cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
22°

El 55% dels diagnòstics del VIH a Balears són tardans

Un enorme mural a Brussel·les en favor de la lluita contra el VIH pintat en motiu del Dia Mundial de la Sida que es celebra avui. | Y.HERMAN/Reuters

El 55% dels diagnòstics nous d'infecció pel virus del la immunodeficiència humana (VIH) a les Illes Balears es realitzen de forma tardana. Així ho posen de manifest les dades oferides per la Conselleria de Salut en motiu del Dia Mundial de la Sida que es celebra avui.

Les dades del Govern Bauzá asseguren que durant el 2012 es van registrar a les illes 168 nous diagnòstics del VIH; dels quals, 145 es van produir a Mallorca, 3 a Menorca i 20 en les Pitiüses. En total, des de 2003 s'acumulen 1.678 diagnòstics del VIH a l'Arxipèlag; 1.416 corresponen a Mallorca, 68 a Menorca i 194 a les Pitiüses.

Pel que fa al perfil dels diagnosticats, les dades revelen que el 79% corresponen a homes i el 21% a dones; gairebé el 90% té menys 50 anys i el 80% dels casos es produeix per transmissió sexual. Del total de persones diagnosticades, el 72% són de la Unió Europea -d'aquests, un 88,5% són originaris de l'Estat espanyol-, el 16% són originaris d'Amèrica Llatina i el 10% d'Àfrica Subsahariana.

En aquest sentit, i per tal de prevenir el contagi del virus, la Conselleria que dirigeix Martí Sansaloni llançarà la campanya “I tu, què fas per detenir el VIH?” que difondrà en centres de salut, col·legis, centres de diagnòstic, tractament i prevenció d'infeccions de transmissió sexual i les ONG.

Nombre de casos de Sida
Tot i el nombre de diagnòstics tardans del VIH, el nombre de casos de la manifestació del virus en la malaltia de la Sida acumulats a Balears se situa en 2.592, dels quals el 78% són homes i el 22% dones. Per illes, a Mallorca hi ha 2.100 casos, a les Pitiüses 342 i a Menorca 130.

En línies generals, continua la tendència descendent de la incidència, i en els últims anys la taxa s'apropa als 30-40 casos per milió. Des de Salut s'insisteixen en les recomanacions ja conegudes per prevenir el VIH i el desencadenament de la malaltia, la Sida: practicar sexe amb preservatiu, ja que les relacions sense protecció són actualment la principal via de transmissió de la infecció del virus (79,5%).

No compartir objectes punxants ni tallants, com xeringues, agulles, maquinetes d'afaitar o raspalls de dents, són altres de les recomanacions. El 13,9% de les infeccions es produeixen per compartir els estris que s'utilitzen a l'hora d'injectar-se droga. Davant de pràctiques de risc és necessari fer-se la prova del VIH tres mesos després de la possible situació de contagi.

La Conselleria recorda que una “detecció precoç de la infecció permet accedir al tractament, augmentar la qualitat i l'expectativa de vida, així com prevenir la infecció a altres persones”. A més insten a superar la discriminació de les persones infectades ja que és “un obstacle per a la prevenció” del VIH.

Crítiques a les polítiques del PP
Per part seva, la Taula per la Sida, que agrupa ONG's i col·lectius que lluiten contra la malaltia, reclama a la societat civil que “s'impliqui en la resposta al VIH i la sida, així com en la defensa d'una sanitat pública i universal, unint les seves veus amb les nostres en la denúncia de totes les vulneracions dels drets sanitaris, construint una societat en la que la condició serològica d'una persona no suposi un estigma que condicioni la seva qualitat de vida”.
En aquest sentit, la plataforma ha fet públic un manifest en el quà crítica les polítiques sanitàries dels governs del PP que, a parer seu,  han iniciat un “apartheid sanitari” amb la finalitat de “transformar el model sanitari públic i universal en un privat i excloent”.

“Durant aquests 12 mesos, hem assistit a un creixent increment de restriccions, reduccions i traves per a la dispensació a les farmàcies hospitalàries de medicaments antiretrovirals, així com a la negació d'accés a medicaments contra l'hepatitis C de les persones privades de llibertat i a la restricció en l'accés a l'ús compassiu dels últims medicaments per a aquests pacients, restricció que en la majoria dels casos suposa la diferència entre la vida i la mort”, assegura la plataforma, que també denuncia la fòbia creixent cap a la comunitat LGTB.

La Taula per la Sida considera que “el Govern ha vulnerat els drets humans amb el cop de decret que exclou les persones immigrants de la sanitat, s'ha acabat amb la universalitat i l'equitat del nostre sistema sanitari i s'han incomplert acords internacionals en matèria de VIH”. “S'ha acabat també el Pla que dirigia la resposta del govern al VIH, pla del que s'ha fet una avaluació precària, que no aporta respostes per planificar una resposta millorada al VIH”, afegeix.

L'entitat també denuncia que duim un any “sense un nou pla, una nova estratègia, que intenti donar resposta al virus en els propers anys. És fonamental donar una resposta organitzada, compromesa, sostinguda i solidària al VIH, comptant amb tots els agents implicats i amb una inversió suficient per aconseguir l'anhelat Objectiu Zero”. “L'actual conjuntura econòmica no pot ni ha de justificar retallades en drets bàsics, com és el de la salut” afegeix l'entitat que agraeix la tasca realitzada pels professionals sanitaris i les ONG's que lluiten per eradicar el virus.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.