cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
18°

El GOB demana que es valorin els efectes dels projectes de prospeccions de forma conjunta

Els diferents projectes de sondeig sísmic plantejats prop de les Illes Balears. En groc, l'àrea plantejada pel projecte de Seabird Exploration. | GOB

El GOB ha presentat un escrit, durant el període de consultes del nou expedient de prospeccions sísmiques properes a les Balears, que està tramitant el Ministeri d'Indústria espanyol. Els ecologistes han volgut fer constar alguns punts que, segons ells, caldria incorporar en la valoració ambiental.

L'entitat creu que aquest projecte és preocupant perquè l'empresa del projecte, Seabird Exploration, figura en un informe del Govern com a presumpta autora de prospeccions fetes l'abril de 2013 sense autorització.

Des del GOB recorden que aquest projecte «preveu prospectar amb potents canons d'aire comprimit una àmplia zona del golf de Lleó, entre les costes de Catalunya i Menorca».

El GOB ha exposat davant el Ministeri espanyol «la necessitat de valorar els potencials impactes d'aquest projecte de manera conjunta amb els altres que es troben en tramitació a l'entorn de les Balears (Cairn Energy, Repsol, Spectrum i la mateixa Seabird)».

En aquest sentit, l'entitat recorda que la llei d'avaluació ambiental obliga a considerar els anomenats «impactes sinèrgics»,
això és, els que s'acumulen sobre una mateixa zona. «No és, per tant, de rebut que els potencials riscs ambientals s'estiguin avaluant per separat», diu el GOB.

Per evidenciar més aquesta qüestió, cal destacar que gran part de l'àrea que Seabird vol prospectar coincideix també amb la previsió de la zona on vol operar la companyia Spectrum. De forma que una mateixa zona podria ser prospectada dues vegades, sense que això s'estigui tenint en compte en els estudis d'impacte ambiental. Tot i així, cal recordar que les ones sísmiques poden recórrer fàcilment 500 quilòmetres de distància, de manera que la major part del mar proper a les Illes podria rebre impactes sonors cada vegada que algun dels projectes en tramitació es posi en marxa.

A l'escrit del GOB s'adverteix que la zona prevista per Seabird «entra de ple en el corredor de cetacis del Mediterrani, que incorpora diverses espècies estrictament protegides».

També s'ha recordat que la Llei d'impacte ambiental obliga a consultar els estats europeus que es puguin veure afectats per un projecte determinat. En aquest cas, el Ministeri d'Assumptes Exteriors espanyol hauria de demanar el parer de França i d'Itàlia.

Les prospeccions sísmiques que s'estan tramitant pretenen obrir la via a possibles explotacions de jaciments submarins d'hidrocarburs a l'entorn de l'arxipèlag. Els riscs ambientals de l'extracció submarina de petroli «estan per desgràcia prou documentats», afirma el GOB.

A més de les nefastes conseqüències sobre els sistemes naturals, en aquest cas suposarien un risc gravíssim per a les zones de litoral, tant illenc com peninsular, on el turisme representa un pilar econòmic d'interès estatal. El GOB demana que tal consideració sigui incorporada a les matrius que han de valorar els efectes econòmics potencials de cada projecte.

El GOB també ha advertit que hi ha una certa confusió en l'expedient de Seabird. Aquesta empresa ja havia començat a tramitar l'expedient el 2011, però es va arxivar perquè la companyia no va presentar la documentació ambiental a temps, malgrat haver rebut diversos requeriments. Ara s'ha començat de nou amb un número d'expedient diferent, però a les informacions disponibles del Ministeri encara apareix el número antic com si es continuàs tramitant. «El tema no és menor», diu el GOB, ja que es tracta d'empreses que tenen «gran capacitat de pressió sobre els governs». I més en aquest cas, en el qual es tracta d'una companyia «que ja ha estat assenyalada oficialment com a autora de pràctiques no autoritzades».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.