muy nuboso
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

La nit més càlida

La matinada de dimecres a dijous, els termòmetres arribaren a marcar 35 graus a Banyalbufar. Ahir les temperatures fregaren els 42 graus a Mallorca. A partir d'avui, començarà a minvar la calor

Després de viure un dia de temperatures elevadíssimes, amb 42,3 graus registrats a sa Pobla, la nit de dimecres a dijous fou la més càlida de l'any a Mallorca.De fet, a Banyalbufar, els termòtres arribaren a marcar els 35 graus en un vespre en què a gairebé tothom li costà domir.

El cas de Banyalbufar no fou aïllat. A Sóller es registrà una temperatura de 34 graus, a l'igual que a Pollença. A Lluc, la màxima fou de 29.Segons explicà l'agrometeoròleg Joan Barceló, les característiques orogràfiques de la Serra fan que les altes temperatures nocturnes siguin freqüents en aquestes dates als seus municipis: "La terra s'encalenteix durant el dia i al vespre la calor és molt elevada en aquests indrets".

Efectivament, com explicà María José Guerrero, de l'Agència Estatal de Meteorologia, la Serra fou la zona de Mallorca on més fort copejà la calor durant la nit del 22 al 23. Un vespre en què a Son Servera els termòmetres no passaren dels 29,6 graus i a Portopí se'n registraren 26.Aquesta càlida nit fou seguida per un dia ben bascós, sobretot al nord, al nord-est i a l'interior de Mallorca. No debades, hi estava decretada l'alerta vermella i molts municipis rondaren els 42 graus de màxima.

Per exemple, a Son Servera s'arribà als 41,9 i a sa Pobla, on la jornada anterior s'assoliren els 42,3 graus, la temperatura més alta recollida foren 41,2 graus.A més, a Portocolom es registraren 41 graus; a Muro, 40,9; a Inca, 40,4; a Pollença i a Artà, 40; i a Portopí, 35,8. Sense batre el rècord de dimecres, ahir fou un dia molt càlid.

Al darrere de tota aquesta calor hi ha una massa d'aire saharià provinent del nord de l'Àfrica que, amb l'ajuda dels vents de component sud, provoca aquesta intensa xafogor.

Avui remetrà

L'elevada calor d'aquests dies començarà a remetre a partir d'avui, però sobretot a partir de dissabte, quan s'ha previst que faci una temperatura molt més agradable.De fet, segons Guerrero, s'espera que demà les temperatures davallin, com a mínim, fins a deu graus respecte de les d'ahir, amb la qual cosa el descens tèrmic serà ben palpable.Mentrestant, només queda suportar la calor amb paciència i seguir els consells per fer-la més bona de passar.

Emergències atén quatre casos de cop de calor

La portaveu del Govern, Joana Barceló, explicà ahir que les elevades temperatures dels darrers dies han provocat "quatre cops de calor, atesos de manera immediata i recuperats."A Mallorca, segons informà el servei d'emergències de l'112, foren ateses fins a tres persones que havien sofert un cop de calor.

Els serveis d'emergència detallaren en un comunicat que una persona havia estat atesa per aquesta causa a Santa Maria del Camí, una altra a Calvià i una tercera fou rescatada a Esporles, on estava fent una excursió quan va patir el cop de calor.L'altra víctima de les altes temperatures es va registrar a Maó (Menorca), on fou atesa una persona que fou trobada inconscient a la via pública, relatà l'112.

Per prevenir incidents a causa de la xafogor, la Direcció General d'Emergències tornà ahir a recomanar a la població que està obligada a estar en ambients molt càlids que adopti de manera immediata mesures preventives per evitar cops de calor.Així, recordà que és recomanable beure grans quantitats d'aigua, utilitzar roba lleugera i transpirable, cobrir-se el cap si s'és a l'exterior i fer breus recessos en l'activitat per situar-se a l'ombra durant uns minuts i permetre al cos que es refresqui.

Alhora, és convenient evitar la cafeïna i les begudes alcohòliques, perquè contribueixen a la deshidratació de l'organisme i augmenten el risc de tenir malalties causades per la calor.Quant a la llar, la Direcció Generela insta a mantenir les finestres i persianes tancades de dia, per protegir l'habitatge de la calor, i ventilar-la durant el vespre, quan les temperatures han baixat.

Així mateix, convé ingerir plats freds, com amanides i fruita, vestir-se amb roba lleugera i cobrir-se el cap, a més de posar-se crema solar pel cos 30 minuts abans d'exposar-se al sol.Altres consells són no deixar infants, ancians o animals en vehicles amb les finestres tancades i, en el cas dels més grans, per la seva vulnerabilitat, procurar que beguin aigua regularment i detectar-hi qualsevol símptoma de deshidratació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guillem cremat, fa mes de 14 anys
Cony, jove de "Un poc de rigor", idó jo no tenc idea de que punyetes es això de l'efecte Föhn, m'ho expliques?,,,listillo...
Valoració:7menosmas
Per Un poc de rigor, per favor!, fa mes de 14 anys
Quina informació! Si fins i tot un al·lot de ESO sap que que el que va a passar a Sóller, Port de Valldemossa, Banyalbufar, etc no és sinó l'efecte Föhn. Ays, aquests periodistes!
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente