Els experts i aficionats a la micologia estan d'enhorabona. Enguany, les pluges abundants de setembre i les temperatures càlides dels primers dies d'octubre han afavorit l'aparició als boscos i a les garrigues de Mallorca de les espècies de bolets més primerenques. A més, els entesos asseguren que la temporada es presenta amb molt bones perspectives, sempre que les temperatures no siguin massa elevades i que no faci vent. En aquest sentit, manifesten que "encara és prest per dir si serà una bona temporada i, tot i que ha començat bé, ara les temperatures són una mica elevades".
Així ho indica a Sóller l'expert Carles Constantino de la secció micològica del Museu Balear de Ciències Naturals, una entitat que fa més de 25 anys que divulga el món dels bolets. Constantino ha aconseguit les primeres espècies interessants, almenys sota el punt de vista científic, no sempre coincident amb el gastronòmic. Enguany aquest museu, a més de les tradicionals jornades micològiques, acollirà una trobada de micòlegs d'arreu de l'Estat amb uns 50 experts.
El micòleg afirma que arreu de l'Illa han començat a comparèixer alguns dels bolets més populars de principi de temporada, com són les blaves bones (Russula) i els pixacans comestibles (Suillus i Boletus, entre d'altres). Així mateix, les gírgoles de poll han esclatat a causa de la humitat acumulada, malgrat que aquest bolet també surt per primavera, si les condicions són bones. Pel que fa als esclata-sangs, sembla que encara no n'hi ha i l'abundància dependrà que es mantinguin les condicions favorables: que la humitat del sòl es conservi, que no faci massa calor ni massa fred i que no faci vent que assequi les capes superficials dels boscos. Per la resta, cal esperar que la temporada sigui bona com en els darrers anys, ja que l'afició a la micologia és cada vegada més gran a l'Illa tant des del punt de vista gastronòmic com estrictament naturalista.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Pel puig de sa Corantena vaig trobar un esclata-sang na Miquela està d´esquena en Jaume la se remena i li fot cop de verdanc
Un esclatasang (rovelló) és un bolet agaricaci de l´espècie Lactarius deliciosus, que té la cama robusta i el capell groguenc vermellós, que en trencar-lo segrega un suc vermell; és comestible i molt exquisit.