Els joves de les Balears "viuen al dia" sense preocupar-se pel futur, són "conformistes", sobretot amb els seus respectius sous que el 80 per cent els considera "suficients" i només dos de cada deu s'han emancipat dels seus pares, la majoria d'ells per viure de lloguer, tenint en compte que necessiten el 110 per cent del seu salari mensual per fer front a una hipoteca, que s'eleva fins al 118 per cent en el cas de les dones.
Així ho han explicat el director general de Joventut del Govern, Joan Artigues, i el coordinador de l'Observatori de la Joventut, José Hierro, després de presentar la investigació sobre els 'Joves de les Balears 2009. Situació i expectatives 2010', que reflecteix que, actualment, l'edat d'emancipació a les illes gira entorn dels 27 o 29 anys, mentre que la gran majoria dels que encara viuen amb els seus pares no aporta cap ajut econòmic a la seva família, a causa que ni tan sols no l'han "negociat".
En una roda de premsa, Artigues i Hierro han detallat que del 20 per cent dels joves que s'emancipen, el 10 per cent és perquè s'ha casat o viu en parella, mentre que el 10 per cent restant viu tot sol.
Una altra de les dades significatives d'aquest estudi, realitzat a 1.000 joves, d'entre 15 i 29 anys (col·lectiu que assoleix la xifra de 218.0000 a les Balears), revela que el 70 per cent sap parlar i escriure en català, si bé no utilitza aquesta llengua de manera habitual, mentre que s'ha incrementat el nombre de joves que reclama aprendre altres idiomes, com l'anglès.
Respecte al consum de substàncies tòxiques, l'enquesta assenyala que entre el 25 i el 31 per cent dels joves de les illes es considera fumador habitual de tabac, davant el 42,4 per cent que es declarava consumidor habitual de cigarrets en el 2005, any en què la Direcció General de Joventut va realitzar un estudi, denominat 'Anàlisi de la realitat social dels joves a les Balears'. Mentre, el consum habitual d'haixix, marihuana o cànnabis no arriba al 7 per cent en aquest col·lectiu.
Referent a les preocupacions que esmenten els joves de l'arxipèlag, destaca en primer lloc l'ocupació i la desocupació, davant de l'actual situació de crisi econòmica, seguit de l'accés a l'habitatge, l'educació-formació, la cultura i temps lliure i el transport públic interior o insular.
Així, l'enquesta revela entre el 40 i el 46 per cent dels joves té treball, percentatge que s'eleva el 55 o 60 per cent si se sumen aquells que estudien i, a més, compten amb una ocupació o el tindran a l'estiu. Del col·lectiu de treballadors, el 86 per cent es troba en règim assalariat, mentre que el 14 per cent restant és autònom.
DOS DE CADA DEU TÉ ESTUDIS UNIVERSITARIS
Concretament, el 21 per cent té estudis universitaris i, en aquesta línia, Artigues ressalta que en el 2009, l'UIB "va experimentar per primera vegada en molts anys un augment dels alumnes matriculats", ja que "molta gent s'ha adonat en l'actual conjuntura econòmica" que sense formació, és més díficil trobar una feina, sobretot. No obstant això, va puntualitzar que els joves consideren que la formació universitària "hauria de millorar molt perquè, una vegada finalitzats els estudis, els pugui servir per al dia de demà".
El fet que els joves de Balears "visquin al dia", no significa, segons explica, que no estiguin preparats per al futur, sinó que "desconeixen com serà el futur, a causa que aquest va canviant, tal com ho reflecteix la crisi econòmica que va venir d'un dia per l'altre." Per tant, ha dit que el col·lectiu de persones entre els 15 i els 29 anys "veu que el futur pot ser avui d'una manera i al matí següent d'una altra, i per això no es fan expectatives".
Malgrat això, creu que la societat va evolucionant i, en aquest sentit, destaca que els joves estan "adaptats perfectament a aquesta societat, ja que és la primera generació que domina molt millor que els seus pares una eina de treball fonamental, com són les tecnologies de la informació i la comunicació."
Per a Artigues, una de les majors contradiccions que es reflecteixin amb aquesta enquesta i que posin de manifest que els joves són un "poc conformistes" és el fet de que vuit de cada deu estan conformes amb el seu salari laboral, malgrat que tenen una falta de poder adquisitiu per poder emancipar-se, fins i tot el punt de què un de cada quatre treballadors diu que per arribar a fi de mes, l'han d'ajudar.
Per aquesta raó, apunta que la majoria dels joves que se'n van de casa, opten pel règim de lloguer i per compartir pis, en lloc de comprar un habitatge, perquè és molt més barat. Així, diu que això reflecteix un canvi en la mentalitat dels ciutadans de les Balears que, històricament, sempre han optat més per tenir un pis de propietat, en lloc de recórrer al lloguer.
Actualment, Balears compta amb 1,1 milions d'habitants, dels que 218.000 (20 per cent) són ciutadans joves i, d'aquests, el 5 per cent té entre 15 i 19 anys; el 6 per cent entre 20 i 24 anys i el 9 per cent entre 25 i 29 anys. Artigues va recordar que tècnicament, una persona és considerada jove fins als 30 anys, cosa que, segons recordà, era "impensable" fa uns anys.