Un usuari del servei de salut denuncia un nou cas de discriminació lingüística. Biel Barceló Tomás, veí de s’Arenal, ha assegurat que divendres va acudir al centre sanitari de la barriada on, en primera instància, no va poder exercir el seu dret a parlar en català.
Barceló, segons ha explicat a dBalears, es dirigí al taulell de recepció on el va atendre un senyor de mitjana edat que feia ús de la llengua castellana. «Em vaig dirigir a ell en mallorquí explicant-li quin era el motiu de la meva visita i la seva primera resposta va ser, literalment, ‘me puede hablar en español?’. Li vaig respondre que jo tinc dret a ser atès en la meva llengua que també és pròpia i oficial de les Illes Balears i que així anava a fer-ho; la seva resposta va ser que continués amb la meva explicació, però veient la seva expressió de desgrat per la situació, li vaig preguntar si entenia el que li deia i la seva resposta va ser que no», ha assegurat.
L’usuari, davant els dubtes sobre el coneixement de la llengua pròpia del recepcionista, va sol·licitar ser atès per una altra persona que el pogués entendre amb normalitat. «En aquest moment s’aixeca del seu seient amb gest aïrat per anar a avisar una companya; el que vaig creure escoltar des de l'altre costat de la porta per la qual ell havia desaparegut, va ser: 'puedes salir? Que hay uno que no quiere que lo atienda en español'», ha afirmat.
Coaccions
A més, segons la seva versió , el funcionari va abandonar el seu lloc molt aïradament i mentre es dirigia a una altra estada del centre de salut, «va dir en veu alta i clara: 'Esto es el servicio Nacional de Salud y se habla en español'». Barceló ha afirmat que l’incident representa una «clara coacció» als seus drets i un atac a la seva llengua materna que és oficial a la Illes Balears.
Barceló, en aquest sentit, ha volgut reiterar que amb aquesta denúncia pública vol que es prenguin les mesures oportunes «per evitar que aquestes situacions puguin repetir-se, tant a l'esmentat centre de salut com en qualsevol altre lloc dependent de les administracions públiques de la nostra Comunitat».
@áñlfhp: Jo crec que en un dels costats més tolerància ja no es pot tenir: mai he obligat ningú a parlar-me en català (ni crec que ningú ho hagi fet). Només deman que em respectin el dret a jo i no em facin canviar de llengua. Me queda prou clar per en quin sentit dels dos està la intolerància, així que no compartesc la teva opinió.
No és una guerra política, és un problema que tenim els ciutadans. I si, el tema de la nostra llibertat i els nostres drets és un dels problemes importants a tractar. No vulguis llevar-li importancia.