El nombre de terrasses de bars i restaurants a Palma ha augmentat un 22,8% en els tres primers mesos de l'any respecte al mateix període de 2014, segons ha informat el consistori en un comunicat.
En concret, en el període comprès entre l'1 de gener i el 8 abril de 2015, l'ajuntament ha concedit 699 autoritzacions d'instal·lació de taules i cadires de terrasses de bars i restaurants davant les 569 de l'any passat. A més, actualment hi ha 67 peticions d'ocupació de via pública per a terrasses en fase de tramitació.
La tinent de batle de Funció Pública i Govern Interior, Irene San Gil, ha declarat que aquestes xifres indiquen que, d'una banda, s'han obert nous locals de bars i restaurants, i en segon lloc que hi ha establiments d'aquest tipus que abans no tenien servei de terrassa i que ara sí la tenen.
San Gil considera que les terrasses «contribueixen a la creació de llocs de treball ia la dinamització de la ciutat i creen un ambient molt atractiu»
No obstant això, són molts els ciutadans que veuen excessiva l’ocupació de la via pública per part dels bars i restaurants. És el cas dels veïnats de la Plaça d’en Coll, que amb penes poden passar pel carrer, ja que només entre cinc establiments ja omplen tota la plaça de taules i cadires.
I és que l’ordenança que va aprovar el consistori palmesà el 2012 ha permès una liberalització total de l’espai públic. Amb la nova norma en marxa, qualsevol pot renovar automàticament la llicència, amb l'única condició de fer una 'declaració responsable'. L'ordenança, a més a més, dóna total llibertat per al disseny de les terrasses i no estableix un màxim de taules i de cadires.
MÉS per Palma, tot i mostrar-se a favor d’una ciutat «viva i dinàmica», està en contra de la privatització de l’espai públic i creu en una «planificació racional» que deixi, al manco, un 50% de la via pública lliure «perquè els ciutadans i ciutadanes hi puguin passejar amb tranquil·litat». Amb aquest objectiu, el partit ecosobiranista ja va fer esmenes a l’ordenança de 2012. Des de llavors aposten pel que anomenen un 'Pla d’usos' que serveixi per a garantir un espai mínim entre les terrasses i eviti la sobreocupació, un problema que segons la regidora Neus Truyol «s’hauria pogut evitar des de bon començament si no fos perquè el PP s’ha dedicat a vendre indiscriminadament la via pública».
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Sort que has tingut Maria que tanquin a les 2330hores. És una autèntica vergonya que aquesta "Irene San Gil" encara ens vengui com que ens està fent un favor de "dinamitzar" Ciutat al més pur estil Sicil·lià. Convit a aquesta dona que passi una nit al barri de Sa Lotja en temporada que està entrant. Carrers com Apuntadors és un desgavell de bars de restauració i bars algún d'ells con "Why Not", sense complir el més mínim requisit de seguretat (ja veurem qui és responsabilitzarà si hi ha un desastre). I això quan no intenten obrir bars sense llicència per persones amb antecedents delictius urbanístics que només després d'uns vint escrits, de moment s'ha aconseguit paralitzar ("Casa Española Apuntadors 9). Esper que hagi qualque tipus de fre amb les properes eleccions i al manco evitar majories absolutes (me tem que encara guanyarà el PP, en aquesta illa mai aprenem). I que no ens enganin. L'única creació de feina que estan aconseguint amb aquesta "barra lliure" als restauradors és invertir en la quantitat i no la qualitat i degrada barris com Sa Llotja per unes prevendes i, sense dubte segur interesos per uns pocs de manera irregular. En resum, una vergonya
Totalment d'acord amb na Maria. Hi afegeixo: Les zones d'oci han d'estar separades de les zones residencials, igual que es varen separar les zones industrials fa dècades. No es tracta de que estiguin enfora, sinó separades per un carrer o dos.
Anant per les bones, telefonant a sa Policia o presentant denúncies per escrit, es veïnats perdran es temps i sa llavor. Per experiència puc dir que es problemes de renou no se resolen per les bones sinó per les males. Just davant ca meva tenia un bar renouer que me feia sa vida impossible. Després d'haver telefonat a sa Policia un caramull de vegades i que no me fessen cas, vaig decidir afrontar es problema personalment, llançant poals d'aigua a ses persones que feien renou. Es propietari des bar me va denunciar dues vegades en es jutjats i es jutges me condemnaren a dues multes de 120 € per "falta de coaccions". Però qualque cosa més degué passar, perque després des segon judici es problema des renou va desaparèixer. Vaig quedar com es dolent de sa pel·lícula i sa broma me va costar 240 €, però han estat uns doblers ben invertits. Si un caramull de veïnats fan lo mateix i es propietaris des bars saturen es jutjats de denúncies, ben prest es veïnats conseguiran per les males allò que ès impossoble de conseguir per les bones.
Exacto, Maria. Yo las pondría en el Polígono de Son Castelló. O mejor en el de Ca´n Valero. No!, calla! en el solar que ha dejado el LLuis Sitjar. No no no no.....al lado de Son Sant Joan, en los solares cerca de Carrefour. O el cementerio.....qué me dices del cementerio municipal?.
Va bien mientras no se moleste a los vecinos de Palma, yo he tenido problemas con una terraza debajo de casa. Mucho ruido entre las 18 a 23:30 . y dos niñas pequeñas diciendo que no pueden dormir por culpa del ruido. Lascterrazas tienen que ponerlas donde no hay viviendas porque molesta el ruido!!!!!!!!
És una vergonya. Els ciutadans hem de cedir espai públic i comú perquè els bars augmentin les entrades. Hem d´anar sortejant esculls que s´imposen a voravies i altres llocs estratègics. em d´anar fent esses com si anàssim beguts perquè no podem anar tot dret... I qui s´ho embutxaca? Només els amos dels bars i els polítics!