algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 13.41°
15°

La cacera s'escampa per tota l'Illa

La recerca dels etarres es manté arreu de Mallorca, si bé els darrers avanços en la investigació de la Guàrdia Civil apunten que els assassins de Diego Salvà i de Carlos Sáenz de Tejada a Palmanova hagin pogut abandonar ja l'Illa

Les forces de seguretat mantenen la cacera a Mallorca dels etarres que presumptament col·locaren l'artefacte explosiu que dijous causà la mort a Palmanova de Diego Salvà Lezaun, de 27 anys, i de Carlos Sáenz de Tejada García, de 29, encara que els seus assassins podrien ser ja lluny de Mallorca segons les darreres investigacions. Són diverses les hipòtesis que consideren els investigadors de la lluita antiterrorista en relació amb la possible localització dels etarres.

Ahir dematí, el delegat de Govern, Ramon Socias, mantenia que es treballava amb la suposició que els assassins dels dos guàrdies civils "no haurien abandonat l'Illa, sinó que estarien refugiats en algun pis i intentarien que es refredàs la situació" per fugir de Mallorca. Aquesta afirmació posava sobre la taula que l'organització podria disposar d'infraestructura suficient a Mallorca. Al vespre, la investigació va fer un gir important i tot semblava indicar que els presumptes autors de l'atemptat mortal de Palmanova haurien tingut prou temps per abandonar l'Illa.

A pesar d'això, durant la jornada d'ahir -i, previsiblement, també en els pròxims dies- les forces de seguretat varen mantenir en marxa l'operació Gàbia, amb controls exhaustius arreu de l'Illa. La recerca dels etarres se centrà especialment en les sortides de Mallorca: l'aeroport i l'aeròdrom de Son Bonet, com també els diferents ports comercials i esportius.

En qualsevol cas, la presència dels etarres a l'Illa no està assegurada. El canvi d'hipòtesi va ser pel fet que la investigació sobre les característiques tècniques de la bomba adossada al segon tot terreny -que es féu esclatar de manera controlada davant el quarter de Palmanova- suggerí que es tractava d'un explosiu amb temporitzador que s'activaria amb el moviment del vehicle, sempre a partir del moment que s'hagués exhaurit el temps programat.

Segons aquest avanç de la investigació, els terroristes haurien pogut col·locar els explosius als dos vehicles la nit anterior programats per explotar dijous migdia. Això els hauria deixat temps de sobres per sortir de l'Illa sense sospites.

Els artefactes, que haurien quedat adherits amb brides als baixos dels cotxes, estarien composts almenys de dos quilos d'un potent explosiu, encara per determinar. El fet que el cotxe dels dos agents morts estigués aparcat sobre l'asfalt va provocar que l'ona expansiva rebotàs en terra i que es projectàs de manera violenta cap amunt.

No identificats

D'altra banda, pel que fa a les dades dels autors de l'atemptat, Ramon Socias desmentí ahir vespre que les forces de seguretat haguessin identificat els etarres. Durant tot el dia d'ahir circularen nombrosos rumors sobre els presumptes noms dels etarres de Palmanova. Tot això seria motivat per la circusmtància que el Ministeri de l'Interior va fer públiques ahir les identitats de sis membres cercats de l'organització, els quals serien sospitosos de trobar-se darrere l'última ofensiva de l'atemptat de Burgos de dimecres.

Des de la concentració de rebuig a ETA d'ahir a Palmanova, però, el delegat del Govern, Ramon Socias, afirmà que els presumptes responsables de la mort dels dos guàrdies civils no havien estat encara plenament identificats. En aquest sentit, Socias va puntualitzar que "la publicació de les fotografies coincidint amb l'atemptat ha duit a la conclusió que alguns d'ells podrien estar implicats" en l'acció terrorista de Palmanova. Una possibilitat sobre la qual el responsable estatal va manifestar que "no es descarta ni es confirma".

El delegat de l'Executiu central assegurà que "no es faran declaracions perquè no es puguin interpretar mallament" i perquè "no donin peu a falsos rumors que després es propaguen".

Els etarres més cercats

El Ministeri de l'Interior distribuí ahir les fotografies de sis presumptes membres d'ETA, sospitosos de ser els autors de les darreres accions de l'organització armada: els atemptats a Burgos i a Calvià.

La forces de seguretat de l'Estat van demanar la col·laboració ciutadana per capturar els militants d'ETA, tots molt joves i que podrien haver participat en els dos atacs a les casernes de la Guàrdia Civil.

Es tracta d'Itziar Moreno Martínez, Iratxe Yáñez Ortiz de Barrón, Alberto Machain Beraza, Joanes Larretxea Mendiola, Iván Saez de Jáuregui Ortigosa i Oroitz Gurruchaga Gogorza.

Vells coneguts

Oroitz Gurruchaga, nascut a Errenteria el 1981, és l'únic que ja figurava en els llistats dels terroristes més cercats i estava considerat un dels líders i organitzadors de la violència de carrer (kale borroka) al País Basc.

Per part seva, Iratxe Yáñez i Iván Saez de Jáuregui també són coneguts de les forces de seguretat i tenen antecedents per haver recollit informació sobre possibles objectius de la banda terrorista, com polítics, militars i policies.

Comando Mallorca o comando itinerant

Segons els investigadors, un grup d'uns sis membres de l'organització armada basca ETA podria formar actualment un ampli i complex comando operatiu. Podria ser un comando itinerant o bé un comando estable perfectament establert a Mallorca. Aquestes són les possibilitats que estudia la Guàrdia Civil.

Primera hipòtesi

El comando itinerant. Existeix la possibilitat que el comando que actuà a Palmanova sigui en gran part independent i autònom en les decisions operatives. El grup estaria integrat per poc més de dos joves, que haurien vingut indirectament des del sud de França. Podrien ser els autors d'altres atemptats i tenir-hi certa experiència.

Aquests joves, instruïts i equipats amb material de primera, haurien arribat a l'Illa unes setmanes abans i la seva intenció seria tornar quan poguessin a la Península per continuar actuant a les costes espanyoles. Si estiguéssim davant un comando itinerant, fins i tot ja podrien ser molt lluny de Mallorca.

L'objectiu prioritari seria el turisme en general i la Guàrdia Civil en particular. Com en altres campanyes "d'estiu", aquest comando itinerant col·locaria bombes en platges i hotels i es mouria al llarg de la costa mediterrània de l'Estat espanyol durant setmanes o mesos.

Les probabilitats de ser agafats o que cometessin grans errors són moltes, ja que la mobilitat constant i la necessitat de resultats en acabar la temporada d'estiu els forçarien a exposar-se davant controls i vigilàncies policíaques.

Segona hipòtesi

El comando Mallorca. La segona possibilitat defineix una altra manera d'actuar. Seria un comando de no pas més de quatre joves, dirigits per un membre veterà de l'organització, que actuaria amb suport o informació de col·laboradors o simpatitzants de l'Illa.

Aquest comando no tindria previst sortir en breu de Mallorca, sinó que disposaria de diversos pisos o santuaris on mantenir-se ocult durant llargs períodes de temps en espera del millor moment per actuar.

El seu objectiu seria Mallorca i el que això representa, l'epicentre del turisme, la primera indústria de l'Estat espanyol, la família reial i els mitjans de comunicació internacionals. Un comando estable a l'Illa seria difícilment perceptible i podria fer molts mesos que és a Mallorca.

La seva cobertura no seria la de fer-se passar per turistes, sinó que podrien tenir feina estable, una casa, un préstec i fins i tot cotxes o vehicles propis. Podrien tenir, o aparentar, nacionalitat francesa o d'altres. Disposarien de documentació falsa i d'una "història" creïble sobre els seus orígens o famílies.

Aquest comando cometria diversos atemptats a Mallorca durant l'estiu i mentrestant aniria a la feina o quedaria a casa. Els explosius podrien haver estat fabricats a l'Illa o transportats i ocultats en zulos molts mesos abans.

Aquest tipus de comando seria el més letal i el seu punt fort seria la paciència i el suport de radicals residents a l'Illa amb un ampli coneixement de l'entorn i les mesures de seguretat habituals a Mallorca. Un grup de sis terroristes que potser formen, en realitat, dos comandos.

Aquestes dues castes de comandos podrien coexistir de manera independent i això explicaria que l'atemptat de Burgos ocorregués poques hores abans del de Mallorca. Segons els experts, hi ha altes probabilitats que els terroristes s'hagin dividit en dos comandos, un d'itinerant, que es mouria per la Península, i un altre de ben establert, que actuaria a Mallorca durant l'estiu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Solleric, fa mes de 14 anys
Quan hi ha un crim el primer que es fa és mirar qui en surt beneficiat... potser convendria investigar gent com el Jorge Campos que al cap i a la fi són els únics que s'aprofiten d'aquestes morts i no passeu pena que per 2 joves guàrdies civils posen un petardo que segur que no ho conten pero a n'Aznar l'hi possaren petitó per ajudar a que guanyàs les eleccions, bastant curiòs que els atemptats sempre afavoreixin als mateixos i fassin mal als nacionalistes pacífics.
I ja per acabar, aquesta mania colonialista de inmediatament dir que els nacionalistes són tots uns terroristes pensau un poc amb Ghandi... nacionalista i per tant segons vosaltres terrorista, no?
Valoració:4menosmas
Per joanpau, fa mes de 14 anys
Ara tendrem nosaltres la culpa de que ells hagin estat, en aquest cas, uns ineptes i no només policialment.
Ara sabem que els independentistes pacifistes estem en el seu punt de mira. De quina democràcia parlen? Si existís una vertadera democràcia això mai passaria.

Apatrida tots tenim una cultura i una llengua a la qual ningú li agrada que se trepitgi, encara que un sigui anarquista.
Valoració:8menosmas
Per Miquel, fa mes de 14 anys
Batualmon quin cristo... els mitjans de comunicació són tots uns manipuladors de merda, venen la seva porqueria "informativa" en nom de la veritat absoluta, quan lo únic que fa és manipular la realitat i tragiversar-la.

Això de voler involucrar organitzacions ''nacionalistes'' de mallorca ja passa de mida. Com sempre la justícia i aquests redactors de segons quins mitjans, estan intentant cercar els culpables dins els sector del que en diuen minoritaris i antidemocràtics i remoure encara més la merda quan aquests sectors ja estan ben perseguits, només per defençar allò que troben just.

Això que escriu en Joan Mesquí sobre: "quieren separarnos de nuestra España democrática y constitucional" Si si, de domocràtic en té molt l'estat espanyol: no es deixen fer referendums d'autodeterminació per que "España es una e indivisible", no es poden fer consultes populars alhora d'aplicar certes lleis com la de l'educació, ilegalitzen certs partits just perquè no condemnen el terrorisme, quan dins certs partits espanyolistes hi ha certs personatges relacionats amb la dictadura franquista i que no l'han comdemnat, i a sobre no s'ileganitzen partits del règim... i a part, intenten esborrar tot el que no és allò espanyol i vertader...

I en quant a: "es de capital importancia una reforma educativa en profundidad que no permita el actual adoctrinamiento nacionalista de los escolares" Si clar, inculcant als al·lots que lo únic bo i vertader és el sentiment espanyol i la cultura espanyola, per tant espanyolitzant encara més l'educació... De tot això se'n diu Genocidi cultural, no maten les persones directament, se les inclou a poc a poc dins el seu sistema totalment ''democràtic''... utilitzant-los com titelles que no saben pensar per si mateixes perquè no han vist res més...

Només dir, que no defens de cap de les maneres els mètodes de la organització terrorista, perquè no solusionen el conflicte, el fan més ample i més gran cada vegada, engreixant l'espanyolisme fent-lo creixer entre la població que es passa el dia mirant la televisió aberrant i manipuladora.
Valoració:2menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 14 anys
"El nacionalisme és una mal.laltia infantil. És el sarampió de l'Humanitat" Albert Einstein.

Fins a quan haurem de sofrir aquest absurd i sanguinari "joc de patriotes"'?

Uns aprofitant per demanar penes de morts i altres barbaritats. D'altres (que també n'hi ha) intentant justificar assassinats covards i miserables. I tots embolicats amb les seves respectives banderes i pàtries.

Només quan l'esser humà és llevi de damunt les pàtries i les religions podrem començar a esser realment lliures.

Valoració:1menosmas
Per Patriota, fa mes de 14 anys
Els sin complejos no podeu ser més miserables i f... No teniu vergonya, intentar treure profit de la mort de dos innocents, mira que heu tardat poc.

Era d'esperar del nacionalisme espanyol sin complejos.
Valoració:36menosmas
Per Joan Mesqui, fa mes de 14 anys
Aunque reconozco que el señor Jorge Campos se quiere dar publicidad y utiliza esta tremenda noticia para su beneficio personal, al menos es lo que me parece, no deja de cerrarse el CIRCULO que muchos intuiamos que hay grupos catalanes que han podido dar cubertura. lo triste repito es que muchos se dedicana la enseñanza.

El presidente de Círculo Balear, Jorge Campos, informó hoyque ha facilitado a la Policía Nacional datos que pueden "vincular" a nacionalistas radicales de las islas con ETA, teniendo en cuenta que el "brutal" atentado del pasado jueves en Palmanova en el que fallecieron dos jóvenes agentes de la Guardia Civil podría revelar que "los asesinos cuentan con alguna infraestructura en el archipiélago o están siendo ayudados por algunos elementos de la órbita pancatalanista más radical".

En un comunicado, Campos señaló que conoce "las simpatías que los grupos independentistas radicales tienen hacia los terroristas separatistas de ETA" y, por este motivo, explicó que ha enviado a la Policía Nacional algunas de las "continuas amenazas" que recibe el Círculo Balear a través del email y que, a su juicio, muestran estas "conexiones" con la banda terrorista.

"Durante las últimas semanas estas amenazas se han incrementado por lo que las hemos puesto a disposición de la Policía Nacional para facilitar la investigación", remarcó, al tiempo que detalló que entre ellas, se tacha de "fascistas" a los integrantes del Círculo Balear y les piden que se vayan de las islas al ser "españoistas", al tiempo que se ensalza a ETA y se amenaza a la citada organización con ponerle una bomba y tirar piedras a sus miembros si convocan una manifestación.

Por otro lado, Campos señaló que "partidos cercanos a ETA, como 'Iniciativa Internacionalista', presentaron candidatos por Baleares en los recientes comicios europeos", mientras que consideró "evidente" que con la actual estrategia de lucha contra En este sentido, criticó que los mensajes que se lanzan indicando que ETA está muy debilitada "no atienden a la realidad", tal como, a su juicio, lo pone de manifiesto el hecho de que en 24 horas se hayan cometido dos atentados contra la Guardia Civil y "lo que parecía impensable, en una isla como Mallorca".

Por este motivo, Campos exigió a gobernantes y dirigentes del PP y PSOE que lleguen a los acuerdos "oportunos y emprendan las reformas legales pertinentes para que las instituciones competentes del Estado inicien una estrategia política, policial, y judicial, eficaz contra los terroristas y contra aquellos que les dan cobertura", con el fin de "eliminar de una vez por todas la lacra del terrorismo que llevamos sufriendo durante 50 años, tal como han hecho los países democráticos de nuestro entorno".

De este modo, sostuvo que los terroristas capturados "no deben recuperar una libertad que arrancan a los pacíficos ciudadanos", defendiendo así la cadena perpetua.

Por otra parte, indicó que la juventud de los integrantes de las minorías nacionalistas, que "quieren separarnos de nuestra España democrática y constitucional, demuestra que es de capital importancia una reforma educativa en profundidad que no permita el actual adoctrinamiento nacionalista de los escolares".

Finalmente, Campos remarcó que por muchas concentraciones que se convoquen en contra de ETA, es "desde el poder político, unido en democracia, desde el que se puede acabar con la banda terrorista" y, en su opinión, "eso pasa necesariamente por apartar de la vida política a aquellos partidos y grupos nacionalistas que, en demasiadas ocasiones, actúan con calculada ambigüedad contra los separatistas que dan cobertura o no condenan la barbarie terrorista".
Valoració:-14menosmas
Per LaNacion, fa mes de 14 anys
Mirau això :
http://www.lanacion.es/espana/2009080116289/posibles-vinculos-de-radicales-nacionalistas-de-mallorca-con-eta
Valoració:-2menosmas
Per PJM, fa mes de 14 anys
la policia deberia de echar un vistazo en casa de algunos de los que escriben mensajes en dbalears...
Valoració:-20menosmas
Per Cansat, fa mes de 14 anys
Ja cansa tot plegat
Valoració:5menosmas
Per Llorenç, fa mes de 14 anys
Els feixistes partidaris de la mort, de la pena de mort, són exactament iguals. Encara és més greu matar en nom d'un estat que fer-ho en nom d'una guarda d'integristes bojos. Si algú justifica la tortura i la mort en nom d'un estat, no es mereix cap consideració.
Valoració:29menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente