“L'envelliment és un procés previsible i per això es pot preveure la pèrdua de funcions”, això és el que opina la directora de l'Anuari de l'envelliment, 2013, Carmen Orte i directora de la Càtedra d'Atenció a la Dependència i Promoció de l'Autonomia Personal.
Durant la presentació de la sisena edició d'aquesta publicació, Orte explicà que l'assignatura pendent de la societat balear és “la protecció de la longevitat acompanyada de la salut”. L'actual sistema està organitzat per donar respostes immediates als problemes que genera la vellesa, però amb l'increment de l'esperança de vida “cal parlar i preparar a llarg termini l'envelliment”. D'aquí a deu anys, l'esperança de vida de les dones arribarà als 88 anys i en els homes als 80 anys.
Segons Orte, durant aquest procés d'envelliment “previsible”, el que cal anar és anar solucionant “la pèrdua de funcions, principalment l'auditiva i la de la visió”, que en molts casos no es fa. Segons la catedràtica, “no crec que es pugui dir que faltin recursos sinó que el que cal és orientar els que tenim per afrontar l'envelliment”.
L’obra la conformen vint treballs realitzats per cinquanta-quatre autors que analitzen aspectes diversos de la realitat de la gent gran a les Illes Balears, com el futur de les pensions, la memòria, les noves tecnologies, l'envelliment actiu o l’envelliment de les persones sense sostre, entre molts altres articles.
La desprotecció dels majors
Un dels autors de l'Anuari i membre de l'Àrea de Gent Gran de l'IMAS (Institut Mallorquí d'Afers Socials), Robert C. Fernández destacà durant la presentació la desprotecció que es dóna també entre les persones majors. Cada any arriben al Consell de Mallorca 160 casos nous de majors amb algun problema greu de desatenció en què l'IMAS es veu obligat a actuar de forma immediata. Aquests ingressos prioritaris representen un 40% dels casos que arriben als serveis socials. Fernández també destacà que un 75% dels majors que requereixen ajuda són de Palma i només el 25% de Part Forana.
Presentació en societat
L'Anuari es presentà ahir capvespre al Col·legi de Metges de les Illes Balears amb la presència de Victòria Camps, catedràtica de Filosofia Moral i Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, que impartí la conferència: «Ètica i envelliment en temps de crisi».
Prevenir l'envelliment, l'assignatura pendent
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
És vera que la societat ha d'anar cap a una major qualitat de vida de la gent major i més quan esteim veient que l'esperança de vida va en augment. Però això no ha de servir de pretex per enderrerir la jubilació. Darrerament esteim veient pels mitjans de comunicació anuncis d'una entitat bancària on parlen diversos especialistes de l'àmbit de la medicina científica on ja avisen en que qüestió de pocs anys la medicina podrà allargar la vida de les persones entre 15 i 20 anys. Aquest anunci és per a fer propaganda de "plans de futur" que no és res més que "plans de pensions". Això significa que les entitats bancàries ja s'estan preparant per a plans de pensions amb venciments superiors als actuals (edats de jubilació 65 / 67 anys). Vos imagineu si el Govern de l'Estat fa cas de tots aquests informes i posa l'edat de jubilació per sobre del 70 anys?