"No és un dia normal, però sí que és tranquil i sense altercats". Amb aquestes paraules es referí ahir la secretària general de CCOO a les Balears, Katiana Vicens, a la jornada del 29-S. I és que tot i que hi havia més aviat poques barreres abaixades al comerç i força gent amb l'uniforme de fer feina, no va ser un dia normal. Caminar pels carrers de Palma ahir no era com fer-ho un dimecres de setembre qualsevol. La passejada, però, tampoc no donava la sensació d'un país aturat, en vaga general en senyal de protesta contra la reforma laboral del Govern de Rodríguez Zapatero.
Escassos cartells de vaga, autobusos i taxis circulant, i fins i tot poca gent pel carrer. Talment una estampa de dissabte horabaixa. L'escenari, però, canvià en el moment que els piquets van fer la seva feina. Llavors, com bé reconegueren els sindicats, alguns propietaris abaixaren la barrera, que tot seguit tornaren a aixecar.
Tanmateix, els sindicats titllaren "d'èxit" la jornada, i quantificaren en un 68% els treballadors que la secundaren. Contràriament, ni administració pública ni patronals donaren un percentatge global "per no entrar en una guerra de xifres".
Pocs funcionaris
Amb tot, la poca incidència de seguiment en l'Administració pública que "ja esperaven" els sindicats, com també l'escassa resposta per part d'autònoms i de petita i mitjana empresa, "ha fet disminuir el nombre total", explicaren els secretaris generals de CCOO i UGT a les Balears, Katiana Vicens i Lorenzo Bravo, respectivament.
En qualsevol cas, i al marge del "ball de xifres", els sindicats van valorar positivament la jornada, "tot i la potent campanya que s'ha fet contra nostra". De fet, el secretari general de l'STEI-i, Biel Caldentey, assegurà que "en cap cas" se senten "derrotats". Per contra, "hem de lluitar més perquè ens ataquen més", sentencià.
Tampoc Bravo i Vicens se sentien derrotats. Més aviat el contrari, mostararen "satisfacció" per tots aquells treballadors que havien fet vaga. De fet, la secretària general de CCOO assegurà que s'havia "complert" el seu objectiu i que es trobaven "més a prop" d'allò que volen, que és la rectificació de la reforma laboral i "un gir a l'esquerra" en la política de Zapatero. En aquest sentit, més pessimista es mostrà Bravo, qui augurà "un milió més d'aturats" a l'Estat si "el Govern continua per aquest camí". El veterà secretari general d'UGT, "content" per la feina feta des de les centrals, també reconegué que potser "s'hauria d'haver retardat" la convocatòria de vaga de la funció pública del passat 8 de juny. Una idea compartida per CCOO i UGT.
En qualsevol cas, i sobre el petit i mitjà comerç, Bravo reconegué que "s'hauria d'haver fet més feina conjunta" i posà èmfasi en el fet que "fins i tots alguns autònoms es troben en una situació pitjor que els assalariats". I és que, des de les patronals del petit i mitjà comerç, consideraven un "fracàs la vaga". Tanmateix, Bravo fou contundent a indicar que "si continuam amb aquestes polítiques econòmiques i socials a les Balears, desapareixeran entre el 15 i el 20% de les pimes".
La mateixa Policia
Al migdia, el delegat del Govern de l'Estat a les Balears, Ramon Socías, afirmà que les paraules 'seny' i 'tranquil·litat' havien definit la jornada. Explicà que tan sols havien succeït alguns "petits incidents". Entre aquests destacà l'incendi de dos palets a la via del tren a Santa Maria, que interrompé la circulació durant uns minuts, a més del sabotatge a la fibra òptica de Telefónica a Ciutadella. També digué que, al matí, els piquets havien intentat tallar el trànsit a la rotonda de Son Espases i al carrer Llaüt, a l'Arenal, però que la Policia ho havia impedit sense haver de carregar contra ningú. Socías digué que ahir treballaren els mateixos policies de sempre, però que se centraren en possibles focus de conflicte. Així, els quatre grups de piquets informatius que recorregueren el centre Palma ho van fer escortats en tot moment per agents de la Policia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I en la rampellada, ZP i Antich fan la relliscada i acaben estampats lluny del proper govern.
de refilada = de rampellada
Conclusions postvaga. Molt interessant. http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2010/09/conclusions_despres_de_la_vaga_57474.php
Bons estornells hi devia haver!... Què és això de "de refilada"? "De refilón" -> "de refilada" Au, quina gràcia!
Per a mi cada vegada està mes clar el que faré, i procuraré que aquests missatge cali en els treballadors: El petit i mitja comerç, la petita i mitjana empresa es veu com a grans empresaris que menysprea els treballadors, que SON ELS SEUS CLIENTS MES NOIMBROSOS I MAJORITARIS. Demostrem que s'equivoquen en la seva postura i comprem a les grans superficies, que al manco es mes barat i crean llocs de feina. I poc a poc podrem reber a aquests capitalistes de pa amb fonteta al multitudinari club dels assalariats, ja que no hi ha prou banquers, marquessos, i propietaris de grans fortunes per els seu petit comerç. O que canviin d'actitut i s'enterin d'una vegada que pinten tan poc com nosaltres els assalariats, devant el gran capital, curts de vista!
L'empresariat no és tan del XIX com els sindicalistes i els polítics. Aquests darrers massa sovint són troglodites i tot.
autocrítica 1 f. [PS] [MD] [PE] Crítica de les accions pròpies. 2 f. [LC] [JE] Crítica que un autor fa de la seva pròpia obra. Quan faran autocrítica els sindicats ? Ni amb aquest fracàs seran capaços de fer autocrítica ? La societat ha canviat molt aquests darrers anys i ni el llenguatge ni les actuacions dels sindicats s'han adaptat a aquesta nova realitat. Tampoc els governs, ni els partits polítics, ni les organitzacions empresarials.... Som al Segle XXI i tenim sindicalistes, polítics i empresaris del segle XIX. Espabilau tots ja d'una puta vegada !!!!