Tres mesos més 'd'incògnita' per saber si es continuarà veient el 3/24 i el 33-Súper3 a les Illes

Imatge d'arxiu d'Eivissa. | Foto: MARCO TORRES

TW
8

Tres mesos més 'd'incògnita' per saber si es continurà veinet el 3/24 i el 33-Súper3 a les Illes. El director general d'Innovació i Desenvolupament Tecnològic, Antonio Mateos, ha anunciat que l'adaptació de la TDT es prorrogarà tres mesos, ja que es dóna un marge per a les instal·lacions que encara no estan adaptades per manca de material i de mà d'obra.

Així ho ha avançat durant una reunió del Fòrum per Dividend Digital de la TDT a les Illes Balears, amb instal·ladors, administradors de finques, enginyers de telecomunicacions, operadors i associacions de consumidors.

La reordenació dels canals de TDT es prorroga així fins al 31 de març. Antonio Mateos ha remarcat que durant els últims mesos el Govern ha estat en contacte permanent amb la Secretaria d'Estat per sol·licitar aquesta pròrroga.

El nou termini fixat pel Ministeri «dóna un marge perquè les instal·lacions que encara no estan adaptades per manca de material i de mà d'obra estiguin realitzades» ha recalcat Antonio Mateos, que ha afegit que en una reunió mantinguda la setmana passada amb fabricants de material «vam veure que era molt difícil arribar a 31 de desembre amb totes les comunitats adaptades» i ha xifrat en un 50% les que ja havien resintonitzat les seves antenes «per falta d'instal·ladors i perquè no hi ha material».

Durant aquests tres mesos de pròrroga el Govern continuarà treballant amb Abertis, l'operador de telecomunicacions encarregat del canvi freqüencial, i Multimèdia perquè els repetidors cobreixin completament totes les illes.

El director general d'Innovació i Desenvolupament Tecnològic ha incidit que «Alfàbia, que cobreix el 90% de les Illes, ja ha fet el canvi de freqüència, es podria fer ja l'apagada perfectament».

La pròrroga, que serà aprovada avui pel Consell de Ministres, fixa l'1 d'abril com a data per a l'alliberament del dividend digital, procés que consisteix en la reordenació d'alguns canals de TDT per complir el mandat de la Comissió Europea que obliga els Estats membres a alliberar freqüències radioelèctriques per tal que puguin ser utilitzades pels operadors de tecnologia mòbil.

Durant aquest alliberament, els centres emissors canvien la freqüència d'emissió d'alguns canals, així que els usuaris han de resintonitzar el seu televisor per poder veure la mateixa programació.

Les comunitats de propietaris que tenen antena col·lectiva s'han de posar en contacte amb un instal·lador de telecomunicacions registrat perquè es facin les adaptacions necessàries en les instal·lacions de l'edifici que amplifiquen la recepció dels canals per a tota la comunitat de veïns i, posteriorment, resintonitzar els televisors.

Els usuaris que fan servir tecnologia SAT-TDT no es veuran afectats per aquest procés en cap cas.

Durant el procés d'alliberament pot haver-hi emissions simultànies en diferents zones del territori, és a dir, un mateix programa es pot veure mitjançant dues freqüències diferents. Aquesta simultaneïtat de programació s'anomena simulcast, i les dues freqüències corresponen a l'antiga, ia la nova.

La finalitat del simulcast és la de donar temps als ciutadans per poder adaptar-se als nous canals i no tenir talls de servei durant aquest procés.