algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 20°
25°

I la vaqueta enrampava...

Consum mostra les juguetes que ha retirat del mercat i explica els riscos que tenen per als infants

126248
La vaca també té sistema electrònic que pot enrampar. | dB.

Els inspectors de Consum són els ulls de la seguretat a les Illes Balears. L'any 2010, retiraren del mercat 46.594 unitats de productes en venda amb diversos riscos. Tot i que els objectes que s'intervenen a les botigues són múltiples, en destaquen les juguetes. És per això que la Direcció General ha organitzat l'exposició Veure per creure: productes insegurs. Aquesta mostra, de caràcter itinerant, visitarà diferents escoles de l'Arxipèlag amb l'objectiu de conscienciar els infants de pràctiques segures.

Algunes de les joguines requisades per tècnics de Consum són exhibides en la mostra, i una bona part queda reflectida en aquestes imatges. Com es pot observar, un dels problemes més habituals és el despreniment de peces petites amb facilitat, ja que existeix el perill que l'infant se les enviï i s'ofegui per asfíxia (és el cas de la pepa verda i la vaqueta). Un altre risc és que la part electrònica de la jugueta no estigui protegida i, per tant, sigui de fàcil accés per l'infant, amb el consegüent perill que s'enrampi (és el cas de la bolla i, novament, de la vaqueta).

Una altra àrea de risc és la inflamabilitat del producte. En aquest cas, Consum detectà que tant el capell de bruixot com la perruca lila prenen molt fàcilment. Així mateix, trobam màscares que ofeguen perquè el forat per respirar-hi és inexistent o massa petit, a més d'elements d'adult amb forma de jugueta (cola d'aferrar en un recipient que simula un telèfon mòbil, un encenedor amb pinta de pistola...). Tot plegat és retirat per Consum, que cada any hi té més feina: mentre que el 2007 confiscà 21.000 unitats defectuoses, el 2010 foren 46.594 (més del doble). Aquesta xifra ha estat possible gràcies a les 2.273 actes d'inspecció que han realitzat.

Maria Eugènia Martín-Casallo, cap de servei d'Inspecció i Control de Mercat, explica que bona part dels productes defectuosos arriben, sobretot, de països asiàtics. "És evident que la seguretat i un preu barat, moltes vegades, no van de la mà", afirma. Martín-Casallo assenyala que les grans àrees, a banda de les juguetes, són tot tipus d'objectes industrials (una cafetera, per exemple); de l'alimentació (amb alertes de seguretat alimentària, com la del cogombre); i, finalment, el control de fàrmacs. La cap d'Inspecció indica, a més a més, que cada comunitat autònoma de l'Estat llança senyals d'alerta a una xarxa comuna perquè tothom pugui comprovar si li ha arribat aquesta casta de producte.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.