algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

“No havia vist mai res igual”

Els efectius del cos de Bombers de Mallorca que participaren en les tasques d'extinció arran de l'atemptat de Palmanova, estan molt afectats per la magnitud de la barbàrie perpetrada per ETA. Joan Cifuentes és el cap del destacament dels Bombers i professional amb més de 28 anys d'experiència.

Quina va ser la vostra funció com a màxim responsable dels Bombers de Mallorca a la zona zero el dia de l'atemptat?
En primer lloc, intentar auxiliar els ferits. Quan ens temérem que no podíem fer res per les víctimes, la nostra prioritat va ser garantir la seguretat de tots els presents i procedir a apagar els turismes afectats. Tot sense aturar-nos, i sempre sota la supervisió del nostre màxim responsable, Santiago Rovira, que ens posà a disposició de la Guàrdia Civil.

Què fa un bomber quan arriba al lloc de l'atemptat?
En aquell moment, l'únic que penses és de fer la feina tan bé com saps i amb la màxima professionalitat possible. Poc després, un sentiment de ràbia, impotència, dolor i sofriment. Alhora sentia una gran satisfacció i orgull de pertànyer a un cos en el qual, tot i saber el perill que corríem, ningú no parpellejà, sinó que tots complírem el nostre deure fins al darrer moment.

Com estan els companys?

N'estan molt afectats. Hem viscut moltes circumstàncies: accidents de trànsit, rescats, morts etc. Però no havíem vist mai res d'igual. Va ser una escena lamentable que no podrem esborrar mai de la nostra ment.

Què va fallar?

No ho sé. Amb el cap calent penses moltes coses. Amb el pas del temps, els dirigents haurien de fer una reflexió profunda i analitzar els fets minuciosament. Una cosa sí que us vull dir. És una autèntica vergonya que els qui es juguen la vida són al final els qui estan més indefensos, com és el cas dels companys de la Guàrdia Civil.

Eren conscients del perill que corrien a la zona zero?

Sí. La veritat és que intentàrem minimitzar els riscos, però el perill era imminent. Just després de sufocar el foc del primer vehicle, vaig ordenar que els bombers partissin a una posició de seguretat. Sempre a les ordres del tinent coronel Jaume Barceló, tornàrem a entrar en acció per apagar les flames de l'explosió controlada pels artificiers.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.