muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

Recorreguts de llegenda

La Conselleria de Medi Ambient edita un llibre per donar a conèixer els espais protegits que són escenari de narracions populars

"Un home estava molt malalt. Per tal de guarir-lo, els dos fills nedaren fins a l'illot del Vedrà, a Eivissa, per collir-hi fonoll marí. El problema és que allà hi vivia un gegant que es menjava tothom qui hi anava. Els germans li van dur pops per alimentar-lo. Després de romandre diversos dies amb ell, ficaren dins un pop un bogamarí gros, les punxes del qual se li clavaren a la panxa i li feren molt de mal. Finalment, un dels germans el matà amb el rem. I tornaren a casa amb el fonoll que salvà son pare".

Aquesta és una de les moltes narracions populars que tenen com a escenari paratges protegits de les Illes Balears. Per donar-les a conèixer, las Conselleria de Medi Ambient ha editat el llibre Espais de llegenda, de Tomàs Vibot, que mostra algunes rutes que travessen aquests indrets.

A Mallorca, per exemple, hi ha el camí dels Braçals, entre Alcúdia i Pollença, on s'ubica la llegenda de L'amo en Biel Perxanc i la dona d'aigua; o el parc natural de Mondragó, on una fada va convertir les tres filles d'un rei en pedres i les llençà al fons del pou de la Lluna.

Al seu pas per Menorca, el llibre recorre el camí reial i el barranc de l'Algendar on, segons la llegenda, un jove de Ferreries disparà a una perdiu blanca i li ferí l'ala, fet que provocà que la seva al·lota es rompés un braç.

I a les Pitiüses, a més del Vedrà, el llibre ens du a Porto-Salè (Formentera), on succeeixen algunes rondalles.

Segons l'autor del llibre, col·laborador habitual de dBalears, aquests paratges són ben coneguts, però molta gent no sap que gaudeixen de diversos graus de protecció, com passa amb el Vedrà i els torrents de Menorca.

En aquest sentit, Vibot valora de manera molt positiva la feina feta als parcs naturals, com l'Albufera del Grau i el de la Península de Llevant, on fan feina els treballadors del parc.

A la serra de Tramuntana, com que no és parc natural, "les normes de protecció no són tan estrictes", explica. Tant de bo la declaració de reserva de la biosfera serveixi per garantir-ne la conservació.•

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.