cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.12°

Un 73% de dones majors de 50 anys citades enguany s'han fet ja mamografies

Prop del 95% de les proves donen negatiu. S'han convocat diferents activitats per conmemorar el Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Mama

Devers 17.000 dones d'entre 50 i 68 anys s'han sotmès a mamografies per a la detecció precoç del càncer de mama durant els tres primers trimestres de 2009, la qual cosa suposa gairebé el 73 per cent de la població citada per realitzar-se aquesta prova enguany (33.000).

Aquestes dades han estat facilitades avui pel conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, que aquest matí ha visitat la Unitat de Mama de l'Hospital Son Dureta de Palma amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Mama.

La Conselleria disposa des de fa anys d'un programa gratuït de detecció precoç del càncer de mama dirigit a dones d'entre 50 i 68 anys, que són citades cada dos anys per fer-se mamografies. Thomas ha anunciat que està previst que aquesta franja d'edat s'ampliï el 2010 fins als 69 anys.

Respecte als resultats de les proves, un 95 per cent no tenen càncer, un 2 per cent són citades per a l'any següent i un 3 per cent són remeses a unitats de diagnòstic de càncer.

El conseller ha assenyalat que l'objectiu de la Conselleria és avançar cap a una unitat física funcional en la qual hi hagi concentrats tots els especialistes necessaris per tractar aquest tipus de càncer i poder coordinar-se millor, una cosa que no s'ha fet fins al moment per falta d'estructura física.

L'objectiu per al pròxim any és crear en tots els hospitals de les Balears una unitat que permeti donar un diagnòstic en el termini d'una setmana així com tot el ventall de tractaments possibles que, una vegada decidit el més idoni, haurà de començar a aplicar-se en un mes.

Thomàs ha destacat la importància que les dones acudeixin a fer-se les mamografies quan són citades ja que amb una detecció precoç del càncer de mama la taxa de recuperació s'incrementa considerablement.

A Mallorca es detecten cada any al voltant de 300 casos de càncer de mama. En el conjunt de les Balears, cada any moren unes 100 dones per aquesta malaltia, segons les dades de Salut.

La membre de l'Associació de Dones de les Illes Balears per la Salut (ADIBS) Magda Tavaries ha reivindicat en declaracions a la premsa la necessitat que es creï una unitat de tractament per al càncer de mama a la qual hi hagi centralitzats tots els especialistes i serveis necessaris com oncòlegs, psicòlegs o cirurgia reparadora, entre altres.

D'altra banda, la Junta de les Balears de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha organitzat per a avui diverses activitats com la col·locació d'una carpa a la plaça d'Espanya de Palma, la formació avui horabaixa d'un llaç rosa humà al passeig del Born d'aquesta ciutat, taules informatives, distribució del llaç rosa com a símbol de la lluita contra aquesta malaltia, així com la il·luminació en rosa de la façana d'El Corte Inglés de Jaume III.

L'AECC adverteix que, encara que la incidència del càncer de mama tendeix a augmentar, la taxa de mortalitat evoluciona a la baixa gràcies als diagnòstics més precoços, la major proporció de tractaments com la quimioteràpia i la radioteràpia, així com l'efectivitat d'un altre tipus de tractaments apareguts en l'última dècada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.