nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Un 30% dels conductors majors de 74 anys agafa el cotxe diàriament

D'esquerra a dreta: el gerent de Programes de la fundació RACC, Xavier Ruestes; el delegat del RACC a les Balears, Rafel Nicolau; el vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Joan Rotger i la directora insular de Promoció Sociocultural, Maribel Crespí. | Joan Torres

Un 30% dels conductors majors de 74 anys a Balears assegura que utilitza el cotxe diàriament. Per la seva banda, el percentatge de persones majors de 65 anys que continua conduint s'eleva al 77%, clarament per sobre de la mitjana espanyola, que és del 74,5%.

Són dades que s'extreuen l'estudi 'Gent gran al volant a les Illes Belears', que ha elaborat per la Fundació RACC, que ha realitzat una enquesta per analitzar els hàbits i necessitats dels conductors majors de 65 anys, tenint en compte que dins de 3 dècades un de cada tres espanyols tindrà més de 65 anys.

A la presentació de l'informe han participat el vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger, la directora insular de Promoció Sociocultural, Maribel Crespí; el gerent de programes de la Fundació, Xavier Ruestes i el delegat de la RACC a Balears, Rafel Nicolau.

L'estudi apunta que a les Illes Balears el 15 % dels homes i el 23 % de les dones amb permís de conduir no condueixen ni tan sols de forma esporàdica, mentre que a Espanya aquests percentatges s'eleven al 25 % en el cas dels homes i al 39 % en les dones.

Així mateix, la mitjana d'anys sense conduir és de 5,7 anys entre els homes (a Espanya 7,5) i 6,2 anys entre les dones (11,3 a Espanya).

D'acord amb aquestes dades, Nicolau ha destacat que a Balears «hi ha més gent gran que segueix conduint de forma molt activa (gairebé un 80 %), i hi ha menys persones d'aquestes edats que deixa conduir».

D'altra banda, el 94 % dels majors de 65 anys a Balears disposa de vehicle, i un 5% manifesta la seva intenció de comprar un cotxe en els pròxims cinc anys, un percentatge notablement inferior al de la mitjana nacional, que és del 14 %.

L'informe es refereix també al fet que un 82 % dels conductors majors de 65 anys de les Illes condueix per realitzar gestions i el 68% per anar de compres. Així mateix, el 75% manifesta fer habitualment una conducció mixta - urbana- carretera-, mentre que un de cada tres conductors no utilitza mai el transport públic.

Així mateix, la freqüència mitjana de conducció és de 4,5 dies a la setmana, i més del 40% opina que els senyals de trànsit no són suficients per orientar-se.

Major accidentalitat
L'estudi del RACC conclou que «els conductors majors de 65 anys de l'arxipèlag balear tenen més accidents que els de la resta del país, especialment els homes, i a més són més greus», ha apuntat el gerent de programes del RACC.

En concret, un 15,5 % (9,7% a Espanya) dels homes i el 7,4% (7,2 % a Espanya) de les dones declaren haver patit un accident de trànsit com a conductors. El 59 % d'aquests accidents els consideren lleus i el 41 % (34% a Espanya) com a greus.

Després de l'anàlisi de l'informe, des del RACC recomanen a l'Administració, en aquest cas el Consell de Mallorca, prendre decisions «que estiguin pensades per facilitar la conducció d'aquest col·lectiu», entre les quals figuren la instal·lació d'una millor senyalització, promoure la compra de vehicles amb tecnologia eSafety i el foment del transport públic, entre d'altres.

Entre els consells que es realitzen a la gent gran que condueix destaca evitar conduir en condicions meteorològiques complicades , realitzar revisions de vista i d'oïda sovint i adaptar sempre la velocitat de circulació a les condicions externes del moment i a les seves condicions físiques.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.