algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
22°

Un estudi de la UIB analitza com actua el cervell de jutges i delinqüents

El doctors Camilo José Cela i Enric Munar.

| UIB

Científics de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han posat en marxa una investigació per analitzar com actua la ment humana davant dilemes morals en què estudiaran mitjançant electroencefalografia els circuits cerebrals de jutges i delinqüents.

Vint magistrats, vint condemnats per delictes penals amb trastorn antisocial de personalitat, vint expresidiaris sense alteracions psíquiques i vint subjectes aliens a la feina judicial i sense problemes amb la llei se sotmetran a la resolució de disjuntives morals mentre s'analitza la seva activitat cerebral en el Centre de tecnologia Biomèdica de la Universitat Politècnica de Madrid.

Segons ha informat avui la UIB, el grup de recerca en Evolució i Cognició Humana impulsa aquest projecte, el propòsit és determinar com es comporta la ment a l'hora d'avaluar problemes morals importants, com els actes propis que condicionen de forma determinant la vida d'altres.

L'estudi el dirigeixen els doctors Camilo José Cela Conde i Enric Munar Roca en el marc del projecte d'investigació Crim, judici i moral: un model d'interpretació de la dinàmica de les xarxes cerebrals en judicis morals realitzats per jutges i delinqüents, que finança el Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Segons indica la universitat, "des de la consideració que la facultat moral és innata i exclusiva dels éssers humans i s'ha d'incloure entre els trets que condicionen la condició humana, l'objectiu dels investigadors de la UIB és aclarir l'estructura d'aquesta facultat moral".

Els investigadors consideren que la comparació de la dinàmica de les xarxes cerebrals de delinqüents i els professionals encarregats d'aplicar-la llei, en la mà està privar de llibertat, contribuirà a entendre la capacitat humana d'avaluació moral.

La participació dels jutges i els delinqüents (que han d'haver complert la seva condemna o estar en tercer grau) s'ha pactat mitjançant sengles convenis amb el Consell General del Poder Judicial i el Ministeri de Justícia.

Les dades que s'obtinguin de les electroencefalografies a les quals se sotmetrà als 80 participants en la investigació seran analitzats a l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos de la UIB, centre associat al Consell Superior d'Investigacions Científiques.

L'estudi està en fase inicial i es prolongarà durant dos anys.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.