cap de fibló a lluc

El cap de fibló sacseja el santuari de Lluc

Les ràfegues de vent van superar els 148 quilòmetres/hora. En deu minuts van caure 15 litres per metre quatrat Hi hagué múltiples destrosses, volaren 8.000 metres quadrats de teulada i tres persones resultaren ferides lleus

TW
12

Els habitants del santuari de Lluc, tant pelegrins com treballadors i religiosos, van patir la nit de dimecres a dijous un cap de fibló d'intensitat 1 amb ràfegues de vent de fins a 148 quilòmetres per hora. Part del sostre del santuari s'aixecà per la pluja i la forta ventada, i milers de teules van caure per terra i provocaren desperfectes que encara és aviat per quantificar. A més, es trencaren vidres i vidrieres, el rellotge de la basílica en quedà afectat i molt d'arbrat no resistí les fortes ratxes de vent. Hi hagué tres ferits lleus.

Els afectats foren una monja franciscana i dues persones que s'allotjaven a les cel·les. A la monja, la tempesta l'agafà dormint i es veu que part del marès d'un envà li va caure a damunt i li féu un tall al cap que va requerir uns punts de sutura. La dona fou traslladada a l'hospital, però ahir ja tornava a ser a Lluc.

Les destrosses a la teulada van fer necessari que les cel·les dels pisos superiors es buidassin per precaució. Els pelegrins es van desplaçar a la cafeteria del santuari, on van poder prendre alguna cosa calenta. Allà foren informats pel prior i es decidí traslladar-los a altres cel·les de pisos inferiors per seguretat. Dimecres a la nit hi havia unes 150 persones dins el santuari. També se'n van veure afectats un grup de joves que havia acampat a l'aire lliure i que hagueren de ser rescatats.

El gerent del santuari de Lluc, Sebastià Sureda, estava bastant alterat. "Les teulades se n'han anat en orris. Totes s'han aixecat. Els danys encara no es poden valorar, però com a mínim 8.000 metres quadrats de teulada s'han de reparar. També hi ha molts de vidres romputs i la banda dreta de l'Acolliment ha quedat totalment espenyada". Un altre desperfecte addicional fou el del rellotge central del santuari, el de la basílica.

Sureda afirmà que "mai no havíem patit una cosa així. És la tempesta més forta que hem viscut. Avui tots estam agafant teules. Deuen d'haver caigut com a mínim cinquanta arbres: alzines, pins, eucaliputs. De tot". El gerent afegí que "algunes cel·les se n'han vist afectades, però es poden emprar gairebé totes. La gent que hi està allotjada pot quedar a Lluc, malgrat que alguns han partit. Estam al 50%".

La tempesta va provocar, a més, que el trànsit de la carretera de Caimari a Lluc (km 20,300) i el tram de la Ma-10 que va de Pollença a Lluc s'haguessin de tallar, tot i que ahir al matí ja es reobriren.

Notícies relacionades

Des del monestir s'avisà el Servei d'Emergències de l'112, que coordinà l'operatiu. Tots feien feina ahir. Els bombers del Parc d'Inca, la Guàrdia Civil, la brigada de l'Ajuntament de Selva, agents municipals d'Escorca, personal de Carreteres, Protecció Civil, Ibanat i treballadors del santuari. Tots feien net. A la zona també acudí el conseller Simó Gornés. Els bombers, la nit anterior, fins i tot havien desallotjat dos habitatges que hi havia a la vora del santuari.

Pel que fa als Blauets, van tenir sort. Els infants començaven ahir l'escola i la nit de dimecres encara no dormien allà. Les classes s'han ajornat fins dilluns.

D'altra banda, la delegada de l'AEMET, María José Guerrero, confirmà que la tempesta "estava prevista desde feia dies i s'havia decretat l'alerta groga. De fet, s'esperava que entràs pel nord cap a les vuit del vespre. Les previsions en principi apuntaven precipitacions fortes d'entre 20 i 40 litres per metre quadrat". La meteoròloga indicà que "entre les deu i les onze el temporal començà a afectar la zona nord de l'Illa i la línia de tempesta va anar travessant-la de nord a sud. També digué que les precipitacións més fortes es registraren a les onze de la nit.

La tempesta

A Lluc van caure 33 litres per metre quadrat en una hora "i només en els primers deu minuts plogueren 15 litres amb forta intensitat". Guerrero assenyalà que, a més, es produïren fortes ràfegues de vent que arribaren als 148 quilòmetres per hora. "Una d'aquestes l'hem identificada com un tornado o cap de fibló de força 1 en l'escala internacional de Fujita" (que va de 0 a 6). Així mateix, indicà que el seu impacte fou "moderat" i que "a les nostres latituds allò habitual és que el tornado sigui d'intensitat zero".

L'112 va registrar fins a tretze incidències a tot Mallorca per la tempesta. Totes es concentraren entre les 23.50 i la 1.41 hores a Escorca, Capdepera, Son Servera, Muro, Manacor, sa Pobla i Marratxí. L'incident més important fou el de Lluc. La resta foren caigudes d'arbres a la carretera, inundacions i un incendi forestal.