"Què menjaràs avui?" Així començava la reflexió que ens férem els alumnes del Guillem Sagrera.
A partir d'aquí ens donaren una sèrie de dades com: Hi ha 923 milions de persones que no menjaran, i no perquè no ho vulguin, sinó perquè no tenen res per endur-se a la boca. Al món hi ha recursos suficients per alimentar el doble de la població però, paradoxalment, la fam és una realitat diària per al 13,5% dels habitants del planeta i la xifra va en augment. Segons el darrer informe de la FAO ja hi ha una setena part de persones desnodrides al món i per aquesta causa moren uns 5,5 milions de nins anualment. L'increment d'aquestes dades és causat per l'augment dels preus, un 52 % en el darrer any, i la duplicació dels costs dels fertilitzants.
Com que la fam és un problema d'actualitat, des de 1979 se celebra el Dia mundial de l'alimentació dia 16 d'octubre. Aquest any, la FAO ha considerat que el tema principal sigui "Seguretat Alimentària Mundial: els reptes del canvi climàtic i la bioenergia". Partint d'aquesta informació, i per tal d'afavorir la conscienciació i fomentar bons hàbits alimentaris, els alumnes que formam part del grup de medi ambient hem penjat al sostre cartells amb forma de fruites, que contenen frases relacionades amb l'alimentació per fer-nos reflexionar. També hem elaborat un manifest per informar l'alumnat i professorat de diverses dades sobre la malnutrició i l'obesitat que no deixen indiferent ningú.
I la iniciativa més innovadora d'enguany i amb més èxit ha estat, sense dubte, regalar trossos de fruita a l'hora de l'esplai. La fruita ha estat distribuïda en dues taules, una al vestíbul i l'altra al pati. Els alumnes i els professors hi han acudit atrets per la curiositat (o la fam) i, entre tots, ens hem menjat moltes pomes, peres, kiwis, plàtans i pinyes. Alguns, fins i tot, han repetit. També ens hem interessat per saber com s'ha celebrat al món: El Comité sobre Seguretat Alimentària Mundial de la FAO, amb representants de més de 100 països i nombroses organitzacions de la societat civil, s'ha reunit a Roma del 14 al 17 d'octubre per a avaluar les tendències de la seguretat alimentària i la situació nutricional al món.
S'han fet conferències, cerimònies i seminaris a molts països de tot el món, com Brussel·les, Irlanda, Nova York, Egipte, Corea del Sud, Albània, Llatinoamèrica... I a Roma ha tingut lloc la tercera edició de la Cursa pels aliments, amb la participació de més de 4 000 persones. En col·laboració amb la Lliga Europea de Futbol Professional (LEFP), la FAO va llençar dia 15, a Roma, la seva campanya de "Futbol Professional contra la Fam". A aquesta campanya, amb l'objectiu especial d'una major conscienciació de la joventut, hi ha hagut la participació de 960 equips membres de la LEFP. Esperam que totes aquestes iniciatives, tant a gran escala com a nivell escolar, es duguin a terme amb més freqüència, ja que fomenten la solidaritat i l'alimentació equilibrada i sana.