La protesta dels indignats acaba amb tres detinguts

Uns 300 manifestants protestaren per la investidura d'Isern amb una gran casserolada i crits contra el PP durant tota la cerimònia política. Varen simbolitzar l'enterrament de la democràcia

Els indignats protagonitzaren una gran concentració a Cort amb pancartes i casseroles durant la investidura d'Isern

TW
16

L'acte d'investidura del nou batle de Palma, Mateu Isern (PP), serà recordat per la "revolta dels indignats". El moviment 15-M intentà eclipsar un dels moments més importants del batle: el dia del seu nomenament oficial. Prop de 300 indignats feren retronar amb casseroles, crits i pancartes tota la plaça de Cort i, vestits de negre, enterraren la democràcia.

La protesta acabà amb tres detinguts que, al final de l'acte i quan tots els regidors havien partit del Consistori i gairebé no quedava ningú a la plaça, s'enfilaren a la bastida que hi ha a la façana de l'ajuntament i entraren a la balconada. Amb aquest arrest, el col·lectiu se sentí discriminat. Moments abans, segons recriminava Lio, un dels anònims del moviment, la Policia els havia impedit entrar a Cort. Varen retreure que, en canvi, altres ciutadans del PP que eren a la plaça per rebre el nou batle no només sí que tingueren accés a la balconada, sinó que també es dedicaren a provocar-los amb les banderoles del PP. Abans d'aquest incident, que no causà cap ferit, la protesta dels "revoltats" s'havia desenvolupat de manera pacífica i sense cap altre tipus de baralla. Durant hores, les veus dels centenars de ciutadans amb ganes de rebel·lió deixaren sense protagonisme els concentrats amb banderetes del PP, que s'intentaren fer notar amb alguna consigna espontània de l'estil, "'Somos españoles, somos españoles!". Tanmateix, els indignats eren més i feien més renou.

Durant gairebé tres hores, la plaça es convertí en una estampa on confluïren dos corrents ben antagònics: el representat pels indignats i el popular. A la plaça es veren viure dos moments àlgids i de tensió. El primer va ser quan tot el seguici dels futurs nous regidors del PP es desplaçava cap a l'ajuntament en comitiva. Isern, al capdavant, anava acompanyat pel futur president del Govern, José Ramón Bauzá. La comitiva guardà les formes, malgrat la protesta i la "indignació" col·lectiva que no s'aturava de corejar ben fort: "No ens representau! No ens representau!", i "Corruptes! Corruptes!, "PP, feixista, tu ets el terrorista!", "No hi ha pa per a tant de xoriço".

Enmig de les veus, el seguici conservador saludava els seus obviant els crits del costat i avançaven cap als militants, envoltats del cordó policial i d'algun excrement dels cavalls de la Guàrdia Muntada que algú no pogué esquivar. "El senyor president ignora la gent!", "El senyor president ignora la gent!", continuaven els indignats sense descans. La crispació entre els dos bàndols es va fer palesa amb intercanvi de retrets.

Els militants del PP intentaren boicotejar el minut de silenci que els indignats protagonitzaren en solidaritat amb els desallotjaments de València i Barcelona i contra la repressió policial. "Treballeu!", deia un jubilat. Això no obstant, la contrarèplica fou més potent: alhora el col·lectiu respongué als populars: "Menys ignorància, més educació!", i tot seguit cantaren, dirigint-se a ells: "Cigar i porcella, el preu del poder!" i "Que bons que són que ens duen d'acampada, que bons que són que ens duen d'excursió!".

Tensió

L'altre moment de tensió es produí quan ja, envestit com a batle, Isern saludà des de la balconada del Consistori. Llavors, l'explosió de protesta se sentí més enllà de la plaça. "Fora!, fora!, fora!", "Menys cocaïna, més educació!" "cocaïnòmans!" -en al·lusió a l'exregidor del Partit Popular Rodrigo de Santos, acusat de malversar doblers públics i gastar-los amb prostíbuls masculins i droga amb la targeta de crèdit de l'Ajuntament. Les referències a la corrupció no s'aturaren de sonar.

Els indignats esperaven la sortida de tots els regidors de l'ajuntament. El més escridassat fou Isern que accelerà el pas, escortat per una desena de persones, fins ben bé a la costa del carrer del Conqueridor, ben a prop del Parlament. Isern eludí fer cap tipus de declaració davant els mitjans sobre les protestes. Callà i no s'hi pronuncià i així fou la seva estrena com a batle. La resta de líders polítics sí que s'hi pronunciaren. L'anterior batlessa del PSOE, Aina Calvo, assenyalà que la protesta és un qüestionament obert de les fórmules de participacoó social i que, per això, el seu partit "ha d'estar obert a escoltar, valorar i prendre nota de les seves reivindicacions". El portaveu del PSM-IV-ExM, Antoni Verger, expressà el màxim "respecte" a la protesta, que no és més que "un símptoma del malestar ciutadà cap a la classe política". Verger destacà que la seva formació "aspira a reconciliar aquest allunyament".

Les protestes prosseguiren durant tot l'acte d'investidura i el divorci entre els dirigents polítics i els ciutadans era més que evident. Els indignats no deixaven de protestar i mostrar el disgust amb els polítics, tot i que ahir fou Isern el blanc de quasi totes les crítiques. Lluny del carrer, la solemnitat regnava a la sala de plens de l'ajuntament quan Isern agafà la vara del comandament de Palma. Pels indignats, la democràcia ja ha mort.