nubes dispersas
  • Màx: 16.84°
  • Mín: 12.25°
16°

Nou mesos de presó per trencar la condemna d'allunyament al fer un comentari per Facebook

Imatge d'arxiu. | ANDREW GOMBERT - EFE - EPA

L'Audiència de Palma ha confirmat una condemna de nou mesos de presó per a un home per trencament de mesura cautelar, i saltar-se la prohibició de comunicar-se amb la seva exparella quan va escriure un comentari a una fotografia penjada per ella en el seu perfil de la xarxa social Facebook.

La secció primera del tribunal provincial ha desestimat el recurs interposat per l'home i ha confirmat la condemna dictada al març de 2014 pel Jutjat Penal 6 de Palma que el va condemnar a nou mesos de presó per trencament de mesura cautelar amb l'agreujant de reincidència.

El 15 d'octubre de 2012, el Jutjat de Violència sobre la Dona número 1 de Palma va dictar una ordre de protecció en contra de l'home que va establir, entre altres mesures, la prohibició l'acusat de comunicar-se amb la seva exparella per qualsevol mitjà.

Cinc dies després, el 20 d'octubre, la dona va canviar la fotografia del seu perfil de Facebook i sota la nova foto apareixia un comentari realitzat des del perfil de l'acusat dient «a la ves-t'en a ensenyar maca».

Després de la seva condemna, l'home va recórrer la sentència al·legant que durant el judici no s'havia practicat prova suficient per acreditar el trencament de l'allunyament ni es va demostrar qui va enviar el missatge des de Facebook.

Va al·legar a més que penjar un comentari en un mur de Facebook no atempta contra el bé jurídic protegit i va demanar que se li apliqués l'atenuant molt qualificada de dilacions indegudes perquè la sentència es va dictar el 27 de març del 2014 quan el judici s'havia celebrat el 8 de gener, raó per la qual va sol·licitar una rebaixa de la pena imposada.

L'Audiència de Palma ha desestimat les al·legacions perquè considera que la víctima va provar els elements constitutius del trencament de condemna en acreditar el missatge enviat, des d'on (el perfil de Facebook de l'acusat), a qui (al perfil de l'exparella) i que havia en vigor una prohibició de comunicació.

El tribunal recalca que l'home no va aportar proves de descàrrec ni res que desvirtuï l'acusació, ni va demanar una identificació de l'adreça IP de l'ordinador des del qual es va escriure el comentari per demostrar que l'hi envio ella mateixa com va al·legar l'acusat en el judici.

La sala detalla que, pel funcionament de la xarxa social Facebook, el fet que una persona agregada a un perfil faci un comentari suposa que «és evident que el realitza amb la intenció i amb el ple coneixement que el comentari serà llegit per la persona titular del perfil i que és un missatge inequívocament dirigit».

Segons l'Audiència de Palma, el condemnat era plenament conscient que amb el comentari que va escriure a Facebook «infringia la prohibició imposada» i trencava l'allunyament mitjançant un acte de comunicació.

També rebutja aplicar l'atenuant de dilacions indegudes perquè considera que els gairebé tres mesos transcorreguts des del judici a la sentència no poden considerar «una demora excessiva» en el temps «tenint en compte la càrrega de treball dels jutjats i el termini mitjà de resolució d'assumptes».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.