Les raons d'activistes i entesos en la matèria no estan soles davant el repte de preservar el valor paisatgístic i ambiental del nostre redol. Ahir divendres, el Govern autonòmic afirmà per boca de la seva portaveu, Núria Riera, la intenció de "traslladar a Europa" la lluita contra la recerca d'hidrocarburs en aigües de les Illes.
Així mateix, aquest dissabte i diumenge, diversos actes a les Pitiüses perseguiran fer créixer encara més el nombre de ciutadans que al·leguen que aquest no és el model que volen per la seva terra.
Concretament, aquest dissabte la plataforma Aliança Mar Blava plantarà taules de recollida de signatures davant tots els ajuntaments d'Eivissa. L'objectiu és que no se'ls escapi una sola firma favorable a preservar la riquesa natural de l'indret.
D'altra banda, el diumenge, a Formentera hi ha prevista una jornada també dedicada a recollir suports, en el marc d'una festa reivindicativa, amb distintes activitats d'esbarjo, organitzada pel Consell de Formentera. El compte per presentar al·legacions a l'Estudi d'Impacte Ambiental s'exhaureix dia 10 de febrer, i convé fer via perquè tot l'esforç hagi valgut la pena.
A qui beneficia?
Durant la setmana hem assistit a un degoteig constant d'organitzacions i entitats que manifesten la seva oposició a què els sondejos petroliers arribin a les nostres contrades. És el cas, per exemple, de l'associació conservacionista Amics de la Terra, un dels últims a expressar els seus dubtes sobre les prospeccions. En concret, centren les seves crítiques en què el fet de donar el vistiplau al projecte per cercar hidrocarburs en les aigües balear just beneficia el promotor de la cerca.
També els passats dies, el GOB expressà el seu rebuig a un projecte que segons critiquen preveu bombardejar el fons submarí amb ones sonores de fins a 235 decibels, al llarg de rutes que totalitzen 14.000 km de longitud i dins una àrea de 100.000 km2 al nord i est de Mallorca i Menorca.
Això és el que pretén segons l'entitat verda el projecte presentat per Spectrum Geo Ltd. al Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient. Recorden, així mateix, que les prospeccions sísmiques són just la primera de les tres fases adreçades cap a l’objectiu de localitzar i explotar nous jaciments, i que els riscos ambientals de l’extracció d’hidrocarburs estan molt ben documentats. Per això, al GOB manifesten al Ministeri la inconveniència d’autoritzar aquest i altres projectes de la seva casta.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Si els illencs consentim que es duguin aquests sondejos a terme sense defensar-nos d'aqueta agressió als nostres interessos, serem els més beneits del món. Just el fet d'iniciar les prospeccions ja ens pot dur molts grans perjudicis, però el perjudici més gros seria que trobassin gas o petroli: això beneficiaria l'empresa multinacional que ho vol explotar, però no donaria feina a la nostra gent i podria acabar amb el nostre turisme, i provocar la total ruïna de les nostres illes.