Esbroncada i pedres a Bauza a Manacor

Nova esbroncada a José Ramón Bauzá, aquesta vegada a Inca

Tensió entre els qui l’escridassaven i un grup de partidaris del president. L’Ajuntament va retirar llaços i pancartes

Bauzá i Torres, sortint de missa, quan els esbroncaren. | Antoni Pol - A. Pol.

TW
127

Enèsima esbroncada a José Ramón Bauzá. El puig de Santa Magdalena, l'indret on els inquers fan el pancaritat, va ser ahir l'escenari d'una nova escridassada al president del Govern. Tal com ja ocorregué a sa Pobla, Felanitx i Sencelles, el motiu és la política d'arraconament de la llengua pròpia que ha engegat l'Executiu de Bauzá. La protesta va tenir moments de tensió.

A la sortida de la missa celebrada a l'oratori de Santa Magdalena, un grup d'una vintena de persones properes al PSM esperava el president per esbroncar-lo i xiular-lo.

Abans que aparegués, però, una colla de partidaris de Bauzá es va posar enmig -entre els manifestants i el portal pel qual havien de sortir les autoritats- amb la intenció de protegir el cap de l'Executiu i, d'alguna manera, ‘tapar' els pro català. Això provocà un primer enfrontament entre uns i altres, ja que tots volien estar tan a prop del president com fos possible.

Bauzá sortí de l'oratori acompanyat del batle d'Inca, Rafel Torres. Els pro català, que portaven xiulets i senyeres, iniciaren l'escridassada. L'altre grup, alhora, començà a cridar "presidente, presidente". Es va sentir, també, algun crit de "Viva Franco!". El recorregut de Torres i Bauzá mentre els esbroncaven va ser curt, ja que immediatament entraren en unes dependències annexes a l'oratori per menjar una galleteta dolça i beure una copa de mistela (una tradició del pancaritat inquer).

A fora, però, la tensió i l'enfrontament entre els dos bàndols continuava. I si bé és cert que no arribaren a les mans, en algun instant semblà que hi faltà poc. De fet, alguns membres pro català asseguren que persones de l'altre bàndol els intentaren llevar els xiulets i prendre'ls una estelada.

Notícies relacionades

Finalment, el president sortí de prendre la copa de mistela. Es dirigí cap al cotxe a peu i molt de pressa, sense concedir temps per a aplaudiments ni esbroncs. Llavors, el cap de l'Executiu anà a la plaça del Bestiar, el lloc on el PP d'Inca anà a cruspir-se la paella després que el pancaritat se suspengués a causa de la pluja.

El batle, Rafel Torres, va dir que "és una llàstima que a les festes del poble hi hagi tensió" i lamentà que "s'hagi volgut polititzar" el pancaritat de Santa Magdalena. Quan dBalears l'interrogà sobre l'encarament entre els dos grups, Torres considerà que els partidaris del president tingueren una reacció "normal". "Ja ho vaig advertir fa tres o quatre mesos: quan insulten el president, també m'insulten a mi. Això és el que devien pensar els de la contraprotesta", afegí. Segons el batle, algun membre dels pro català digué "fill de puta" a José Ramón Bauzá.

Així mateix, afirmà que "nosaltres hem fet el que havíem de fer, que és ignorar-los".

Cartells i llaçades

L'esbroncada i la contraprotesta no foren les úniques accions polèmiques. A mitjan matí, operaris de l'Ajuntament retiraren les llaçades i un cartell que els pro català havien instal·lat a diversos punts de Santa Magdalena, ben visibles. Les llaçades eren al puig de Minyó (un segon cim del massís de Santa Magdalena) i a l'edifici de l'hostatgeria. El cartell, que deia "Soler, fort i no et moguin", en referència a l'expresident del Govern, l'inquer Cristòfol Soler, era dalt de les escales de pedra que van de l'esplanada de baix fins a l'oratori.

Els pro català que havien col·locat els llaços i el cartell tenien permís del rector, asseguren. Cal recordar que totes les dependències del cim de Santa Magdalena pertanyen al Bisbat. Quan advertiren que tenien l'autorització, l'Ajuntament els retornà el material i aquests l'instal·laren de nou.