algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

Vicens: "Prop d'un 20% de la població pot quedar afectada per la Grip A"

Salut anuncià que vacunaria els 14.000 professors de les Illes, juntament amb embarassades, menors de 14 anys, personal sanitari i de serveis bàsics (bombers, policies...) i persones que pateixin patologies greus

El conseller de Salut i Consum del Govern, Vicenç Thomàs, ha assegurat avui que entre el 17 i el 20 per cent de la població pot veure's afectada pel virus de la grip A, encara que ha matisat que d'aquest nombre de pacients només un u per cent hauria de ser hospitalitzat.

Durant la seva compareixença davant la Comissió No Permanent de Salut, Thomàs ha informat que actualment, Balears compta amb un total de 81 casos confirmats en Mallorca, Menorca i Eivissa, encara que ha valorat que "no s'ha d'alarmar per les xifres", ja que més del 90 per cent dels casos no requereixen cap tipus d'hospitalització, sinó que amb repòs domiciliari, antitèrmics i hidratació és suficient.

D'altra banda, ha reiterat que en tractar-se d' "un virus nou i una epidèmia nova" la societat no està "immunitzada", la qual cosa pot crear una alarma en la població balear, pel qual ha incidit en la necessitat de "cridar a la calma", mentre ha matisat que qui necessiti vacuna la tindrà.

Així mateix, ha fet especial recalcament en que amb el principal objectiu de "disminuir el seu impacte en el conjunt de la societat", l'IB-Salut està treballant en l'elaboració d'un pla de contingència que estarà finalitzat per al pròxim mes d'agost.

D'aquesta forma, ha explicat que aquest pla permetrà l'adaptació dels casos en funció de la incidència que en cada moment pugui tenir la malaltia, mentre ha detallat que contempla quatre fases primordials de la malaltia: fase de degoteig de casos, de presentació massiva, de disminució i de recuperació.

En el primer dels casos s'estableix la constitució dels diferents comitès de treball que vetllaran per donar solucions i vigilar els casos. Així mateix, aquest punt estableix que el 061 posarà en marxa aquesta mateixa setmana un telèfon d'accés directe per contestar a qüestions específiques sobre la grip que els ciutadans puguin tenir. D'aquesta forma, es regularà la demanda i promourà un ús racional dels recursos assistencials, per evitar que es produeixin col·lapses en els centres hospitalaris.

En la segona de les fases, la de presentació massiva, s'estableix que s'activarà en dos temps, de manera que el primer s'activarà si existeix una taxa de 300 casos per cada 100.000 habitants, així com quan es produeixi un augment de la demanda del 30 per cent en els serveis assistencials.

S'activaria així una fase 'addicional' amb mesures de més calat, sempre que l'augment de la incidència arribi fins als 500 casos per cada 100.000 habitants, o si la demanda ascendeix fins al 40%.

Quant a les fases 3 i 4, Thomàs ha indicat que es tracta d'etapes de normalització, reprogramació de l'activitat i organització funcional habitual, mentre "s'intensifica l'activitat programada, així com la vigilància epidemiològica".

AVANÇ DE LA VACUNACIÓ DE GRIP 'ESTACIONAL'

Així, Thomàs ha apuntat que si s'ha d'avançar la campanya de vacunació de la grip 'estacional', es farà a partir de l'1 d'octubre. Així els ciutadans de les Balears podrien començar a vacunar-se de la grip 'normal', quinze dies abans de l'inici de la campanya habitual.

En aquest sentit, ha incidit que actualment l'arxipèlag disposa de 22.500 tractaments antivirals encapsulats repartits en tots els hospitals públics i privats al llarg de la geografia balear, a més dels més de 18.000 tractaments de forma inhalada.

A més, també es disposa de 119.000 tractaments en forma farmacològica -sota el nom d''oseltamivir fosfat'-, dels que el 30%, segons ha remarcat, "serà transformat a partir de l'1 d'octubre" en comprimits en la planta que l'Exèrcit espanyol té a la ciutat de Burgos.

No obstant això, i en relació amb els 13 milions de turistes que Balears rep anualment, el conseller ha apuntat que l'arxipèlag és una "destinació segura" en matèria sanitària, mentre ha indicat que les Illes "tenen capacitat de resposta", per la qual cosa no hi ha cap indici que posi en perill l'arribada de turistes per por de ser contagiats per la grip A/H1N1.

Per això, ha fet una crida a la calma per part de la població, en recordar que la Comunitat Autònoma està "preparada per fer front a aquesta situació i a aquesta epidèmia".

EL PP "AL COSTAT DEL CONSELLER"

Quant a actuacions pròximes per part del departament de Salut del Govern, l'exconsellera del ram, Aina Castillo, ha apuntat que Thomàs "no estarà sol, ja que tindrà al PP en el seu costat" per donar solucions a la societat, en entendre que en cas de no ser així, seria "una irresponsabilitat" de la formació.

No obstant això, malgrat "estar d'acord amb el 80% de la seva intervenció", Castillo ha apuntat que un dels principals punts de desencontre amb el conseller resideix en "la necessitat de ser transparent" quant a les informacions sobre persones afectades o en observació, en entendre que si no es treballa amb fets provats "la societat deixarà de confiar en els serveis sanitaris.

VACUNAR ELS PROFESSORS 

La Conselleria de Salut i Consum del Govern balear anuncià ahir que prevèia vacunar contra la grip A els més de 14.000 professors que exerceixen la seva feina a l'Arxipèlag, si s'aprova la proposta del Ministeri d'incloure'ls en els grups de risc.

El conseller Vicenç Thomàs explicà que el cos docent probablement formi part de la "població diana", és dir, del col·lectiu que serà vacunat quan es disposi dels preparats, cosa que podria succeir cap al desembre.

Thomàs realitzà aquestes declaracions ahir horabaixa, durant la compareixença urgent davant la comissió no permanent de salut del Parlament per donar explicacions sobre la situació de la pandèmia a casa nostra.

Dins aquesta "població diana" també s'hi trobaria el personal sanitari i d'altres serveis essencials, com bombers i policies, les embarassades, els infants menors de 14 anys i les persones que estiguin afectades per patologies greus. El grup, tanmateix, no està tancat i seran els tècnics els que ajudaran a definir-lo.

De fet, ahir l'Associació d'Independents de la Guàrdia Civil reclamà que s'hi incloguin els cossos de seguretat de l'Estat, l'Exèrcit i els funcionaris de Justícia.

Precisament ahir, la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, també comparegué a la comissió de salut pública del Congrés dels Diputats i va ser ella qui va avançar la previsible inclusió dels professors entre els grups de risc.

LES XIFRES

Aquestes previsions de "població diana" significaran, en cas de concretar-se, que a Balears siguin vacunats contra la grip A 147.425 menors de 14 anys o uns 14.000 treballadors sanitaris, per exemple, a més dels 14.000 docents.

En aquest sentit, el Ministeri de Sanitat ha previst disposar d'uns 37 milions de dosis, amb els quals es podria vacunar el 30% de la població (són dobles). En tot cas, Thomàs reiterà ahir que tothom que necessiti la vacuna la tindrà.

A més, el conseller assegurà que a hores d'ara Balears disposa de 22.500 antivirals específics als hospitals públics i privats, 18.000 tractaments per inhalar i fins a 180.000 en forma farmacològica (oseltamivir fosfat).

D'altra banda, el conseller anuncià que la campanya contra la grip estacional es podria avançar, si bé encara no està decidit. La data amb què es treballa és, per ara, l'1 d'octubre. En tot cas, volgué aclarir que els serveis sanitaris estan preparats per a aquest avançament.

De fet, el missatge que llançà Thomàs fou el de tranquil·litat i de confiança en el personal sanitari, el qual, afirmà, està perfectament format i equipat per afrontar l'epidèmia.

41 SOSPITOSOS, HOSPITALITZATS

El conseller Vicenç Thomàs informà ahir que als hospitals de Balears hi ha 41 persones ingressades sospitoses de tenir la grip A. 35 d'aquestes són a planta, mentre que les altres sis són en unitats de cures intensives ja que, a més, presenten altres patologies.

En total, a l'Arxipèlag se n'han confirmat 81 contagis. Dins la seva crida a la calma, Thomàs recordà que el 90% dels casos són lleus i es guareixen amb repòs domiciliari i prenent el tractament prescrit.

D'ara endavant, la Conselleria només informarà de la taxa d'incidència de la malaltia i no del nombre d'afectats, excepte dels casos greus, seguint les recomanacions de l'OMS.

Així mateix, el conseller afirmà diverses vegades que l'objectiu de la lluita contra aquesta nova grip ja no és evitar-ne el contagi, sinó minvar-ne l'impacte sobre la població.

Pel que fa a l'efecte que l'epidèmia provoca en el nostre sistema sanitari, la Conselleria de Salut explicà ahir que els hospitals públics de Balears atenen una mitjana de 1.548 urgències al dia, cosa que significa un 6% més que l'any anterior.

Durant la compareixença de Thomàs, la diputada del Partit Popular, Aina Castillo, denuncià que els hospitals públics estan col·lapsats, amb pacients als corredors.

Segons les dades de l'Ib-salut, el grau d'ocupació dels hospitals és ben alt, però no s'ha arribat al col·lapse. Ahir l'ocupació mitjana era del 80%.

Per centres, l'hospital d'Eivissa presenta una ocupació del 93%, la més elevada de Balears. El segueixen els hospitals mallorquins d'Inca (90%), el de Son Llàtzer (87%) i el de Son Dureta (85%). Molt per darrere ja es troben el de Manacor (70%) i el de Menorca (60%).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per infermer, fa mes de 14 anys
Pixeris infermera: I el teu "plumero", no trobas que se te veu ben claret, o encara millor, fas olor pudent de PSM, PSIB o quaslsevol altra merda d'aquestes. -tu sí que estàs enmerdat-. Jo el que dic, i ho sé, es que el govern no sap ni sabrà que fer davant de l'epidèmia de grip que vindrà, la qual cosa suposarà un col·lapsament del serveis sanitaris, com ha passat sempre els mesos d'hivern però encara pitjor.
Joan XXIII: les solucions han de anar encaminades a informar a la població de les mides que han de prendre per evitar els contagios, mitjançant una campanya informativa en tots els mitjans de comunicació, i no, com estan fent, diguent que tot ho tenen tot controlat.
Valoració:3menosmas
Per TR, fa mes de 14 anys
Si no vaig errat, la vacuna encara no està disponible ni ho estarà fins devers el desembre, però de moment ja s'han comprat (pagat?) gairebé 40 milions de vacunes. La veritat és que tot plegat no ho veig gens clar. Quant a la vacunació, hi ha criteris estrictament sanitaris i criteris polítics i, d'acord amb aquests darrers, tots els sectors de població que exigeixin la vacuna seran vacunats. Si els sanitaris i docents són sectors que rebran la vacuna, supòs que també els conductors d'autobusos, els empleats de grans magatzems i de supermercats, els funcionaris que atenen públic, els empleats de banca... també reclamaran la vacuna. De moment la psicosi s'està estenent de manera molt preocupant i això crec que no és gens bo.
Valoració:4menosmas
Per Pixeris Infermera, fa mes de 14 anys
Jo crec que tot el personal sanitari apart del politic lo que ha de fer es no alarmá a la població, i ha moltes maneres de dir las coses, i jo crec que en casos aixi no´s´ha de fer política com fa "infermer", lamentable que i hagi sanitaris d´aquesta calanyia supós que esta enmerdad de PP, ho neguerá ell, pero si le veu el plumero d una hora enfore. Amen
Valoració:3menosmas
Per Joan XXIII, fa mes de 14 anys
Infermer: Si cap govern del món té encara la vacuna i tothom mira de passar aquest temps així com pugui, què proposes apart de criticar el Govern? Què proposes quan arribi el fred si la vacuna no existeix? Tens alguna solució miraculosa apart de fer el joc al PP?
Valoració:-4menosmas
Per infermer, fa mes de 14 anys
Tot és mentida, ni tenen vacunes suficients ni les tindran. Quan arribi el fred tot sirà molt pitjor. Hores d'ara l'Hospital Son Llàtzer està col·lapsat de pacients amb simptomatologia pròpia de la grip. Aquest govern només sap intentar confondre als ciutadans sense tenir cap tipus de resposta als problemes que surgeixen. Com sempre quan s'hi vulguin posar sirà massa tard. Tot el col·lectiu sanitari i en particular el d'infermeria que som els que més temps passam junt al malat, sirem els que més risc tendrem de contagiar-nos, i segurement que els darrers en prioritat per vacunar-nos. Des d'aqui vull recolzar a tot els meus companys infermers i també auxiliars d'infermeria per la tasca tan important que fem i tan sovint poc agraïda ia reconeguda, a tots ENDAVANT L'INFERMERIA. Gràcies.
Valoració:-10menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
¿I si no volen esser vacunads?

Sembla que la gent que ha tengud el grip "normal" està més immunisada.
Els vells per haver tengud més grips ja estan més immunisads que el joves.
Valoració:8menosmas
Per Joan XXIII, fa mes de 14 anys
Els alumnes seran els primers, crec que serà obligatori pels menors de 14 anys.
Valoració:2menosmas
Per cremantdièsel, fa mes de 14 anys
El que passa és que tenen por del virus, perquè no el coneixen i no saben el seu abast, com passa amb el del grip comú.
Valoració:4menosmas
Per De què anam?, fa mes de 14 anys
Sembla ser que això de vacunar-se és una obligació. Amb el grip normal, de cada any, recomanen vacunar-se els grups de risc, però no ho imposen. Entre aquests hi ha a gent major. Però ara veig que l´han llevada de la llista, que fan una altra baremació. El que sembla és que no hi haurà vacunes per a qui en vulgui. Si no, no farien tantes
planificacions. Ara bé, pels amos de les ametlles si qie n´hi haurà, encara que no ho diran.
Valoració:9menosmas
Per francina, fa mes de 14 anys
I els qui no som professors -és a dir, personal no docent d'escoles i instituts com administratius, ordenances, netejadores-, també tendrem vacuna? I els alumnes?
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente