i la proximitat.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente