nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
20°

Balears liderà el creixement d'ocupació el darrer trimestre de 2014

8503
Al sector de la construcció balear, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social s'incrementa un 11,9%. | Efe/Arxiu

La contractació a Balears va liderar en 2014 el creixement de l'ocupació a L'estat espanyol amb 34 altes diàries en la Seguretat Social, segons recull l'informe del Govern el “Moment Econòmic de les Illes Balears” de la Conselleria d'Hisenda i Pressuposts.

Aquesta anàlisi reflecteix que el mercat laboral a les Illes Balears en va tancar 2014 amb una contractació acumulada que supera en 12,8% la contractació registrada el 2013, sobretot en la construcció (18,1%), la indústria (17,2%) i l'hoteleria (16,5%).

A més, les illes van registrar una pujada en l'afiliació mitjana a la Seguretat Social superior als tres punts percentuals i una reducció de l'atur (-8,4%). La directora general d'Economia i Estadística, Joana Perelló, ha destacat que continua la reactivació de l'ocupació a les Balears, encara en mesos de temporada baixa, el que significa que la demanda interna continua generant confiança i negoci que permet que es continuï contractant, també una vegada finalitzada la temporada turística.

“Tenim una mitjana diària de 34 nous contractes, situant-se com a la comunitat líder en creació d'ocupació i reducció de l'atur”, ha subratllat. La mitjana del nombre total de persones que durant l'últim exercici s'han afiliat a la Seguretat Social és de 412.396, mentre que el 2013 van anar 400.101. És a dir, es tracta d'un augment de 12.295 més amb un increment del 3,1%.

El desembre es van registrar de mitjana 357.451 persones donades d'alta en la Seguretat Social a Balears, que encadena vint mesos consecutius de creixements interanuals (4,1%), per sobre del conjunt nacional (2,6%). Per comunitats, segueixen a les Illes, Canàries (2,9%), Comunitat Valenciana (2,5%) i Múrcia (2,0%).

Al sector de la construcció balear, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social s'incrementa un 11,9% al tancament de 2014 respecte a 2013, mentre que l'atur registrat es redueix un 22,3%. A més, en aquest sector la contractació de l'últim mes de 2014 va augmentar un 43,5%.

L'informe també destaca l'avenç de l'índex de la xifra de negocis. L'octubre, la taxa de variació interanual va ser del 8,7% pel qual encadena dinou mesos ininterromputs de variacions positives. La taxa del conjunt de l'Estat va quedar en el 4,0%.

El novembre, la producció industrial de les Illes Balears va tornar a pujar i l'índex (IPI) registra una variació interanual del 0,7%. En el conjunt d'Espanya la taxa va ser del -0,1%. A l'arxipèlag, la indústria extractiva (22,8%) i la manufacturera (13,2%) continuen amb un nivell de producció alt.

També milloren les perspectives del sector a curt termini i l'índex d'entrada de comandes de la indústria de les illes durant el mes d'octubre amb una pujada interanual del 8,8% (3,0% a Espanya).

La directora general també ha subratllat que un símptoma i una conseqüència de la reactivació de l'economia balear és la recaptació d'impostos, que sense incrementar la fiscalitat ha crescut un 23%.

En 2014 els tributs de competència exclusiva autonòmica van arribar als 500 milions d'euros, resultat de la suma dels impostos totalment cedits a la comunitat autònoma com són els de successions, transmissions, patrimoni, actes jurídics documentats i taxes del joc.

Respecte al sector turístic, l'índex de preus hotelers mostra signes positius des de març de 2014, mentre que el novembre va augmentar un 6,7% la taxa interanual i un 19,1% els ingressos per habitació disponible.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.