festes populars

Santa Margalida aprofita la Beata per reivindicar la llengua

TW
40

Fou una de les processons més reivindicatives que es recorden. Els vilers aprofitaren la presència de José Ramón Bauzá a Santa Margalida, a la processó de la Beata, per fer-li saber, molts d’ells, que estimen la llengua pròpia i que desaproven els atacs del seu Executiu al català. Li ho traslladaren sense desvirtuar la festa, que transcorregué amb prou tranquil·litat, girant-li l’esquena o exhibint llaços quadribarrats.

En realitat, Bauzá trobà partidaris del català a dos nivells. Per una banda, dimonis, pagesos i pagesetes components de la processó (que és una desfilada de personatges) i visitants; per l’altra, una comitiva d’autoritats plagada de personalitats que s’han distingit per la defensa de l’idioma propi: tres membres de Jubilats per Mallorca, dos dels quals van protagonitzar la vaga de fam; Antoni Pastor, diputat electe pel PP (avui expulsat) que gosà oposar-se al president i votà contra la nova Llei de funció pública; Biel Majoral, conegut independentista; el glosador Mateu Matas Xurí; Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear, i el pare Joan Francesc March, missioner dels Sagrats Cors viler resident a la Real.

Dels margalidans i altra gent de fora poble que desfilà a la processó, cal destacar que molts d’ells portaven el llacet quadribarrat a la solapa, o com a braçalet, o fins i tot com a banda del vestit. Fins i tot el portava alguna banda de música, com la de Montuïri, en què Bauzá tocà algun cop. Altres pagesos van girar l’esquena al president l’instant que passaven davant la llotja d’autoritats, i algun (aïllat) li retragué verbalment els atacs a l’idoma. A Pastor, per contra, li aplaudien “la valentia”.

Bauzá també rebé tres escridassades de la gentada, formada, essencialment, per gent major de la Part Forana.

La primera tingué lloc quan el cap de l’Executiu anava cap a l’Ajuntament. Encara no hi havia arribat i ja se sentia una remor de crits de “fora, fora”. La segona es registrà quan Bauzá, presidint la comitiva, arribava a la plaça, però va ser més tímida. La tercera tingué lloc quan la comitiva abandonava la llotja i s’adheria a la processó.

Comitiva de polítics

A part de les personalitats esmentades abans, la comitiva d’autoritats estava composta pels regidors de l’Ajuntament de Santa Margalida; Pere Rotger, president del Parlament; la delegada del Govern de l’Estat, Teresa Palmer; el conseller d’Educació i Cultura, Rafel Bosch;  el vicepresident del Consell, Joan Rotger; i Francina Armengol i Biel Barceló, en qualitat de portaveus dels grups parlamentaris. Mabel Cabrer, portaveu del PP, no hi era. No hi havia estat convidada expressament, perquè qualificà els margalidans de “violents”.

Notícies relacionades

Pràcticament tots els membres de la comitiva llevat dels ‘populars’ i els regidors de Can Picafort Unit portaven el llaç a la solapa. També la portava, embolicada a la part superior, la vara del batle. Com és costum, Cifre la cedí a Bauzá perquè presidís el seguici. I la imatge arribà: Bauzá portant una vara enllaçada. De fet, els llaços eren arreu, fins i tot a la llotja d’autoritats.

Una de les imatges més esperades era el retrobament entre Antoni Pastor i el cap de l’Executiu. Va ser la darrera persona a qui el president saludà. Els qui els sentiren afirmen que intercanviaren algunes paraules sobre el tràgic succés que ha tingut lloc a cala Antena, a Manacor, aquest cap de setmana. Cal assenyalar que Bauzá va saludar, així mateix, la resta de membres de la comitiva, sembla que molt cordialment.

La processó de la Beata d’enguany, en resum, tenia tots els ingredients necessaris de la pólvora, però el cert és que no arribà a rebentar res. Tal com havia demanat el batle en un ban, el seny s’hi  va imposar i, llevat d’algun fet aïllat, el protocol festiu no es veié alterat. La vigilància policial va ser relativament escassa: mitja dotzena d’agents de la Guàrdia Civil uniformats i alguns escortes del president.

Deixant a banda les reivindicacions i el morbo polític, la processó desfilà amb  normalitat. Enguany, la jove afortunada per representar el paper de la protagonista va ser Maria del Mar Quetglas Molinas, de 23 anys.

Desfilaren dotze carrosses, totes molt treballades, les quals escenificaven moments de la vida de la santa mallorquina: el seu pas pel convent de Santa Magdalena de Palma, les arrels pageses, la glorificació, etc. Els dimonis, per part seva, prenien les gerres a les pagesetes i les trencaven davant la santa, a fi de provocar-la i corrompre-la, però sense èxit.

La processó de la Beata, “la més típica de Mallorca”, es començà a celebrar el 1792, poc després que el papa la beatificàs. La tradició de rompre-li gerres als nassos, emperò, és de fa 60 anys.