Un estudi de la UIB analitza l'erosió de les dunes i el seu mode de conservació

L'objectiu de la investigació és mostrar els processos implicats en l'erosió de les dunes per tal de crear models per mantenir les platges ben conservades | Foto: Arxiu

TW
0

Una tesi doctoral defensada a la Universitat de les Illes Balears (UIB) investiga els processos d'erosió de les dunes i el seu mode de conservació. L'objectiu és mostrar els processos implicats en l'erosió per tal de crear models per mantenir les platges ben conservades.

L'estudi, elaborat per Miquel Mir Gual i dirigit per Guillem Xavier Pons, del Departament de Ciències de la Terra, analitza els processos dinàmics i físics que poden induir els processos erosius, sobretot des de la platja cap a l'interior dels sistemes dunars.

En aquest sentit, segons els resultats obtinguts, l'estat de conservació dels fronts dunars “es postula com a element clau per interferir en els mecanismes erosius que afecten la platja alta, principal actiu del turisme d'aquestes zones”.

Dunes que protegeixen dunes
Així, la tesi doctoral, titulada Anàlisi, caracterització i dinàmica de les formes erosives 'blowout' en sistemes dunars de Mallorca i Menorca (Illes Balears), apunta al fet que “la presència d’una primera línia de dunes ben conservada des del punt de vista ecològic i geomorfològic ajudarà a interferir en els patrons de dinàmica sedimentària des de la platja cap a l’interior, evitant així pèrdues de sediment”.

En aquest sentit, segons l'estudi, la presència de morfologies 'blowout' sembla que ajuda al transport sedimentari cap a l’interior dels sistemes dunars, “actuant com a catalitzadors del flux eòlic i del sediment transportat”.

La UIB assegura que aquest treball obri “una nova línia de recerca” en la disciplina de la geomorfologia litoral a les Illes Balears, “basant-se en la instrumentació i monitorització dels sistemes platja-duna”, i apostant per “quantificar d’una manera empírica els agents i processos que poden induir els processos erosius”.