nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
11°

Exercici físic + bilingüisme = menor envelliment cognitiu

L'equip d'investigadors de la UIB que ha realitzat l'estudi. | UIB

La pràctica regular d’exercici físic al llarg de tota la vida i la parla de dues o més llengües contribueixen a potenciar la reserva cognitiva i a fer front al deteriorament cognitiu que s’esdevé durant l’envelliment. Aquesta és una de les principals conclusions de l'equip d’investigadors del grup de recerca en Neuropsicologia i Cognició de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (UIB-CAIB) després de fer dos estudis.

En el marc del projecte de recerca Activitat física com a factor protector de l’envelliment cognitiu –finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat–l’equip dirigit per la doctora Pilar Andrés, professora del Departament de Psicologia de la UIB, ha realitzat dos estudis que han posat sobre la taula diferents conclusions.

En el primer estudi, els investigadors de la UIB varen comparar la realització de funcions executives –que es consideren essencials per al bon funcionament cognitiu, ja que permeten la planificació, l’organització i l’autocontrol de l’individu– entre persones actives i no actives físicament. Els resultats varen demostrar que els participants que realitzaven exercici físic regularment eren més efectius que els passius a l’hora d’inhibir estímuls irrellevants durant la realització d’una tasca, la qual cosa permet inferir que l’activitat física cardiovascular crònica, més enllà dels beneficis en la salut, té uns efectes positius en el funcionament cognitiu.

El segon estudi, fet en col·laboració amb investigadors de les universitats d’Umeå (Suècia), Estocolm (Suècia) i Cardiff (Gal·les), ha mostrat que les persones bilingües tenen un millor rendiment en tasques de memòria episòdica, un tipus de memòria relacionada amb la recuperació d’episodis de la mateixa experiència personal i que es veu precoçment afectada per l’envelliment causat per l’atròfia de l’hipocamp i de les regions frontotemporals.

En aquest estudi es va investigar longitudinalment (a intervals de 5 anys i durant 30 anys) l’actuació cognitiva d’un grup de 1.000 persones que vivien a Suècia. Els resultats varen revelar que les persones bilingües tenien millors puntuacions en tasques de memòria episòdica que les monolingües, i això a partir d’edats primerenques i al llarg de tota la vida, fins a les darreres etapes d’aquesta.

Els resultats d’ambdós estudis posen de manifest que tant l’exercici físic al llarg de tota la vida com el coneixement efectiu de dues o més llengües són factors que potencien la reserva cognitiva i que, per tant, contribueixen a pal·liar el deteriorament cognitiu que s’esdevé amb l’envelliment.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Les paraules retornades, fa mes de 10 anys

Perdó per les faltes. Escrivia amb una tableta i díns un cotxe.

Valoració:5menosmas
Per Les paraules retornades, fa mes de 10 anys

Exactament!. El bilingüisme no existeix, i a Balears patim a més una disglòssia en favor del Catellà que,i és tan, tan, tan grossa, que molts es pensen que les paraules castellanes que han anat desplaçat a les originàries en la nosgtra Llengüa, son paraules autóctones i que parlam un idioma diferent del Català. Patim una pèrdua esgarrifo del nostre vocabulari , i quan en recordam una paraule i la re-introduïm al nostre vocabulari, molts desinformats es pensen que hem "agafat la paraula del Català".I amb la pèrdua dels nostres mots, s´en va també la nostra identitat, el nostre passat, la nostra Història i els nostres origens i el nostre sentiment de poble. I jo no perdonaré açò MAI.

Valoració:11menosmas
Per Pancateto, fa mes de 10 anys

Hombre!,, una investigación de la UIB eso si que es noticia!!!. Pero me temo que es un estudio sesgado que aporta poco o nada a la ciencia universal. Lo más saludable es el sexo, así que como decían nuestros abuelos hippys a follar a follar que el mundo se va a acabar!

Valoració:0menosmas
Per cigaleta, fa mes de 10 anys

Enseñar dos lenguas es un disparate, solo hay que funcionar en la lengua del "cullons noi i de la cigala". Por cierto Toni, ¿qué has tomado esta mañana?. Estas cargado de odio y rencor. Yo iría al siquiatra hoy más que mañana.

Valoració:0menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys

@Miquel:

No hi ha comunitats bilingües. La llengua pròpia de la nostra comunitat és la llengua catalana. Hi ha una altra llengua que també és oficial només perquè és la de l'estat imperialista espanyol i no ha estat ni és ni podrà esser mai la llengua del nostre país, mentre no s'hagi consumat la pretensió genocida espanyola.

El bilingüisme, en aquest cas, no és beneficiós; ja que l'estat foraster l'imposa com a pas previ a la substitució lingüística de la nostra llengua per la seva.

Valoració:17menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys

Idò, si el bilingüisme es tan beneficiós, com és que a Balears seguim enseynant amb una sola llengüa tot i ser una comunitat bilingüe?

Valoració:-16menosmas
Per Xesc, fa mes de 10 anys

Jo també crec que la indiferència davant dels comentaris en foraster és la resposta més bona. Per mor d'això, trob que hem de col·laborar tots a mantenir-ne la valoració a 0; tampoc no els hem de llegir ni contestar. Així, la pretensió provocadora dels autors, d'obligar-nos a llegir en espanyol en un diari en català, quedarà reduïda a no-res.


Quant als gonelles, els podem aplicar la dita "puix parla català, vejam què diu". Naturalment, llurs comentaris es mereixen molta de puntuació negativa; però no la indiferència total, perquè almanco usen -més bé o més malament- la llengua del diari i això fa que no augmenti la presència de la llengua invasora.

Valoració:7menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 10 anys

Que no ens imposin el BILINGÜISME GENOCIDA també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en la llengua cooficial distinta del català o LEPE (Lengua Española Propia de España i del mundo mundial...). I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí les opinions en foraster no són útils ni necessàries.

Valoració:9menosmas
Per Jaume, fa mes de 10 anys

Estamos a punto de descubrir la importancia del inglés para andar por el mundo.

De ahí a defender el trilingüismo sólo habrá un paso.

Estas cosas demuestran que la verdadera lacra que soportamos es la invasión del catalán y su voluntad excluyente. Con lo bonito y amable que era el mallorquín...

Valoració:0menosmas
Per Xesc, fa mes de 10 anys

Han descobert el Mediterrani...; però nosaltres no ens hem de deixar enganar i hem de tenir en compte que:


(1r) Han estat finançats per l'estat espanyol que, per força, ens vol imposar el bilingüisme espanyol-català com a fase prèvia a l'eliminació de la nostra llengua, i


(2n) La situació sociolingüística d'un estat com Suècia no es pot comparar amb la d'un país ocupat com el nostre.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente