algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
14°

“Paranoia” sense por

Una motxilla despertà ahir immediatament les sospites a un comerç del centre, però la gent no està espantada. La Policia hi anà tot d'una i comprovà que es tractava d'una falsa alarma

El centre de Palma fou ahir l'exemple que, en comptades ocasions, la imaginació pot superar els fets. I és que mentre a les galeries de la plaça Major, on diumenge esclatà un artefacte, l'ambient era tranquil, a les dependències de Disney del carrer de Sant Miquel, que es troba a 20 metres, una motxilla negra abandonada provocà el desallotjament del local, tot i que resultà ser una falsa alarma. "Aquí la gent es deixa paquets cada dia, però és que ara tothom té la paranoia", assegurava una dependenta, després de l'ensurt. El gerent explicà que s'adonaren de la presència la motxilla sobre les 11.30 i, en trobar-se en un lloc un poc amagat, despertà sospites. Seguint el protocol, feren buidar l'establiment i trucaren la Policia.

"Els dos agents que vingueren tampoc no ho veieren clar -continua el gerent-, així que avisaren els cans, que ja descartaren que allò fos un explosiu".En total, el comerç va estar una hora desallotjat i després hi anà el despistat propietari de la bossa. Pel que fa a les galeries subterrànies, la majoria de compradors semblaven aliens als fets i, si bé el tema entre els comerciants era únic, continuaven fent feina com sempre. De tant en tant, algun turista visitava el lloc de l'explosió per fotografiar-lo i també algun mitjà de comunicació parlava amb els venedors, però les galeriseguien la seva rutina. On no hi havia cap acord era en l'opinió dels comerciants quant a l'afluència de consumidors: alguns deien que hi havia la quantitat normal de clients, uns altres que n'hi havia pocs i altres que es notava un augment de gent, segurament curiosos.

Pishu, de nacionalitat índia, és el propietari de l'únic comerç que s'ha vist directament afectat per l'explosió, ja que es troba just al costat dels serveis on era la bomba i en rebentà un aparador. Assegura que hi havia tants clients com sempre, ja que "la gent no s'ha deixat espantar, que és el que ells volen". Per part seva, Pishu concloïa no tenir gens de por i intentava aconseguir informació sobre si el Govern de les Illes indemnitza els que han patit danys materials, com ell. No era del mateix parer la dependenta que es troba just davant, a Wi-Ki. Anaïs assegurà que normalment factura més de 300 euros cada matí, però que ahir no arrivaba als 100. Annaïs arribà a afirmar: "Aquests s'han carregat el turisme". Menys catastrofista es mostrà una treballadora del comerç de souvenirs, que tot i haver notat un descens en les vendes, no ho atribuïa a l'atemptat en si, sinó al fet que aquest hagués afectat el sistema de ventilació i, en conseqüència, l'aire condicionat, que ahir no funcionava. "Amb aquesta calor és normal que no baixi ningú a comprar", afirmava. A la sabateria del costat, en canvi, no s'avenien de "la gentada" que passava pel centre comercial, tot i que tampoc no ho notaven en un augment de vendes. Si bé Palma ha de suportar un poc de paranoia aquest estiu, l'ambient ahir, en comptes de ser de por, continuava sent de sorpresa, incredulitat i, fins i tot, de cinisme desinteressat per part de molts turistes.

"No pens quedar a casa"

Les barriades del Portitxol i del Molinar, on diumenge esclataren dos dels petits artefactes que ETA col·locà a la pizzeria La Rigoletta i al bar Enco, recuperen la normalitat a mesura que passen les hores. Durant la jornada d'ahir, encara hi havia força dispositius policials patrullant per la zona. Diversos cotxes de la Policia Nacional recorrien el passeig de la platja de Can Pere Antoni i del Molinar. Mentrestant, propietaris i treballadors de La Rigoletta i del bar Enco es dedicaren a avaluar els desperfectes que els artefactes hi havien ocasionat.

Les explosions, que en ambdós locals es varen produir als banys, foren de molt poca intensitat i no hi provocaren danys greus. En el cas del bar Enco, l'ona expansiva causà desperfectes també a la cuina, però el propietari espera poder tornar a obrir avui mateix. "Els paletes hi han fet feina tot el dia. Primer cal arreglar el sostre del bany i després una cantonada de la cuina, que també n'ha estat afectada", contava ahir l'amo del local, Miquel Mas.

Tranquil·litat a la zona

Els niguls i la pluja d'ahir mantingueren les platges i els passeigs de tot Palma força buits de turistes. Al Portitxol i al Molinar n'hi havia alguns que no entenien per què hi havia tanta Policia. "No sé què ha passat", confessava Marie Muller, una turista alemanya que, malgrat un poc de pluja, gaudia d'un dia de platja a Can Pere Antoni.
Per altra banda, alguns dels palmesans que caminaven ahir per la zona llevaven importància a les explosions de diumenge. "He vingut a passejar per aquí, tal com faig cada dia, i no pens quedar a casa per culpa de la por. No ens hem de deixar espantar pels terroristes", clamava ahir una veïna del Molinar. Sebastián Moreno, un palmesà que diumenge era a la platja de Can Pere Antoni, assegura que, tot i trobar-se devora de La Rigoletta en el moment de l'explosió, no va sentir-la. "Era a poca distància de la pizzeria, però no em vaig adonar de res fins que varen desallotjar la platja", explica. "Ara allò important és tornar a la normalitat tan aviat com sigui possible", opina el banyista.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.