nubes dispersas
  • Màx: 17.54°
  • Mín: 8.69°
16°

Des d'avui, Son Espases ja és una realitat per a l'Arxipèlag

Les Illes ja tenen un nou hospital de referència, Son Espases, que substituirà Son Dureta. Amb tot, no s'inaugurarà fins al pont de la Constitució

El nou Hospital Universitari de Son Espases recull el testimoni de Son Dureta, que durant més de 50 anys ha estat l'hospital públic de referència per als ciutadans de les Illes Balears. Cal pensar que Son Dureta inicià l'activitat assistencial el 16 de novembre de 1955 amb el nom de Residència Sanitària Verge de Lluc i disposava de 300 llits i 150 treballadors.

En els inicis, el centre només tenia dos metges residents, a més de 47 infermeres -la meitat de les quals vivia a la clínica mateix- i 13 monges de l'Orde de Sant Vicenç de Paül que també residien allà.

Evidentment, cinquanta-cinc anys després de la seva creació, les instal·lacions han quedat petites per afrontar les necessitats actuals, cosa que explica el naixement de Son Espases, que s'ubica a l'antiga possessió del mateix nom. Es tracta d'un lloc elevat de la badia de la Palma on es creu que es podria haver fundat el primer nucli de la ciutat, devers el segle X, segons els estudis arqueològics efectuats.

El projecte de l'hospital nou correspon a la infraestructura més important i ambiciosa que fins ara ha materialitzat el Govern de les Illes Balears, amb un cost d'obra i instal·lacions d'uns 235 milions d'euros i una inversió en alta tecnologia de 85 milions. Aquesta actuació s'ha duit a terme no tan sols per posar Son Espases en una situació d'avantguarda, sinó també per mantenir-la i actualitzar-la en el temps. S'ha de tenir en compte que les millores aconseguides representen un gran esforç, principalment en un moment de crisi com l'actual.

"Som feliç, ja que és un dels hospitals millors d'Europa"

El conseller Vicenç Thomàs es mostra prudentment content de l'hospital que avui reben.

Podem considerar que les primeres fases del trasllat són modèliques?
Sabem que el trasllat serà molt complex, però hi treballam per no deixar cap aspecte a la improvisació. El pla per obrir Son Espases és el resultat d'una tasca intensa, planificada al detall i amb delicadesa i en la qual fan feina devers 250 professionals des de començament d'any.

Quant durarà?
El temps estimat entre l'obertura de Son Espases i el trasllat de l'activitat de Son Dureta serà, si fa no fa, de vuit setmanes. El desplegament de l'activitat a Son Espases es farà de menor a major complexitat i ja treballam en un pla de suport amb hospitals públics i privats a partir de la seva cartera de serveis.

Quan estarà en marxa?
Si es compleixen les nostres previsions, a final d'octubre començaran a funcionar a Son Espases els serveis administratius; en la segona quinzena de novembre, l'activitat ambulatòria i d'extraccions i, després del trasllat dels darrers pacients ingressats -entre el 6 i el 8 de desembre-, arrancaran les urgències. La resta de serveis s'obrirà de manera escalonada a partir de la segona quinzena de gener de 2011.

Us mostrau satisfet del Son Espases final?
N'estic molt content. S'hi ha fet una bona feina. Ja tenim a les Illes Balears un dels hospitals millors d'Europa: modern, ampli, confortable, accessible, sense barreres arquitectòniques, sostenible i respectuós amb l'entorn i amb el medi ambient.

No ho vèieu clar, en arribar al Govern...
Però a principi de legislatura vàrem prendre la decisió de continuar amb un nou projecte d'hospital, no l'heretat de l'anterior Govern del Partit Popular. I n'ha sortit un hospital excel·lent en el qual la qualitat i l'atenció sanitària de la gent són el primer.

Com vèieu l'oposició del PP?
La dreta no ha volgut entendre que el projecte de Son Espases que hem desenvolupat no té gairebé res a veure amb el que ells varen iniciar, perquè era obsolet, deficitari i molt incomplet. Hem executat un nou projecte per imperiosa necessitat i hem assumit la responsabilitat d'introduir-hi millores molt importants, cosa que hem fet des de la legalitat, transparència i rigor més absoluts.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Indecència política del govern del Pacte, fa mes de 13 anys
Les espases se clavaran en el cor dels que han traït l'electorat i perdran la cadira per anys i més anys. Tot això hauran guanyat per la seva indecència política
Valoració:12menosmas
Per Nofre, fa mes de 13 anys
Quina hipocresi, quina vergonya!!! No eren aquests els qui estaven al cap davant de les manifestacions???? No entenc com poden estar tan satisfets... I això que encara falta una sentència del Suprem...
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente